Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJET HRVATSKOJ

Pompeo: Hrvatska mora širom otvoriti oči kada posluje s Kinom, mora shvatiti rizik

Državni tajnik SAD-a Mike Pompeo sastao se ministrom Radman u Dubrovniku
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/5
02.10.2020.
u 18:48

Otkrio je i da će Hrvatskoj ponuditi pomoć i oblike financiranja koji će njihovu ponudu borbenih zrakoplova učiniti primamljivijom

Ova administracija u fokus vraća ovaj dio svijeta na načine na koji je prošla to naprosto odbijala učiniti, kazao je američki državni tajnik Mike Pompeo danas u Dubrovniku, odgovarajući na pitanje je li SAD zanemario ovaj dio svijeta s obzirom da je prošlo gotovo 10 godina otkako je američki državni tajnik bio u Hrvatskoj.

- Bio sam na Cipru, u Grčkoj, više puta na Balkanu. Ovo je važna regija, Hrvatska i hrvatski narod osobito su nam dobri i važni partneri. Žalim što državni tajnik već 8 g. nije posjetio Hrvatsku, no danas smo ovdje. Ostvarili smo vojnu suradnju, vidio sam sjajne hrvatske vojnike kako se bore uz Amerikance u okviru NATO-vih misija, svjedočio sam odličnom poslu. Posjećujemo se u našim zemljama... Nadam se da ćemo nastaviti širiti gospodarsku suradnju. Nastavit ćemo s ulaganjima i osnaživanjem naših odnosa. Dobre stvari će se događati između američkog i hrvatskog naroda - dodao je Pompeo u intervjuu za Dnevnik N1.

>> VIDEO Državni tajnik SAD-a Mike Pompeo sastao se s ministrom Radmanom u Dubrovniku

Govoreći o velikom projektu Pelješkog mosta kojeg grade kineske tvrtke, kazao je da SAD ima prilično konzistentan stav o tome kako tretirati Kinesku komunističku partiju.

- Ako je njihovo poslovanje pošteno i transparentno i ako imaju recipročan odnos prema određenoj zemlji... Ako Hrvati mogu ulagati u Kinu, baš kao što Kinezi mogu doći u Hrvatsku... - rekao je, a zatim upozorio na rizik poslovanja s Kinom.

- Moramo shvatiti rizik povezan s onim što čini Kineska komunistička partija kad se upušta u ovakve aktivnosti. Ne znam detalje ovog posla, ali gotovo svaki primjer koji sam proučio, riječ je o tvrtkama u državnom vlasništvu, dobivaju subvencije kineskih vlasti. To nije način na koji Zapad, Europa i transatlantski odnosi funkcioniraju. Pošteno se odnosimo jedni prema drugima. Pružamo potporu poslovanju, kad nastane spor, rješavamo ga, ne narušavamo okoliš u državama. Želim da sve zemlje, uključujući Hrvatsku, širom otvore oči kad se upuštaju u poslovanje s Kineskom komunističkom partijom. Uočili smo da su njihove predatorske aktivnosti svakako išle na ruku njima, ali prečesto ne idu na ruku državi u kojoj su komercijalno aktivni - kaže Pompeo.

Otkrio je i da će Hrvatskoj ponuditi pomoć i oblike financiranja koji će njihovu ponudu borbenih zrakoplova učiniti primamljivijom.

- Uvijek mislim da su američki proizvodi fantastični. Znam da postoje i drugi ponuđači, ali želim da Hrvatska dobije najbolju vrijednost za svoj novac. Uvijek želimo biti jasni o mogućnostima naših proizvoda. Osigurat ćemo pomoć i oblike financiranja kako bi naša ponuda bila primamljiva. Ali u konačnici odluka će biti na suverenoj državi Hrvatskoj.

Na pitanje postoji li interes za proširenje nuklearne elektrane Krško koju je izgradila američka tvrtka General Electrici, odgovorio je:

- Iskreno, želimo da Balkan, južna i istočna Europa imaju izbor u pogledu energetike i da ne ovise isključivo o ruskom plinu ili drugim zlonamjernim akterima koji žele izvršiti utjecaj na suverenitet na način na koji saveznici iz NATO-a, prijatelji iz Europe i transatlantski partneri nikada ne bi učinili. Stoga smo uzbuđeni zbog projekta LNG terminala na Krku, kao i zbog nekih stvari koje sam vidio u Grčkoj. Događaju se dobre stvari. Smanjit ćemo europsku ovisnost o ruskom plinu, što će dovesti do više stabilnosti, slobode i blagostanja za hrvatski narod - kazao je.

Govoreći o 5G tehnologiji, istaknuo je da je najvažnija sigurnost podataka.

- Očekujem da će /Hrvatska) donijeti dobru odluku u pogledu podataka građana. Svaki Hrvat želi da njegovi podaci u okviru određena sustava budu sigurni. No uvjeren sam u ono što ne žele: da im podaci završe u sustavu koji je u rukama aparata nacionalne sigurnosti Kineske komunističke partije. Kada koristite Huaweijev sustav ili neki drugi kineski sustav, imate posla s kineskom državom, a to nikad nije dobro za privatnost i zaštitu naroda bilo koje države - smatra Pompeo.

Ključne riječi

Komentara 25

Avatar speak_loud
speak_loud
19:29 02.10.2020.

Što vrijedi "guskama u magli" širom otvoriti oči kad vide samo maglu. Doduše, Hrvatska sa Kinom još nije imala nikakvih neprijateljstava, a što se tiče robne razmjene nismo u boljem položaju niti s "prijateljskim" SAD-om.

Avatar rubinet
rubinet
19:02 02.10.2020.

Dotičnik izjavio : ". Ostvarili smo vojnu suradnju, vidio sam sjajne hrvatske vojnike kako se bore uz Amerikance u okviru NATO-vih misija, svjedočio sam odličnom poslu.".. Pa dragi gospodine,ako se hrvatska mladost bori za vaše ciljeve, zašto nam ne pomognetee u izgradnji modernog ratnog zrakoplovstva? Pa dajte nam neke zrakoplove ,malo zastarjele,ali nama još uvijek dobre. Velim "dajte nam",a ne prodajte nam,jer mi vama dajemo živote naših mladića.Pozdrav.

SA
SamoIstina
19:29 02.10.2020.

Meni ovaj čovjek djeluje pozitivno, obećavajuće i prjateljski. Sve je na nama, treba začepiti pogana usta krastavom predsjedniku i da ne kvari i ono malo nastojanja da se ovo partnerstvo održi i popravi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije