Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJEVARA

Policija upozorava: Ako primite ovakve poruke, ne odgovarajte na njih

e-mail
Luka Stanzl/PIXSELL
18.05.2021.
u 15:18

Ukoliko su građani to ipak učinili, policija ih savjetuje da odmah promijene lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun, ali i da promijene lozinku koju koriste i za druge korisničke račune ili internetske usluge

Nakon što su posljednjih dana primili više dojava o ucjenjivačkim porukama e-pošte policija je savjetovala da se na takve poruke ne odgovara te da korisnici ažuriraju lozinke za pristup e-pošti.

Policija je precizirala da su građani na adrese e-pošte zaprimili sumnjive poruke u kojim ih nepoznate osobe ucjenjuju navodeći kako su na njihova računala ili mobitele instalirali zloćudne računalne viruse putem kojih su pristupili njihovim podacima te ih traže 1000 eura u bitcoinu kako navedene podatke ne bi objavili.

Korisnicima se savjetuje da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti. Uz to, policija savjetuje građanima da nikome ne daju korisničke podatke i lozinke te da ih ne upisuju na sumnjivim internetskim stranicama.

Ukoliko su građani to ipak učinili, policija ih savjetuje da odmah promijene lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun, ali i da promijene lozinku koju koriste i za druge korisničke račune ili internetske usluge.

Ravnateljstvo policije je uputilo građane da više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštititi mogu pronaći na internetskim stranicama policije i na YouTube kanalu MUP-a. 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
18:23 18.05.2021.

Nisam uopće iskusni IT-ovac. Upalim kompjutor i pritisnem F8 te tako uđem u njega prije nego su se Windowsi digli. Odem u poštu i izbrišem takvu prijetnju (kao i one inspektore FBI i Interpola) i ponovo resetiram komp. I sve čisto par mjeseci, dok me se ne sjete... Policija - nikakvo mijenjanje lozinki ne pomaže, jer kad hoće provaliti - provale.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije