Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPOL

U Njemačkoj ukrali 34 vozila vrijedna 1,4 milijun eura, pa ih u Poljskoj rastavili na dijelove

Foto: Europol
1/6
23.07.2020.
u 08:51

Tijekom trajanja ove združene policijske operacije u studenome 2019. uhićeno je sedam članova kriminalne skupine

Imali su bivšu poljoprivrednu farmu na kojoj su na dijelove rastavljali ukradena luksuzna vozila. Takvih vozila bilo je najmanje 34, ukupno su  vrijedila 1,4 milijuna eura, a ukradena su mahom u Njemačkoj.

Zbog toga su, uz pomoć Europola, njemačka i poljska policija udružile snage, što je rezultiralo razbijanjem i uhićenjem kriminalne skupine koja je krala vozila pa ih potom rastavljala na dijelove te preprodavala. Tijekom racije koju je 16. srpnja izvela poljska policija, kako je priopćio Europol, pretraženo je nekoliko apartmana i bivše poljoprivredno imanje, a poljska policija tijekom tih racija našla je nekoliko tisuća autodijelova s kojih su ručno bili skinuti identifikacijski brojevi.

Te su autodijelove istražitelji uspjeli, za sada, povezati s najmanje 13 automobila koji su ukradeni u Njemačkoj i Poljskoj, a policija je u racijama, osim autodijelova, našla i drogu, oružje i sofisticiranu elektroničku opremu kojom su se kradljivci automobila služili u svom ''poslu''.  

Europol je priopćio i da se poljska kriminalna mreža koristila tzv. KEYLESS GO sustavom (bez ključa).  Riječ je o sustavu koji vozaču omogući da uđe u automobil, a da ključ automobila izvadi iz džepa ili torbe jer sustav u autu radijskim signalom traži od ključa kôd za otvaranje vrata. Kad ga dobije, dovoljno je dodirnuti kvaku da se vrata otključaju.

Za takav sustav bitno je da je ključ u neposrednoj blizini vozila jer je domet signala samo jedan metar.  Da bi preko ovog sustava ukrali vozilo, lopovi su samo morali zaobići ograničenje u dometu signala, a ukradeno vozilo odmah je iz  Njemačke bilo premješteno u Poljsku, gdje je rastavljeno.

Tijekom trajanja ove združene policijske operacije, u studenome 2019. uhićeno je sedam članova kriminalne skupine, a u svibnju i lipnju ove godine dva Poljaka koje se sumnjiči da su bili na čelu kriminalne skupine uhićena su u Norveškoj, odnosno Poljskoj.

Komentara 1

SI
sisavac
11:34 23.07.2020.

ja bih kaznio i proizvođače auta što su pustili van ovu smiješnu tehnologiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije