Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bunt na ulici

Njemačka: Policija vodenim topovima na prosvjednike krajnje desnice i ljevice

prosvjed u Njemačkoj
Foto: Reuters/Pixsell
1/7
27.08.2018.
u 23:15

Oko 2000 pripadnika ekstremne desnice okupilo se u ponedjeljak na skupu, a nasuprot njima bilo je oko 1000 njihovih protivnika, dok je policija pokušavala odvojiti dvije skupine

Policija je u ponedjeljak vodenim topovima pokušala rastjerati prosvjednike krajnje desnice i ljevice koji su se sukobili u gradu Chemnitzu na istoku Njemačke, nakon što je tijekom vikenda ubijen 35-godišnjak za što desničari krivima smatraju imigrante.

Policija je koristila vodene topove kako bi rastjerala prosvjednike obiju strana.

Oko 2000 pripadnika ekstremne desnice okupilo se u ponedjeljak na skupu, a nasuprot njima bilo je oko 1000 njihovih protivnika, dok je policija pokušavala odvojiti dvije skupine.

Državni i lokalni dužnosnici pozvali su na smirivanje stanja.

Policija je objavila da su najmanje dvije osobe ozlijeđene u prosvjedima i kazala da bi broj mogao i rasti.

prosvjed u Njemačkoj
1/7

Dok su desničari uzvikivali da "Merkel mora otići", mašući zastavama Njemačke i ekstremno desne stranke AfD, te na transparentima imali natpise "Zaustavite val tražitelja azila", ljevičari su uzvikivali "Van s nacionalsocijalizmom iz ljudskih glava" i "Ne postoji pravo na nacističku propagandu".

Govoreći pred gradskom vijećinicom, vođa krajnje ljevičarske stranke Die Linke Tim Detzner poručio je da je "lov na ljude koji izgledaju drugačije zabrinjavajući".

"Chemnitz ima i drugo lice: otvoreno prema svijetu i protiv ksenofobije", kazao je Detzner.

U noći sa subote na nedjelju ubodima noža ubijen je 35-godišnji Nijemac, a zbog toga ubojstva su privedena dva mladića, Sirijac i Iračanin, nakon čega se u nedjelju spontano okupilo oko 800 ljudi koji su krenuli u "lov" na strance.

Tužiteljstvo je objavilo da se dvojica mladića, starih 22 i 23 godine, čiji identitet nije objavljen, sumnjiče da su nakon "verbalne prepirke" "bez opravdanja, žrtvi u više navrata nanijeli ozljede ubodima noža".

Gradonačelnica grada od 250.000 stanovnika Barbara Ludwig, iz socijaldemokratskih redova, izrazila je "ozlojeđenost" odmazdom prema strancima.

Ovaj slučaj odvija se u vrlo napetom političkom  kontekstu za kancelarku Angelu Merkel koju njezini protivnici optužuju da je otvaranjem vrata migrantima 2015. i 2016. pridonijela porastu kriminala u Njemačkoj, ističe AFP.

Agencija također podsjeća da je u Saskoj krajnja desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) postala vodeća politička snaga na izborima 2017. s potporom od 27 posto, ispred demokršćana (CDU) kancelarke Merkel.

>> Što je pokazala inspekcija mostova na autocestama

Komentara 18

ZI
zimerman
02:35 28.08.2018.

Podržavam desničare , ovo su zadnje šanse da se Njemačka izvuče iz islamističke invazije

IL
ilijan1a
06:55 28.08.2018.

Tih 2000 nisu extremni desničari, to su Nijemci koji su svjesni posljedica useljavanja migranata.

RM
ruzica_mario
06:23 28.08.2018.

svi koji ste protiv toga da vas talibani kolju po ulicama,esktremni ste desnicari

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije