Naslovnica Vijesti Svijet

Sud zaštitio liječnike od napada zbog pobačaja

Prije je on slične optužbe relativizirao tako što je dodao sitni tekst u kojem ih je stavio u njemački pravni kontekst medicinski neindiciranog pobačaja kao protupravnog, ali nekažnjivog
24. rujna 2018. u 18:03 7 komentara 641 prikaza
pobačaj
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Klaus Günter Annen (67), njemački pro-life aktivist, tražio je od Europskog suda za ljudska prava da ga zaštiti od Njemačke koja mu je u četiri sudska procesa uskratila slobodu izražavanja zabranivši mu da vodi kampanju protiv pobačaja onako kako ju je vodio. Zaštitu nije dobio. ESLJP je ocijenio da je takva intervencija nužna radi zaštite dostojanstva i prava drugih te da Njemačka time nije kršila članak 10. Europske konvencije.

Lijekovi Biološka terapija Jeftinije liječenje uz bioslične lijekove

Annena su tužila četiri liječnika na koje se on okomio jer rade pobačaje. U prvom slučaju njemački je sud naredio Annenu da se suzdrži od toga da na svojoj web stranici optužuje liječnika koji izvodi abortuse za “teško ubojstvo” te od usporedbi s holokaustom. U drugom slučaju radilo se o letku s porukom da liječnik ilegalno radi pobačaje, uz komentar “A vi šutite o teškom ubojstvu naše djece”. Sud je presudio da je Annen liječnika pribio na stup srama. Kako Annen nije objasnio da je kritizirao pobačaje koji su prema praksi njemačkog Saveznog ustavnog suda protupravni, ali ne podliježu kaznenoj odgovornosti, njemački je sud zaključio da je prekoračio granice opravdane kritike.

U trećem slučaju u blizini ordinacije dijelio je letke prolaznicima i mogućim pacijentima s porukama da su ti pobačaji nezakoniti te ih je uspoređivao s holokaustom. Atakirajući na liječnikovu legalnu aktivnost na taj je način pokušao i narušiti povjerenje između liječnika i pacijenta pa je dobio sudsku zabranu da to čini. U četvrtom je slučaju morao platiti i odštetu jer je na portalu liječnike uspoređivao sa zapovjednicima koncentracijskih logora.

Domitrovec: Kuća na adresi Domitrovec 4c Sud u Strasbourgu Hrvatska nije uspjela uvjeriti Europski sud za ljudska prava: Dom je i gdje nismo svaki dan

Poveznica na tom članku je čitatelje vodila na popis njemačkih liječnika koji izvode pobačaje, a među njima bio je i liječnik koji ga je tužio. ESLJP je zaključio da su Annenove optužbe bile vrlo ozbiljne pa su i mogle poticati na mržnju i agresiju, a osobito je upotreba izraza “teško ubojstvo” mogla biti shvaćena kao osobna optužba protiv liječnika da čine kazneno djelo.

ESLJP se već bavio Annenom. Prije je on slične optužbe relativizirao tako što je dodao sitni tekst u kojem ih je stavio u njemački pravni kontekst medicinski neindiciranog pobačaja kao protupravnog, ali nekažnjivog. Tako je 2010. dobio zaštitu suda jer je ciljao na nemoralnost, a ne na kaznenu odgovornost liječnika. A 2015. dobio je i 13.696 eura naknade od Njemačke jer je ESLJP uvjerio da su mu povrijedili slobodu izražavanja. Dakle, gleda se od slučaja do slučaja i očito je suptilna granica između slobode izražavanja i povrede prava drugih.

U Argentini nije prošao zakon o legalizaciji pobačaja: 'Ako nije prošao danas, proći će sutra'

pobačaj
1 / 7
Argentina zabranila pobačaj
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Andro:

    Sve su to gluposti. Šta reći o djetetu čiji su život i sudbina nasilno prekinuti! Život kad je jednom stvoren niko nema pravo ubijati.

  • typescript:

    Podrška g. Annenu

  • nogogaz:

    islamski ekstremisti pa i neki nasi RKC vjernici ne mogu kapirat slobode kad se radi o pobacaju. A ja je pozdravljam! Zanimljivo kako ti isti ljudi razumiju slobodu kad se radi o komunizmu, jugi....