Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Poljake šokirao film koji prikazuje kako su djecu zlostavljali i crkveni službenici

Oštro je reagirao i najmoćniji poljski političar Kaczynski – najavio je zatvor za svećenike pedofile do 30 godina
14. svibnja 2019. u 13:05 11 komentara 2472 prikaza
film Tylko Nie Mów Nikomu
Foto: Screenshot/Yootube

“Tylko Nie Mów Nikomu”, odnosno “Samo nemoj reći nikome” naziv je dokumentarca koji je izazvao buru u Poljskoj. Film koji je u subotu postavljen na YouTube bavi se pedofilijom u vrhu Katoličke crkve u Poljskoj.

Karlovački sud presudio je u korist dvojice tužitelja kojima noću smetaju zvona Kontradiktorna presuda Ušutkali zvonjavu crkve jer ne mogu spavati: 'To je kao da zabranite zvoniti Big Benu'

Autori su filma braća Marek i Tomasz Sekielski. Potonji je inače nagrađivani poljski novinar koji je, među ostalim, izvještavao i o ratu na Kosovu te o katastrofi podmornice Kursk. No, ovaj puta Sekielski se s bratom bavio jednom posve drugom tematikom. Film je do jučer pogledalo šest milijuna ljudi.

Nadbiskup se ispričao

U filmu se inkriminira i oca Franciszeka Cybulu, nekadašnjeg ispovjednika Lecha Walese. Među ostalima. “Samo nemoj reći nikome” donosi svjedočanstva danas odraslih ljudi koji tvrde kako su ih zlostavljali svećenici.

– Rekao mi je da dođem u njegovu sobu, a kada sam došao tamo, stajao je spuštenih hlača s uzdignutim penisom. Rekao mi je što da radim – govori anonimni sugovornik koji je u doba događaja imao 12 godina.

Papa Franjo ULTRAKONZERVATIVCI Preko 3 tisuće svećenika traži da se papa proglasi heretikom

Otac Cybula branio se tvrdeći kako nije prešao granice jer se sve svodilo na dodir, a ejakulacija je izostala. Nekadašnji Walesin ispovjednik preminuo je tijekom snimanja filma, a njegov tužitelj prijavio je ovaj slučaj kuriji.

No, na misi gdanjskog nadbiskupa Sławoja Leszeka Głódźa govorilo se samo o Cybulinim dobrim djelima. Ipak, nadbiskup Gniezna Wojciech Polak objavio je video u kojem izražava duboko žaljenje te se ispričava žrtvama. Nadbiskupija Gniezna najstarija je u Poljskoj i njezin nadbiskup ima najveći ugled.

Mnogo je oštrije reagirao Jaroslaw Kaczynski, najutjecajniji poljski političar, obećavši da će se takve prekršitelje ubuduće puno teže kažnjavati.

Jajce crkva PRIJEPORI OKO SPOMENIKA KULTURE Crkvu-džamiju u Jajcu obnoviti tako da jedan dio bude crkva, a drugi džamija

– Oni kojima su djeca dana na povjerenje bit će pogotovo teško kažnjavani za zlostavljanje, a to se, naravno, odnosi i na svećenike, ali i sve ostale, uključujući poznate osobe – rekao je Kaczynski.

Sada je kazna za zlostavljanje djece mlađe od 15 godina 12 godina zatvora. Kaczynski je naznačio da bi sada kazna mogla biti i 30 godina ipak izbjegavajući objašnjenje o kojim bi se to poznatim poljskim osobama radilo, a da on zna da protiv njih postoje optužbe za pedofiliju. Naravno, film je stigao u najnezgodnijem trenutku za Kaczynskog i njegovu Prawo i Sprawiedliwość, Pravo i pravdu, koja u kampanji za europske izbore zastupa stajališta protiv prava LGBT osoba optužujući usput konkurente da neopravdano napadaju Katoličku crkvu.

Oporba slavi film

Sam film braće Sekielski u profesionalnom je smislu visokih standarda i očito kontroverzan. U njemu se u nemalom broj slučajeva, poput onog s ocem Cybulom, žrtve suočavaju s onima koje optužuju za zlostavljanje, a događaj se bilježi skrivenom kamerom. S različitim rezultatima, neki su priznali svoje djelo, drugi nudili financijsku kompenzaciju. Film spominje kako se svećenike koji su optuženi, pa i osuđeni za pedofiliju, premještalo u druge župe gdje su i dalje mogli nastaviti rad s djecom.

Kardinal Bozanić MIRKO GALIĆ Bozanićev rekvijem u zagrebačkoj katedrali za ostatke radničke klase

Jasno je kako je poljska opozicija objeručke prihvatila poklon braće Sekielski dovodeći najmoćnijeg poljskog političara u poziciju da mora reagirati protiv Crkve, koju smatra svojim saveznikom.

Tamo će europski izbori očito biti jako zanimljivi jer Platforma Obywatelska Grzegorz a Schetyne i Prawo i Sprawiedliwość, prema anketama, stoje podjednako. Poljski mediji podsjećaju i na prošlogodišnji film Wojciecha Smarzowskiog “Kler”, koji se također bavi grijesima Crkve. Spominje se i dvojicu papa, Ivana Pavla II. i Franju, po različitim odnosima prema pedofiliji – prvi nije reagirao, drugi jest.

Papa Franjo na susretu sa svećenicima

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
  • ŠNJOF:

    A papa Ivan Pavao 2 je mudro ćutao. I sad je on kao, svetac, Božji čovjek. Licemjerno, gadi mi se.

  • vjernicibrkićlucićitomašević:

    Nekadašnji Walesin ispovjednik preminuo je tijekom snimanja filma, a njegov tužitelj prijavio je ovaj slučaj kuriji. nije li wačesa protivnik sadašnje ,,nazadne,,vlasti u poljskoj?

  • junkerovkaputzapovlačenje:

    pa kako ovo može koristiit zagovornicima lgbt zajednice kad su svi počinitelji djela pripadnici iste,možda samo u kopalovoj anketi.