Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ilegalni prelasci migranata

Poljska podiže ogradu na granici s ruskom enklavom Kalinjingradom

Poljska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
02.11.2022.
u 11:45

Ogradu će činiti tri reda bodljikave žice visoke 2,5 m, prosječne širine 3 m te elektronička oprema.

Poljski ministar obrane rekao je u srijedu da počinje gradnja ograde duž granice s ruskom enklavom Kalinjingradom kako bi se spriječili ilegalni prelasci migranata koje, misli Varšava, Rusija želi olakšati.

Poljska već ima fizičku ogradu sa senzorima pokreta i kamerama na granici s Bjelorusijom, ruskim saveznikom, jer smatra da bjeloruski režim propušta migrante koji žele ući u Europsku uniju, što Minsk niječe.

Nakon uvođenja letova s Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike za Kalinjingrad, "odlučio sam djelovati u smislu pojačanja sigurnosti na granici s kalinjingradskom enklavom. Počinjemo s izgradnjom privremene ograde", rekao je novinarima Mariusz Blaszczak.

Ogradu će činiti tri reda bodljikave žice visoke 2,5 m, prosječne širine 3 m te elektronička oprema.

Radovi počinju "već danas" na toj kopnenoj granici dugoj 210 km, istaknuo je.

Kako bi spriječila migrantsku krizu koju Poljska smatra ruskim i bjeloruskim "hibridnim ratom" uprenim protiv nje, Varšava je u rujnu 2021. uspostavila pojas širok oko 3 km i dug više od 400 km na granici s Bjelorusijom.

Pristup toj zoni zabranjen je svim osobama bez dozvole boravka, pa tako i članovima nevladinih organizacija koje pomažu migrantima te novinarima.

Unatoč tome što Poljska najčešće vraća migrante koji pokušavaju ući u zemlju, granična policija i nevladine organizacije koje djeluju na terenu javljaju svakodnevno o stotinjak pokušaja ilegalnog prelaska poljsko-bjeloruske granice, uglavnom migranata s Bliskog istoka.

Komentara 18

Avatar El Indio
El Indio
12:56 02.11.2022.

To Poljska dize ogradu da nebi neki Poljak iz trule EUa panicno pobjegao u Rusku enklavu? :)

Avatar Dragovit
Dragovit
15:37 02.11.2022.

Nekad je tzv. istočni blok gradio ograde i ''antifašističke'' zidove. Danas to čine ''zapadne liberalne uključive demokracije''. Što je povijest i sadašnjost ... tek igra.

Avatar nekakav
nekakav
12:05 02.11.2022.

baš su mi fora političari, jedni karijeru grade na pronalaženju neprijatelja, drugi na stvaranju prijateljstva. sad vidimo da je netko fino zaradio na ogradi, koja, budimo realni, bude zaustavila samo jelene, srne, za sigurnost zemlje je nebitna. šteta novaca koji će se ulupati u još jednu propalu političku ambiciju. netko će ja koju godinu rušiti za lijepe novce tu isti ogradu. da zbilja misle da im od rusa prijeti opasnost, betonirali bi sada armiranobetonski zid visok barem 5 metara. ali on košta, i ne možeš to narodu prodati... svašta. al ok, lijepo je vidjeti da se među narodima dižu ograde. samo... dal se ogradom braniš od napada izvana, ili da ti netko tvoj ne pobjegne van?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije