Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Političari u emisijama obično rašire noge kao da rađaju. Kad bi to učinila političarka, napali bi je da se ponaša kao uličarka'

Kosor kaže da se ženama političarkama ne opraštaju osobine ili ponašanje koje se kod muških kolega smatraju normalnima ili čak poželjnima, što ilustrira zanimljivom opservacijom o tome kako nastupaju u javnosti.
23. rujna 2016. u 12:26 7 komentara 939 prikaza
Jadranka Kosor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Za diskriminaciju žena u politici dijelom su krive i žene same, ali i uvriježeni dvostruki standardi u ocjenjivanju njihova rada  jer im se tolerira mnogo manje nego muškim kolegama, smatra bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor u autorskom članku koji je objavila u slovenskom tisku.

"Ruku na srce, žene ne vole svoj glas davati ženama, a u politici više vjeruju muškarcima jer misle da je to muški posao, iako to žene javno neće nikada priznati", navela je Kosor u novom autorskom prilogu za ljubljanski "Dnevnik".

Jadranka Kosor U OPASNOSTI Jadranka Kosor: Muškarac mi je jutros pokušao nasilno ući u stan

U drugom najtiražnijem slovenskom političkom listu nekadašnja predsjednica hrvatske Vlade od početka godine piše kolumne u kojima komentira političke prilike i događaje u Hrvatskoj i susjedstvu.
U svojoj novoj kolumni u petak Kosor je očito aludirala na lošu zastupljenost žena u novom sastavu Hrvatskog sabora, ali i na problem premale zastupljenosti žena u političkom životu općenito.
Za žene u politici, tvrdi Jadranka Kosor u prilogu prepunom ironije, a mjestimice i gorkog sarkazma, koji se očito zasniva i na vlastitu iskustvu, u politici vrijede mnogo oštriji kriteriji nego za muškarce.

Ako žene uspiju doći na sam vrh u politici i postanu "šefice" muškim kolegama, tada ih oni znaju proglasiti ili lakomislenima i "glupima" kad se ponašaju ljubazno ili "iskompleksiranim amaterkama" kad u svom poslu pokažu ozbiljnost i predanost.

Kosor kaže da se ženama političarkama ne opraštaju osobine ili ponašanje koje se kod muških kolega smatraju normalnima ili čak poželjnima, što ilustrira zanimljivom opservacijom o tome kako nastupaju u javnosti.

"Kad se političari pojavljuju na tribinama ili u televizijskim emisijama, obično rašire noge kao da rađaju, a tako raskrečenih nogu stoje i kad se fotografiraju za novine. Kad bi to učinila žena koja je na političkoj poziciji, napali bi je da se ponaša kao uličarka i da ne zaslužuje nikakvu pažnju", s dosta humora piše Jadranka Kosor.

Sličan je diskriminatorni tretman žena u politici i kada se radi o njihovu izgledu ili privatnom životu, pa se one u javnosti, prema općem očekivanju, moraju pojavljivati dotjerane "bez pogreške, bez podočnjaka, (imati) manekenske proporcije i biti netom istuširane", dok muškarcima u politici nitko ne zamjera kad u javnosti imaju nehajno vezane kravate, neočetkane cipele, znojne mrlje na košulji ili zamrljani sako.

"Političari na turneje idu samo s torbicom, ne treba im kovčeg s garderobom jer odijelo koje imaju na sebi nose cijelo vrijeme dok su na putu. Žena političarka nakon pedesete godine smatra se starom bakicom, a političar u svojim šezdesetima kotira kao najzreliji i najmudriji, muškarca u politici ne pita se zašto nema djece ako ih nema ili zašto ima ili nema ljubavnicu jer je sve to njihov privatni izbor i njihovo pravo. No, sve je to dopušteno pitati žene koje su u politici. One ne smiju imati ljubavnike, moraju biti vjerne i braniti svetost braka, bez obzira na to jesu li udane ili nisu", navodi u kolumni za slovensko čitateljstvo Jadranka Kosor.

Stanje za političarku dodatno se, po njezinu mišljenju, pogorša ako ona uspije isplivati na sam vrh.

Ako se s te "šefovske" pozicije žene zalažu za red i disciplinu, onda ih se ogovara da su "vještice" i bez srca, a ako se postave popustljivo, onda ih se kritizira da su nedorasle svom poslu i da na šefovskom mjestu moraju biti muškarci.

"Za žene koje u politici imaju jasna stajališta kaže se da su muškobanjasta čudovišta i da zbog karijere gaze preko leševa, dok se muškarce koji inzistiraju na svom stajalištu i ponašaju se autoritarno percipira kao odlučne i beskompromisne lidere", napisala je na temu neravnopravnosti i ulozi žena u političkom životu bivša hrvatska premijerka, političarka i bivša saborska zastupnica.

>> HDZ: Kosor ne vraćamo u stranku, Kujundžić je solirao

Hrana
Mood food
Hrana za dobro raspoloženje: Doznajte što bi trebalo jesti da se osjećate sretnije

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar kravata
  kravata:

  Gospodo kosor nije vam bas ovaj komentar u redu svakodnevno sirenje muskih i zenkih nogu nema veze sa radanjem vec sa prirodom. Citavi svijet trazi prirodno i zastitu prirode samo neke teorije o zenama uz veliku podrsku zena napustaju prirodu ... prikaži još!u i zaboravljaju prirodnu domacu zadacu.

 • lukivoda:

  a kaj na sve to veli teenager Manolić

 • Vlaskoulicanec:

  E, pa i ako je od nje, previše je...