Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SPOMEN

Polaganjem vijenaca obilježena 29. obljetnica osnutka 204. Vukovarske brigade

Foto: HV/ T. Đalto
1/7
23.09.2020.
u 14:30

Vukovarska brigada tijekom rata brojala je oko 5.500 branitelja i imala 921 poginuloga branitelja. Njih oko 1600 je ranjeno.

Polaganjem vijenaca podno Spomen obilježja na Memorijalnom groblju u Vukovaru danas je obilježena 29. obljetnica ustroja 204. Vukovarske brigade. Radi se o brigadi koja je branila Vukovar tijekom Domovinskoga rata i koja je po stradanjima, ali i svemu drugome što su napravili tijekom agresije, svakako među najzaslužnijima u Domovinskom ratu. 204. Vukovarska brigada tijekom rata brojala je oko 5.500 branitelja i imala 921 poginuloga branitelja. Njih oko 1600 je ranjeno.

- Kroz srpske koncentracijske logore prošlo je 1.557 pripadnika 204. Vukovarske brigade što također puno govori o njenom značaju i ulozi u ratu. Važno je naglasiti - 190 žena i 93 maloljetna branitelja koji su s oružjem branili svoj grad. To je žrtva i to je doprinos 204. vukovarske brigade, rekao je ministar branitelja Tomo Medved govoreći o ulozi i značaju legendarne postrojbe iz Vukovara.

Među onima koji su položili vijenac na Memorijalnom groblju su i ministar obrane Mario Banožić, general Željko Živanović, saborski zastupnici, članovi udruga...

1/7

- Vukovarska brigada je svojim djelovanjem osigurala ostatku Hrvatske dragocjeno vrijeme kako bi se ostale postrojbe Hrvatske vojske naoružale i uvježbale, ali i kako bi od međunarodne zajednice dobili potporu za neovisnost naše Domovine te kako je upravo bitka za Vukovar, jedan od ključnih trenutaka Domovinskog rata. Istina je kako je Vukovar pao nakon dugih 87 dana, ali isto tako važno je istaknuti kako su pripadnici 204. brigade hrabrošću i požrtvovnošću zaustavili daljnji prodor neprijatelja prema ostatku Hrvatske, rekao je Banožić.

Vijenac je ispred Grada Vukovara položio i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima koji je ukazao na značaj 204. Vukovarske brigade ali i stvari koje se, kako je rekao, danas događaju.

- O herojskim djelima ove brigade napisane su stotine knjiga, no nažalost, iako je bilo dovoljno materijala, snimljeno je premalo kvalitetnih filmova. Iz godine u godinu živućih je pripadnika 204. brigade sve manje, a mi smo se i ove godine okupili kako bismo se prisjetili njihove žrtve. U kontekstu današnjeg vremena, svi se moramo zapitati koliko smo na tragu 204. brigade i njezinih pripadnika, pogotovo kada se prisjetimo da je neki dan dio Vlade RH na groblju šajkača odavao počast onima koji su ubijali ljude kojima mi danas odajemo počast. S druge strane, dio Vlade RH je danas s nama i odaje počast onima kojima je zaista treba odati. Takva situacija svima nama je na razmišljanje i savjest, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava nakon polaganja vijenaca.

 

Komentara 1

VI
vidum
14:37 23.09.2020.

Zar ovu postrojbu Tuđman nije zabranio?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije