Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJET U HRVATSKOJ

VIDEO Pompeo: Ponudit ćemo dobre uvjete za F-16 avione, a na Hrvatskoj je da odluči

Foto: Pixsell/Reuters
1/9
02.10.2020.
u 16:01

Američki državni tajnik Pompeo šalje iz Dubrovnika jaku političku poruku o novoj razini savezništva

Američki državni tajnik Mike Pompeo dolazi danas u Hrvatsku prije svega kako bi iz Dubrovnika poslao jaku političku poruku o novoj razini suradnje i savezništva dviju država i, prema informacijama iz vrlo upućenih krugova, potvrdio je da su ispunjeni uvjeti za dva kapitalna projekta na kojima se radi desetljećima – ukidanje viza i potpisivanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Te dvije dobre vijesti središnje su točke i postignuća koja jačaju hrvatsko-američke odnose i bitno idu na ruku hrvatskim građanima. Sve druge teme, uključujući i američke zrakoplove F16, u drugom su planu.

Tijek događaja:

16:01 Premijer Plenković komentirao je dolazak američkog državnog tajnika u Hrvatsku, kao i odnose s Kinom. 

- Format 1+17 je dobar ako gledate sa spektra Kine. Oni su pokrili tako pola članice Unije. Koristan je za Kinu i za te zemlje. To što su se oni osjetili, dobro je i mogu to isto drugi. Bez redovitih susreta sve ide teže pa i gospodarska razmjera. Zato je i važan susret s Pompea. Važno je to što smo imali manje od 3 posto odbijenih viza. Kad se ukinu, bit će još i bolja razmjena - kazao je i napomenuo kako će veliki utjecaj na jaču razmjenu imati i ukidanje dvostrukog oporezivanja. 

Inicijativu 3 mora su pokrili na ručku američki državni tajnik i ministar Grlić Radman, naveo je te ponovio da inicijativa ima hrvatsku podršku. 

VIDEO: Plenković o dolasku Mikea Pompea, snimila Slavica Vuković

14:40: Nakon održanog sastanka hrvatski premijer Andrej Plenković i američki državni tajnik Mike Pompeo obratili su se javnosti iz Dubrovnika gdje je i održan sastanak  

- Nakon njegove turneje po Italiji posebno nam je drago što je Mike Pompeo stigao ovdje. Zadovoljstvo mi je da smo imali prigodu razgovarati o nizu tema. Činjenicu da smo upravo proteklih godina zajedno radili da Hrvatska stekne sve preduvjete za ukidanje viznog režima. Vjerujemo da će ova godina biti ta kad će se postotak odbijenih zatjeva za vizom pasti na manje od 3 posto - kazao je Plenković i dodao: - Nadam se da će SAD vidjeti da smo ispunili te preduvjete te da će hrvatski državljani ostati bez tog uvjeta za posjet SAD-u

Rekao je da su govorili o dvostrukom oporezivanju te o energetici. Naveo je kako je jedna od tema bila i nabavka višenamjernih vojnih zrakoplova. 

- Hvala vam na lijepim željama za predsjednika Trumpa. Hvala vam što ste došli iz Bruxellesa kako biste mogli prisustvovati sastanku. Čast mi je ovdje biti - rekao je Mike Pompeo premijeru Plenkoviću te je dodao: - Naši povijesni odnosi su daleko stigli u posljednjih 30 godina. Govorili smo o mnogim temema - kazao je i podsjetio na činjenicu da je niz važnih sastanka bio održan upravo za vrijeme hrvatskog predsjedavanja

- Razgovarali smo o programu oslobađanja od viza. Opredijeljeni smo za nastavak suradnje. Zahvaljujemo se na vašoj suradnji s NATO-a te plaćanju financijskih obveza - rekao je državni tajnik. 

Upitan o stanje u BiH, Plenković rekao je sljedeće: -  Politika prema ovom dijelu Europe ide u dva pravca: podrška stabilnosti u svim zemljama i podržavanje naših susjeda u europskim i atlantskim integracijama. Po tome smo postali prepoznatljivi. Za nas je posebno važno pitanje BiH. Smatramo da upravo ta zemlja treba osigurati ravnopravnost svih građana. Zato smo i vodili dijalog sa svim predstavnicima. 

VIDEO: Plenković i Pompeo obraćaju se javnosti nakon sastanka, snimila: Slavica Vuković

- Mi ćemo učiniti sve za dobrobit ove regije i svijeta. Mi smo se aktivirali diljem svijeta, a toga nije bilo dugo vremena - istaknuo je Pompeo navodeći kako promiču zajedničke vrijednosti, te je najavio kako će sljedeće ići po diplomatsku turneju po Aziji. 

- Što se tiče F-16 aviona, ta je odluka na Hrvatskoj. Ja se jako ponosim s našom kvalitetom - rekao je i naveo: - Ponudit ćemo dobre financijske uvjete, a na čelništvu Hrvatske je da odluči. 

14:05 - Pompeo se sastao i s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. Izjave za javnost se očekuju u 14:40. 

13:42 - VIDEO Ministar Grlić Radman i državni tajnik Pompeo prošetali su se Dubrovnikom 

11:50 – Državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država Michael R. Pompeo došao je u Dubrovnik gdje su ga dočekali Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan i Mato Franković, dubrovački gradonačelnik. 

Zajedno su prošetali po Stradunu i posjetili spomen-kuću Rona Browna, američkog ministra trgovine koji je poginuo kod Dubrovnika. 

U 14 sati zakazan je sastanak Pompea i hrvatskog premijera Plenkovića, nakon čega će se obratiti novinarima. Očekuje se da će glavne teme razgovora biti ukidanje viza za hrvatske državljane kao i ukidanje dvostrukog oporezivanja. Inače, Dubrovnik je pod strogim mjerama osiguranja. Policijski službenici na svakom su koraku, Grad nadlijeću policijski helikopteri, a u akvatoriju su policijski brodovi.

Inače, Michael Pompeo i supruga testirali su se na koronavirus nakon što je objavljeno da su američki predsjednik Donald Trump i prva dama Melani pozitivni. Oboje su negativni. Pompeo je kazao da se zadnji put vidio s Trumpom sredinom rujna. 

7:30 – Iako je iz SAD-a bilo najavljeno da će Pompea u Dubrovniku, uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, dočekati i ministar obrane Mario Banožić, to ipak neće biti tako. Kako doznajemo, SAD je predložio da i Banožić bude u Dubrovniku, no nije radio pritisak da tako i bude jer nabava zrakoplova nije središnja točka posjeta.

– Ponekad su stvari onakve kakvima izgledaju i ne treba tražiti skrivenu agendu – kažu nam upućeni u posjet.

Južni i mediteranski krug

Vrlo je zanimljivo kako je State Department strukturirao posjet Europi. Državni tajnik vrlo rijetko, ako nije riječ o velikim zemljama poput Njemačke, Francuske ili Velike Britanije, dolazi u posjet samo jednoj zemlji. Kao što je i u ovom slučaju, organizira se posjet većem broju zemalja. Hrvatska je svrstana u južni i mediteranski krug, uz Italiju i Grčku, što je u savezničkom smislu i logična poveznica jer čini važan dio NATO-a i južnog krila američkih saveznika. Svaki put kad šef State Departmenta ide na put, vodi se računa o balansiranju poruke jer je i SAD-u stalo da održava dobre veze sa saveznicima.

U Hrvatskoj ga nije bilo neko vrijeme, a za razliku od tema s domaćinima u Italiji i Grčkoj, gdje će dublje pregovarati i lobirati za svoje interese, osobito u kontekstu zaoštrenih odnosa između SAD-a i Kine, u Dubrovniku su u prvom planu dobre vijesti kojima Amerikanci podižu kvalitetu bilateralnih odnosa i stavljaju Hrvatsku u najvišu savezničku kategoriju onih zemalja čijim građanima ne trebaju vize za SAD i s kojima imaju sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Ta dva pitanja neće biti konzumirana i riješena posjetom Mikea Pompea, ali će biti potvrđeno da je njihovo rješavanje samo stvar tehnike i proceduralne provedbe, koja može potrajati i nekoliko mjeseci, ali da je odluka politički neupitna i da je samo stvar formalnosti da se provede u djelo.

