Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVAN LOVRINOVIĆ

'Poljoprivredna zemljišta treba dodjeljivati domaćim proizvođačima, a ne stranim vlasnicima Agrokora'

Zagreb: Lovrinović i Jašinski o zakupu zemljišta Agrokora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
29.01.2019.
u 10:52

Do 1. travnja se mora završiti ovaj posao dodjele poljoprivrednog zemljišta, a ovdje kažu unaprijed da će ga preuzeti novi vlasnici Agrokora, rekao je Lovrinović.

Poljoprivredna zemljišta treba dodjeljivati domaćim proizvođačima, a ne stranim vlasnicima Agrokora, ustvrdio je danas čelnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović. Ministarstvo poljoprivrede, tvrdi Lovrinović, radi pritisak na načelnika i gradonačelnike iz Slavonije i Baranje s ciljem potpisivanja ugovora o koncesiji poljoprivrednog zemljišta koju bi koristili stranci koji su preuzeli Agrokor. Sporno je, naglašava, što se tim načelnicima tvrdi kako lex Agrokor određuje da novi vlasnici Agrokora nasljeđuju koncesiju, što, nastavlja, nije točno jer prema zakonu novi vlasnici nasljeđuju isključivo postojeću imovinu.

- Do 1. travnja se mora završiti ovaj posao dodjele poljoprivrednog zemljišta, a ovdje kažu unaprijed da će ga preuzeti novi vlasnici Agrokora. Zanimljivo je da je ova Vlada osudila bivšeg vlasnika Agrokora da je koristio državu za razvoj svoje kompanije, a ona sad isto čini, ali u interesu stranih vlasnika. Broj radnika u Agrokoru se značajno smanjio, preuzeli su ga stranci koji više neće plaćati porez na dobit u Hrvatskoj. Što ako novi vlasnici otpuste radnike ili drastično smanje njihov broj, ili ih zamijene jeftinijom radnom snagom s dalekog istoka – zanima Lovrinovića koji drži kako Hrvatska nikada nije imala lošiju poljoprivrednu politiku. Osim što ga brine odnos novih vlasnika Agrokora prema radnicima, brine ga i njihov odnos prema zemlji koju obrađuju temeljem koncesija.

- Procjena je, da ako ovako nastave sa zemljom u pikovima, to neće biti tlo za proizvodnju, nego da će biti zatrovano. Promijenimo Hrvatsku se zalaže da se napusti model gdje nekoliko tajkuna dobiva najveći dio državnog zemljišta i da se stvori model koji se bazira na malim i srednjim poljoprivrednicima koji će biti udruženi u moderno zadrugarstvo. Zalažemo se za poticanje ratarstva, i pozivamo sve građane RH, udruge, OPG-ve da nam se pridruže da se ovaj posao pogodovanja od strane Vlade prekine i da konačno počnemo odlučivati o svome, da naš čovjek na svom području obrađuje zemlju – poručuje Lovrinović.

Jurica Jašinski, tajnik udruge OPG-a Hrvatske Život nastavlja kako se kao i posljednjih 20 godina nastavlja politika pogodovanja velikim tvrtkama, u ovom slučaju Agrokora, prije je ta kompanija po povlaštenim cijenama, često i bez natječaja, tvrdi, dobivala zemljišta, a sada se ta priča nastavlja.

- I dalje se pogoduje Agrokoru, sad je problem da ta naša zemlja odlazi direktno u strano vlasništvo. Mi mislimo da ta zemljišta treba dati na raspolaganje malim obiteljskim gospodarstvima, domicilnom stanovništvu. U nagodbu nisu smjela ući zemljišta u vlasništvu države nego su trebala biti na raspolaganju malim OPG-ovima – tvrdi Jašinski. Kaže da se načelnike i gradonačelnike iz Slavonije krivo informira uvjeravajući da će se koncesije produživati i bez njihovih potpisa, koje ipak očekuju, jer se kao prema lex Agrokoru zemljišta u zakupu prebacuju automatski na zrcalna društva.

- Zakon kaže samo da se imovina društva prebacuje na zrcalna društva, nigdje se ne spominje zemljište u zakupu, a nagodbi se forsiralo da se ugovori o zakupu prenose po sili zakona. Smatramo da je nagodba na neki način prejudicirala i mimo zakona dopušta upis zakupa na novonastala društva – kaže Jašinski zaključivši kako nagodba nije korektna i krši zakon o postupku izvanredne uprave, a posebno zakon o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem.

Komentara 4

Avatar dpejakovic
dpejakovic
13:00 29.01.2019.

Zemlju treba dodijeliti onome i onima koji će saditi i poštivati domaće propise. Tko će to biti zaboli me.

CR
crodark
13:24 29.01.2019.

Treba dat strancima. Sve sto su domaci preuzeli je bilo samo za svoju brzopoteznu korist. Poljoorivredu su unistili poticaji koji nisu svrsishodno koristeni.

AR
Arger
11:06 29.01.2019.

Zemlju u hrvatskoj bi i trebalo dodjeljivati domacim ljudima....nikako strancima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije