Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DESTIMULIRAJUĆI UTJECAJ

Poljoprivrednici od Plenkovića traže da se odustane od povratne naknade na ambalažu mlijeka

Kaufland
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
22.03.2021.
u 16:32

Iz HPK očekuju kako će potrošači svježeg mlijeka postati potrošači jeftinijeg - trajnog mlijeka u tetrapak pakiranju

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) danas je uputila zahtjev Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću da se još jednom preispita odluka o uvođenju povratne naknade na PET ambalažu mlijeka i mliječnih proizvoda od početka srpnja, koja će, kako tvrde, zasigurno nanijeti dodatni udar na proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda domaćih proizvođača. Oni se, dodaju, i inače teško nose sa sve većom uvoznom konkurencijom, ali i brojnim nepoštenim trgovačkim praksama koje su prisutne na tržištu u Hrvatskoj.   

- Hrvatska poljoprivredna komora čvrstog je stava kako će uvođenje povratne naknade na ambalažu mlijeka i mliječnih proizvoda imati snažno destimulirajući utjecaj na primarnu proizvodnju mlijeka u Hrvatskoj. Svježe mlijeko koje je 100% mlijeko proizvedeno na hrvatskim mliječnim farmama dominantno se pakira u PET ambalažu, a uvođenjem povratne naknade domaće će mlijeko na polici trgovina za krajnjeg kupca poskupiti za visokih 50 lipa  - ističe predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Istovremeno, krajnji će kupac uspoređujući cijene mlijeka u trgovini birati jeftiniji proizvod pa iz HPK očekuju kako će potrošači svježeg mlijeka postati potrošači jeftinijeg  - trajnog mlijeka u tetrapak pakiranju.

- Ovdje valja istaknuti kako u kategoriji trajnog mlijeka na hrvatskom tržištu dominira mlijeko privatnih robnih marki trgovaca koje je pretežito uvozno i koje se vrlo često potrošačima nudi i po dumpinškim cijenama - poruka je HPK. Tvrde kako sličnih naknada nema u većini država EU koje vode izuzetnu brigu i pažnju o svojoj proizvodnji te na sve moguće načine nastoje olakšati poslovanje domaćih proizvođača. Tako primjerice od svih članica EU tek devet  članica ima organizirani sustav povratne naknade, a kod svih je isključena povratna naknada za mlijeko i mliječne proizvode.

- U ostatku svijeta sustav povratnih naknada postoji u 41 državi i u svima su također isključeni mlijeko i mliječni proizvodi - napominju.

Uvjereni su kako je proteklih godina u Hrvatskoj svijest o povratu plastičnih boca dodatno narasla te da je planirano uvođenje naknade samo još jedan oblik parfiskalnih nameta na teret domaćih proizvođača i proizvodnje.

Obnova nakon potresa - godinu dana poslije

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije