Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Policija upozorava: Ako primite ovakve poruke, ne odgovarajte na njih

Ukoliko su građani to ipak učinili, policija ih savjetuje da odmah promijene lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun, ali i da promijene lozinku koju koriste i za druge korisničke račune ili internetske usluge
18. svibnja 2021. u 15:18 2 komentara 12625 prikaza
e-mail
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon što su posljednjih dana primili više dojava o ucjenjivačkim porukama e-pošte policija je savjetovala da se na takve poruke ne odgovara te da korisnici ažuriraju lozinke za pristup e-pošti.

Ilustracija policija upozorava na prijevare Starica na ulici predala prevarantici nekoliko desetaka tisuća kuna: Predstavila joj se kao bankarica

Policija je precizirala da su građani na adrese e-pošte zaprimili sumnjive poruke u kojim ih nepoznate osobe ucjenjuju navodeći kako su na njihova računala ili mobitele instalirali zloćudne računalne viruse putem kojih su pristupili njihovim podacima te ih traže 1000 eura u bitcoinu kako navedene podatke ne bi objavili.

Korisnicima se savjetuje da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti. Uz to, policija savjetuje građanima da nikome ne daju korisničke podatke i lozinke te da ih ne upisuju na sumnjivim internetskim stranicama.

Ukoliko su građani to ipak učinili, policija ih savjetuje da odmah promijene lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun, ali i da promijene lozinku koju koriste i za druge korisničke račune ili internetske usluge.

Kriptovaluta Računalna prevara Mijenjala kripto valutu na lažnoj stranici, šteta veća od 100.000 kuna

Ravnateljstvo policije je uputilo građane da više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštititi mogu pronaći na internetskim stranicama policije i na YouTube kanalu MUP-a. 

morao se osvrnuti
Kakav peh! Dok je novinar izvještavao uživo s jezera, gledateljima pozornost privukao prizor u pozadini
Dacia Sandero Stepway
ROBUSTAN I SVESTRAN
Avanturistički duh plus dobar roštilj jednako dan za pamćenje
  • Avatar octopus
    octopus:

    Nisam uopće iskusni IT-ovac. Upalim kompjutor i pritisnem F8 te tako uđem u njega prije nego su se Windowsi digli. Odem u poštu i izbrišem takvu prijetnju (kao i one inspektore FBI i Interpola) i ponovo resetiram komp. I sve ... prikaži još! čisto par mjeseci, dok me se ne sjete... Policija - nikakvo mijenjanje lozinki ne pomaže, jer kad hoće provaliti - provale.