Avione će samo spomenuti

Uz ukidanje viza, što će olakšati putovanja onima s hrvatskim putovnicama jer neće morati prolaziti viznu proceduru i plaćati taj postupak, izuzetno je važan sporazum o ukidanju dvostrukog oporezivanja. Na ovotjednoj sjednici Vlade ovlašteno je Ministarstvo financija da zaključi pregovore i vrlo je čvrsta pretpostavka da nema razloga da to na kraju ne bude učinjeno. Taj je sporazum iznimno važan za hrvatski biznis, prije svega za male i srednje tvrtke, a pogotovo za IT sektor jer jamči da hrvatska tvrtka koja radi poslove u SAD-u manje od 12 mjeseci ne mora plaćati ondje porez već ga može platiti samo u Hrvatskoj.

U vremenima kad su mnoge hrvatske tvrtke jednom nogom ovdje, a drugom u SAD-u, kad se izdvajaju poslovi iz SAD-a, takav sporazum velika je stvar za male i srednje poduzetnike. Uz te dvije teme bit će spomenuti i zrakoplovi, no lobiranje Amerikanaca i procedura ionako idu drugim, ustaljenim kanalima. Tema će biti i gospodarska suradnja jer je Hrvatskoj cilj poboljšati suradnju i investicije, a sigurno će biti govora i o situaciji u susjednim zemljama, o 25 godina Daytonskog sporazuma, a vjerojatno će biti prilike i da se spomene situacija nakon sastanka u Bijeloj kući čelnika Kosova i Srbije te će Amerikanci željeti čuti i hrvatsku procjenu situacije u susjedstvu i šire, posebno nakon što su u nekim zemljama završeni izborni procesi.

Na radnom ručku s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom dotaknut će se i krizna žarišta, od Armenije, Azerbajdžana do istočnog Mediterana. Treba li ovaj Pompeov posjet gledati u kontekstu američkih izbora? U ovom trenutku, kažu upućeni, sve se može promatrati kao predizborni potez, ali sugovornici s obiju strana izričito napominju da ni vize ni sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja nisu predizborni darovi ni dnevnopolitički projekti i imat će kontinuitet bez obzira na ishod američkih izbora. Sporazumi se, kažu, mogu potpisati s ovom ili nekom drugom administracijom.

Koliko su različite agende posjeta raznim zemljama vidi se i po programu u Vatikanu gdje Pompeo nije bio na audijenciji kod Svetog Oca, već se sastao s državnim tajnikom i kardinalom Pietrom Parolinom i nadbiskupom Paulom Gallagherom. Oni su izjavili da je papa odbio audijenciju jer se ne sastaje s političarima u vrijeme izbora. U pozadini toga je odnos s Kinom. Kina i Vatikan nemaju diplomatske odnose, no 2018.

 Sveta stolica i Kina  potpisali su poseban sporazum. Vatikan je zbog širenja kršćanstva i katolicizma i zaštite katoličkih vjernika zadržao pravo veta, ali u osnovi počeo je priznavati kineske biskupe koje na neki način imenuje vlada, dok je Kina prihvatila niz vatikanskih ingerencija nad biskupima i vjernicima. Sporazum je obnovljen ove godine i tad je Pompeo poslao niz kritičkih poruka u kojima je rekao da Vatikan zatvara oči pred kršenjem ljudskih prava i vjerskih sloboda u Kini.

 Tu do izražaja dolazi procjep između pragmatične procjene Vatikana koji je svjestan svega što se zbiva, ali je primarno orijentiran ekumenizmu i olakšavanju života katoličkih vjernika u rastućem hladnom ratu između Pekinga i Washingtona, koji ustraje na liniji da bilo koje popuštanje Kini a da ona ne promijeni politiku prema ljudskim pravima, znači vodu na kineski mlin.
Ključne riječi

Komentara 232

MA
maziko
08:47 02.10.2020.

Eh što im se povampire lica kad se vije naša šahovnica.

ŠN
šnicl
15:30 02.10.2020.

Za jednu modernu zemlju kao hrvatska bitno je imati obnovljenu flotu vojnih zrakoplova, a ne stare migove iz 1960ih.NIkada se ne smije oslanjati samo na ostale drzave u svijetu, vazno je imati svoju dobro organiziranu vojsku.

GY
Gogo_Yubari
15:30 02.10.2020.

Veseli me savezništvo s Amerikom, ipak je ona velesila htjeli to neki priznati ili ne. Posebno mi se sviđa ovo za vize i prestanak dvostrukog oporezivanja, kada bi se to barem realiziralo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije