Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akcija 'mir i dobro'

Policija tijekom blagdana oduzela 13.278 komada pirotehnike

petarde
Ivica Galović/Pixsell
10.01.2013.
u 13:04

Kao i prošle, ni ove godine nije bilo smrtno stradalih osoba. Teško je ozlijeđeno 18 osoba što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za devet osoba. Lakše je ozlijeđeno 14 osoba, što je u odnosu na prošlu godinu smanjenje za devet osoba

Zbog nezakonitog posjedovanja i uporabe policija je tijekom blagdana oduzela 122 komada raznog oružja, 6176 komada streljiva raznog kalibra, pet kilograma raznog eksploziva, 81 komad raznih eksplozivnih sredstava te 13.278 komada razne pirotehničke galanterije. Rezultati su tradicionalne MUP-ove akcije \'\'Mir i dobro\'\' koja se provodila od 14. prosnica 2012. do 8. siječnja 2013. s ciljem sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.

Policija je priopćila da je tijekom prosinca, a posebice u blagdanskom razdoblju pojačano kontrolirala neovlaštenu prodaju pirotehničkih sredstava. U cestovnom prometu kao i prometu na granici posebna je pozornost posvećena većoj protočnosti prometa kao i suzbijanju ilegalnog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza. U svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira i podizanja osjećaja sigurnosti građana, policijski su službenici kontaktirali predstavnike civilne vlasti na razini županija, gradova i općina, predstavnike župa i biskupskih ordinarijata, kao i ravnatelje osnovnih, srednjih, viših škola i fakulteta kako bi se građane upozoravalo na opasnosti od zlouporabe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, a posebno od improviziranih sredstava kućne izrade.

Kao i prošle, ni ove godine nije bilo smrtno stradalih osoba. Teško je ozlijeđeno 18 osoba što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za devet osoba. Lakše je ozlijeđeno 14 osoba, što je u odnosu na prošlu godinu smanjenje za devet osoba. Kao i prošle godine propucano je 18 različitih objekata.

Zanimljivost ovogodišnje akcije je i anketa kojom je MUP putem web stranice želio saznati hoće li građani maloljetnoj djeci (mlađoj od 14, odnosno 16 godina) dozvoliti upotrebu pirotehničkih sredstava.

Čak 189 od ukupno 297 osoba, koliko ih je odgovorilo na pitanje, potvrdilo ja da neće jer smatraju da \'\'pirotehniku i djecu ne preba povezivati\'\'. 71 osoba kazala je da hoće, ali samo pod budnim nadzorom odraslih dok je njih 27 priznalo da pirotehniku ne doživljava izvorom opasnosti za djecu.

>>Opasna igra: Dijete ubacilo petardu u bocu, vatra zahvatila lice

Komentara 1

Avatar Jana
Jana
13:32 10.01.2013.

ZABRANITE PIROTEHNIKU. NAPOMINJE SE DA SE DJECI NE DOPUSTI KORIŠTENJE A KAD TAMO UGLAVNOM GA I KORISTE DJECA. Svaki dan sam stavljala hranu za ptice u dvorište jer dolazi čitavo jato ptičica koje u ove zimske dane traže hranu. Od Od prošlih praznika i velikog pucanja još se ni dan danas nije pojavila niti jedna ptica. Treba prekinuti sa tim divljaštvom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije