Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davorin Štetner

Poljska mu dala ideju: 'Svima bi u Hrvatskoj plaće skočile za pola'

Davorin Štetner
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/4
24.05.2018.
u 13:50

Sjećam se kao klinac kako smo uvijek gledali Poljake, Čehe i Slovake kako u prastarim autima prevaljuju stotine kilometara da bi došli na Jadran, napisao je Štetner.

Poduzetnik Davorin Štetner boravi u Poljskoj gdje je usporedio odnos politike prema biznisu dviju zemalja. Otkrio je i na koji bi način plaće u Hrvatskoj skočile gotovo za pola, a nekima i dvostruko.

– Zašto je Hrvatska loša za biznis? Evo, ovih nekoliko dana u Poljskoj još mi je više potvrdilo ono što znam, a to je, ako se ne promijeni odnos politike prema biznisu, nemamo nikakve šanse. Razgovaram jučer s menadžericom IT tvrtke s 500 zaposlenih. Pametna cura koja vodi tim od 60 ljudi. Proizvode softverska rješenja, nešto kao naši Infinum i Pet minuta. Pitam kolike su neto plaće i kolika su opterećenja na plaće? Kaže ona: "Neto plaća programera je 3000 eura, a na to se ukupno plaća 30 posto doprinosa i poreza! EEJ, 30 posto! Znači ukupni bruto je 3900 eura za poslodavca u Poljskoj – napisao je Štetner na Facebooku.

Štetner, koji je ujedno i savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, nakon toga podsjetio je da se na toliku plaću u Zagrebu treba platiti još 3184 eura državi.

– Znači 6148 eura je bruto trošak za poslodavca u HR! Više od sto posto! Da se unormalimo i smanjimo presiju na rad te dovedemo opterećenja na plaće na normalnih 30-ak posto – svima bi plaće skočile gotovo za pola, a nekima gotovo dvostruko. Mislite li da bi i onda ljudi masovno odlazili iz Hrvatske? Sjećam se kao klinac kako smo uvijek gledali Poljake, Čehe i Slovake kako u prastarim autima prevaljuju stotine kilometara kako bi došli na Jadran. E pa, vremena i očito mentaliteti su se promijenili. Gdanjsk je supermoderan grad, Poljaci su napravili ogroman skok te su nas jednostavno preskočili. Vozni park je bolji nego kod nas (znam da ta usporedba uvijek pali :(). Privlače ljude iz čitavog okruženja da se doseljavaju i rade u Poljskoj jer je zemlja lijepa, sigurna i poslovno okruženje je poticajno. Drastično, a ne kozmetičko smanjenje cijene rada u Hrvatskoj prvi je pravi korak koji će Hrvatsku vratiti na pravi put i zaustaviti još veće iseljavanje. Mora se naći mjesta za to. Joj da, zaboravio sam da imamo 1,260.000 umirovljenika, od kojih je samo 185.000 sa starosnim mirovinama! Nema što, zaista super perspektiva za napredak... – napisao je Štetner na Facebooku.

Komentara 94

ST
stefj
15:17 24.05.2018.

Isto se otkriva topla voda... A tko bi onda hranio sve te uhljebe i potrebite ako ne bi porezi bili toliki. Ideja je da se uvede porez na nekretnine, te da se opterećenje s rada preseli na imovinu (što je pravednije), no onda se svi uhljebiti i potrebiti odmah dignu na noge, jer je i njihova većina nekretnina u Hrvatskoj... Nije u Poljskoj bajno, i od tamo mladi odlaze, no ipak se zadrži veći dio stručnog kadra jer taj kadar ima dobre plaće, dovoljno dobe da ne ode u npr. Irsku... A konobariti? Za to ne treba škola, konobarenje ne stvara veliku dodanu vrijednost i ne može država bazirati budućnost na takvim zanimanjima... To valjda samo u Hrvatskoj očekuju da će konobari i sobarice donijeti blagostanje za sve...

TH
than
14:26 24.05.2018.

Poljska je napredovala upravo onoliko koliko smo se mi srozali. Tako da smo danas tu gdje jesmo. I njihovi i naši bježe van iz države. Sa time da oni imaju kudikamo razvijeniju industriju, a mi se uzdajemo u tercijarnu djelatnostt - turizam. Ne treba biti posebno inteligentan da se zaključi tko ima bolju potencijalnu budućnost.

TE
teo1951
14:20 24.05.2018.

Poljaci masovno dolaze u Svedsku raditi na crno poslove koji nitko drugi nece. To je rezultat raslojavanja. Socijalna sigurnost u Poljskoj je nikakva jer to kosta. Zato nije istina da bi place skocile svima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije