Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Dojave o duševnim bolesnicima nisu nova obaveza i ne zadiru u prava pacijenata'

Opisana preventivna aktivnost ne predstavlja nikakvu novu obvezu liječnika niti na bilo koji načina zadire u prava pacijenata, kažu iz policije
25. kolovoza 2019. u 15:13 11 komentara 2021 prikaza
Policija
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Kako je Večernji list prvi pisao, liječnici su se pobunili protiv dopisa policije da ih izvještavaju ako postoji indikator ponašanja kod osoba koje imaju duševne smetnje i naklonost ideologijama terorističkih organizacija. Danas se osječka policija oglasila oko sporne situacije navodeći ovu mjeru kao "preventivnu aktivnost", a ne novu obvezu liječnika.

Policija Novi zahtjev MUP-a prema liječnicima Duševni bolesnici pod posebnom paskom policije

"Naime, u državama članicama EU zamijećen je trend prema kojem osobe sa duševnim smetnjama razvijaju naklonost radikalnim ideologijama i interesu za terorističke organizacije. Određeni broj takvih osoba započeo je sa pripremanjem terorističkih napada što je zahvaljujući dobroj suradnji policija i liječnika specijalista za liječenje osoba sa duševnim smetnjama pravovremeno prevenirano", priopćili su iz policijske postaje Osijek.

Predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika dr. Ada Barić posebni uvjeti rada Poseban zakon ili liječnike u pregovore

U nastavku navode: "Iako takvih slučajeva nije bilo u Republici Hrvatskoj, ali slijedeći dobre prakse drugih država, intencija je ove naložene aktivnosti bila, radi zajedničkog preventivnog djelovanja, stupiti u kontakt s ustanovama i ordinacijama za liječenje osoba s duševnim smetnjama te ih senzibilizirati i ukazati na novu uočenu pojavnost. U tom smislu osječko-baranjska policija, odnosno I. policijska postaja Osijek, započela je provođenje naložene aktivnosti, ali je za razliku od ostalih policijskih postaja u policijskim upravama, široko tumačeći zahtjev Uprave kriminalističke policije, kontaktirala i one medicinske ustanove za koje to nije bilo zatraženo

Opisana preventivna aktivnost ne predstavlja nikakvu novu obvezu liječnika niti na bilo koji načina zadire u prava pacijenata.  Naime, to pitanje regulirano je u članku 21. Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama gdje su jasno propisane obveze liječnika odnosno situacije u kojima javni interes preteže nad obvezom čuvanja liječničke tajne", stoji u priopćenju.

Najavljen štrajk liječnika u Mostaru Nakon prometne nesreće Liječnik podmetnuo vlastiti urin i krv za analizu na alkohol kako bi zaštitio pijanog brata

Upozoravaju kako je prvotna i jedina namjera toga dopisa bila da senzibiliziraju liječnike i ustanove kako bi bolje uočili rizike u ponašanju ljudi.

"Dakle, jedina namjera je bila stupanje u kontakt sa specijaliziranim ustanovama i liječnicima te njihova senzibilizacija na, u svijetu, prisutan trend, a kako bismo u slučaju uočavanja indikativa rizika, mogli nastaviti suradnju koja je i do sada postojala. Zaključno, zbog želje da se namjera osječke policije dodatno pojasni, Policijska uprava osječko-baranjska će u najkraćem mogućem roku inicirati sastanak s predstavnicima nadležnog Doma zdravlja", kažu iz policijske postaje Osijek.

A1 izdvaja za Vas

  • Agricola:

    Ova priča je počela kad se onaj našmrkani zabio u auto na naplatnoj kućici. A dužnost vas u policiji je bila uhićenje njegovog dilera. Dakle, vi niste obavili svoj posao i sad krivnju prebacujete na liječnike obiteljske medicine. Uostalom, zašto ... prikaži još!om, zašto bi liječnik obiteljske medicine mogao znati da taj šmrče ako ovaj recimo nije 5 godina bio kod liječnika a počeo je šmrkati prije tri godine? A da ne govorimo o tome koliko ima dilera koji rade za policiju, kao na primjer poznati nasilnik "Daruvarac". Dakle, vi radite svoj posao a liječnike ostavite na miru.

  • MarkoMaras:

    Naime, u državama članicama EU zamijećen je trend prema kojem se terorizam koristi kao izgovor za povećanje policijskog nadzora nad građanima. Čuvaju nas od nas samih.

  • SveJeUzalud:

    ....pun ih je Sabor, u vladi i na Pantovčaku.... nebi krali ko ludi