Naslovnica Vijesti Svijet

Policija mu predugo zadržavala automobil, država mu mora isplatiti 11 tisuća eura

Podnositelj zahtjeva je prigovorio Europskom sudu jer su Općinski i Županijski sud u Zagrebu te Vrhovni sud odbili njegov zahtjev za naknadu štete
16. studenoga 2018. u 09:52 19 komentara 5631 prikaza
novac
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Europski sud za ljudska prava presudom je utvrdio da je Hrvatska povrijedila pravo na mirno uživanje prava vlasništva jer su sudovi odbili zahtjev za naknadu štete vlasnika koji je tvrdio da mu je policija predugo i na neodgovarajuć način zadržala automobil zaplijenjen u kaznenom postupku.

Presuda Suci i mediji Bol sudaca se precjenjuje: Odšteta od 50.000 kuna može obeshrabriti medije

Podnositelj zahtjeva je prigovorio Europskom sudu jer su Općinski i Županijski sud u Zagrebu te Vrhovni sud odbili njegov zahtjev za naknadu štete iako su bili ispunjeni svi elementi za odgovornost države zbog produljenog zadržavanja i neodgovarajućeg čuvanja njegova zaplijenjenog automobila.

Europski sud zauzeo je stav da je država zadržavanjem vozila dovela do smanjenja njegove vrijednosti i umiješala se u pravo vlasništva iako je takvo miješanje bilo zakonito te je imalo legitiman cilj zaštite dokaza u kaznenom postupku.

"Iako svaka zapljena ili oduzimanje predmeta prouzročuje štetu, stvarna šteta ne bi trebala biti veća od one koja je neizbježna", zaključio je Europski sud, pojašnjavajući da je u konkretnom slučaju policija vozilo zadržala skoro dvije godine bez konačnog utvrđenja je li ukradeno.

pobačaj ESLJP ušutkao pro-life aktivista Sud zaštitio liječnike od napada zbog pobačaja

"Europski je sud, bez razmatranja pozadinskih razloga za toliko razdoblje u kojem je vozilo podnositelja zadržano, smatrao da primarna odgovornost za kašnjenje leži na državnim tijelima. Nadalje je utvrdio da su domaći sudovi u parničnom postupku koji se vodio radi naknade štete (zbog produljenog zadržavanja vozila u neodgovarajućim uvjetima) svoju ocjenu ograničili na pitanja zakonitosti, bez ocjene proporcionalnosti te mjere i njenih učinaka na imovinska prava podnositelja", izvijestio je ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu.

Navode i da u takvim okolnostima odluke domaćih sudova kojima je odbijen zahtjev za naknadu štete nisu zadovoljile standard ''pravedne ravnoteže'' pa je podnositelju pravomoćno dosuđen iznos od 5000 eura na ime neimovinske štete te 6100 eura za troškove postupka.

Pogledajte i video: Savjeti za kupnju rabljenih automobila

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Petarstijena-HR:

    Ministar pravosuđa mora podnijeti ostavku, a sucima koji su sudili u sporu odbiti od plaća, poslati ih na doškolovavanje, jer očito nisu pravno educirani, a u uz određene uvjete ih otpustiti iz sudstva.Suci ne mogu biti posebna kasta iznad svih ... prikaži još! građana!!! U demokratskim društvima javno mijenje je iznad sudstva i države!!!

  • rightside:

    evo jos jedan primjer da ce za samovolju nekog "vrhunskog suca sad drzava platit odstetu,,)))) a kad bi svako bio sankcioniran za svoje greske onda bi to bilo drugacije,,no koga je to briga?? drzava ce uvjek "zastitit" svoje i novim ... prikaži još!m zakonom opravdat postupke i time donest jos koristi "svom clanu" ko npr u slucaju lex maric,, sve lopov do lopova,,))))

  • Petarstijena-HR:

    Hrvatsko sudstvo mora doći pod pravni protektorat EU!!! Koliko ovakvih krivih presuda je u HR doneseno, najmanje 90%...