Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

U bocama s hrvatskim etiketama pronađeno vino iz Italije, Makedonije i Čilea

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata sudjelovala je u velikoj akciji Europola i INTERPOL-a OPSON 2020 koja je bila usmjerena na trgovinu krivotvorene i nedostatno kvalitetne hrane i pića.
02. kolovoza 2020. u 09:23 13 komentara 10580 prikaza
Foto: Pixabay

U periodu od 20. siječnja do 16. ožujka 2020. godine, poljoprivredna inspekcija obavila je ukupno 275 inspekcijskih nadzora označavanja vina i jakih alkoholnih pića stavljenih na tržište. U pet slučajeva uočena je zlouporaba korištenja hrvatskih tradicionalnih izraza koji nisu hrvatskog podrijekla. 

Oduševila 'izumom' Zabavna strana nošenja maski: Od svakodnevnog predmeta napravila masku s otvorom za vino

Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"Poljoprivredna inspekcija Državnog Inspektorata u akciji je sudjelovala u okviru svoje nadležnosti u dijelu koji se odnosio na vina i jaka alkoholna pića.  Tijekom akcije, u periodu od 20. siječnja do 16. ožujka 2020. godine, poljoprivredna inspekcija je obavila ukupno 275 inspekcijskih nadzora kontrole označavanja vina i jakih alkoholnih pića stavljenih na tržište.

Prilikom obavljanja tih nadzora kod pet kontroliranih subjekata utvrđena je zlouporaba korištenja hrvatskih tradicionalnih izraza; kvalitetno vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom i vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom i to na vinima koja nisu hrvatskog porijekla nego podrijetlom iz Italije (dva vina), Sjeverne Republike Makedonije (jedno vino) i iz Čilea (dva vina).

Navođenje tradicionalnih izraza propisano je isključivo za hrvatska vina člankom 2a., Prilogom 12., 15. Pravilnika o zaštićenim oznakama izvornosti i zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla, tradicionalnim izrazima i označavanju vina.", navodi se u priopćenju objavljenom na stranicama Državnog inspektorata. 

EUROPOL U Njemačkoj ukrali 34 vozila vrijedna 1,4 milijun eura, pa ih u Poljskoj rastavili na dijelove

Kako navode, unatoč pandemiji COVID-19 u svim zemljama je ukupno provedeno 26 000 nadzora, a kao rezultat toga zaplijenjeno je oko 12 000 tona ilegalnih i potencijalno štetnih proizvoda u vrijednosti od oko 28 milijuna eura. Akciju OPSON su podržali Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF), Europska komisija i Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo ( EUIPO).

 

 

 

Slunj: Gotovina, Markač i Krstičević nazočili vojnoj vježbi Velebit 18
NEPOZNATA EPIZODA IZ ŽIVOTA TOME MEDVEDA
'Tog je dana u Primišlju poginuo vaš brat, srpski, i moj brat, hrvatski vojnik'
Gorenje
Pametni savjeti
Borba protiv otpada: Bacamo hrane više nego ikada, ali postoje načini kako to smanjiti
 • antonio:

  Problem naše države je u ljudima. Dok ne prestanu jal, prevara, laganje, pljačka i nerad ništa se ne može promijeniti na bolje. Nažalost je corona ništa spram tom virusu.

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Priopćenje Državnog inspektorata nepotpuno je. Izostavili su imena prekršitelja i vina.

 • DeepState:

  I objavljuju se rezultati inspekcijakog nadzora nakon 5 mjeseci ?? Čestitam. Mada rezultati nisu loši - od 275 obavljenih nadzora - 5 krivo/lažno označenih! Nije loše ako je tako s obzirom na urbane legende o flaširanju svega i svačega kad ... prikaži još! je u pitanju vino, maslinovo ulje itd