Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽNICA PROTIV OSAM OSOBA

Policajci im dojavljivali jesu li za njima raspisane potrage te im lažirali prelaske granica

Granični prijelaz Bregana
Emica Elvedji/Pixsell/Ilustracija
23.03.2023.
u 08:00

Policajce USKOK tereti da su za novac, državljanima Srbije, Crne Gore i BiH, u policijskim terminalima provjeravali jesu li za njima raspisane potrage bilo domaće ili od Interpola, traži li ih policija zbog bilo čega bilo gdje, a terete se i da su im kao nedržavljanima  EU, omogućavali da protivno propisima borave na  području država članica schengenskog prostora.

Osam osoba, među kojima ima i policajaca, optuženo je za zločinačko udruživanje u sklopu kojeg su primali i davali mito, zlorabili položaj i ovlast, pomagali u zloporabi položaja...., a optužnicu protiv njih je podigao USKOK. Prema optužnici, djelovali su od neutvrđenog dana 2019. do 11. lipnja 2022. u Hrvatskoj i Sloveniji. "Primarni" posao im je bio ilegalni prelazak granica, a da bi to u miru mogli napraviti, prije im je netko trebao provjeriti jesu li za njima raspisane kakve potrage i tjeralice. Tu "uslugu" su im činili policajci  u Sloveniji, čiji identitet za sada nije utvrđen te nekolicina policajaca koji su radili u Postaji granične policije Macelj.

Policajce USKOK tereti da su za novac, državljanima Srbije, Crne Gore i BiH, u policijskim terminalima provjeravali jesu li za njima raspisane potrage bilo domaće ili od Interpola, traži li ih policija zbog bilo čega bilo gdje, a terete se i da su im kao nedržavljanima EU, omogućavali da protivno propisima borave na  području država članica schengenskog prostora. Prema optužnici, policajci su to radili tako što su fiktivno evidentirali prelaske granice.  Nadalje, tereti ih se da su udarali pečete i skenirali putovnice koje su im dostavljene kako bi fiktivno prikazali da su vlasnici putovnica ušli i izašli iz države. Isto tako evidentirali su prelaske granica i osoba koje uopće granicu nisu prelazile.

Ljudi kojima su trebale ovakve "usluge" policajaca, uplaćivale su novac, koji bi zatim pojedini optuženici podigli te bi on dalje bio raspoređen kome treba. Optuženici se terete da su većem broju osoba omogući boravak u EU mimo pravila i propisa, za što su bili "nagrađeni" s ukupno najmanje oko 29.000 eura. USKOK je u optužnici predložio da se jednom optuženiku produlji istražni zatvor, a još jednom odredi.  

Video: Bivši vojnik koji je premlatio mladića odjevenog u Djeda Mraza ide u zatvor

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije