Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Pomorac četiri godine bio zarobljen na brodu: 'Kako se osjećam? Kao da sam izašao iz zatvora'

Bio je zakonski obvezan ostati na brodu, a za to nije bio plaćen. Morao je čekati da se brod proda na aukciji.
22. travnja 2021. u 23:31 6 komentara 69129 prikaza
Pomorac četiri godine bio zarobljen na brodu
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/3

Pomorac Mohammed Aisha gotovo je četiri godine bio zarobljen na brodu pokraj egipatske obale, a danas je oslobođen i prebačen kući u Siriju. Dugi je niz godina proživljavao situaciju koja je oštetila njegovo fizičko i mentalno zdravlje, a sve je počelo samo dva mjeseca nakon što se ukrcao na brod. 

Spašavanje s nizozemskog broda PAO U NEMIRNO MORE Izgrađen u Hrvatskoj: 'Naš brod se sam spasio. Žilav je'

Na teretni brod MV Aman ukrcao se 5. svibnja 2017. godine, a problem je počeo u srpnju iste godine kada je brod zadržan u egipatskoj luci jer su je istekla sigurnosna oprema i potrebni certifikati. Rješavanje poteškoća trebalo je biti jednostavno, no vlasnici u Bahreinu imali su financijskih problema te nisu mogli platiti čak ni gorivo. Lokalni je sud tada proglasio Mohammeda glavnim zapovjednikom i zakonskim skrbnikom broda. Mohammed, koji je rođen u sirijskoj mediteranskoj luci Tartus, rekao je kako mu nije rečeno što zapovijed znači i to je doznao tek nekoliko mjeseci kasnije kada su ostali pomorci počeli napuštati brod, piše BBC

Četiri je godine promatrao brodove koji su plovili pored obližnjeg Sueskog kanala. Nekoliko je puta i ugledao brod svog brata, također pomorca. Razgovarali su telefonom, no bili su previše udaljeni kako bi se vidjeli. U kolovozu 2018. godine doznao je da mu je majka preminula. 

– Ozbiljno sam razmišljao okončati si život – rekao je. 

Izuzev povremenog stražara, Mohammed je bio potpuno sam. Bio je zakonski obvezan ostati na brodu, a za to nije bio plaćen. Morao je, kako piše The Maritime Executive, čekati da se brod proda na aukciji

VRIJEDAN 100 MILIJUNA EURA Brodosplit predao brod za polarne ekspedicije, vratio državna jamstva i kredit HBOR-u

U ožujku 2020. godine oluja je brod otpuhala sa sidrišta. Plutao je te se potom nasukao nekoliko stotina metara od obale. Mohammed je tada morao plivati na obalu svakih nekoliko dana, kupiti namirnice, vodu i napuniti mobitel. 

– Ovu dramu i patnju Mohammeda Aishe moglo bi se izbjeći da su vlasnici i stranke odgovorne za brod preuzeli svoje odgovornosti i ranije organizirali njegovu repatrijaciju – izjavio je Mohamed Arrachedi iz Međunarodne federacije radnika u prometu, koji je u prosincu pokrenuo Mohammedov slučaj.

Prema Međunarodnoj organizaciji rada, širom svijeta postoji više od 250 aktivnih slučajeva kada su posade prepuštene same sebi. Tijekom 2020. godine zabilježeno je 85 novih takvih slučajeva, što je dvostruko više nego godinu prije. 

Mohammed je, pri povratku kući, rekao da se osjećao zarobljenim. Smatra da su ga egipatski zakon i vlasnici broda svojim ignoriranjem stjerali u kut. Ipak, tvrdi kako je odlučan i dobar u svom poslu te da, nakon druženja s obitelji, želi nastaviti raditi. 

"Kako se osjećam? Kao da sam napokon izašao iz zatvora. Napokon ću se pridružiti obitelji. Ponovno ću ih vidjeti", poručio je na putu prema svome domu. 

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj