Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVJEROJATNA SLIČNOST

Burna rasprava na internetu oko hrvatske eurokovanice: 'Bar se nadam da je kupljeno...'

Euro kovanica kuna
Foto: Vlada RH
1/4
05.02.2022.
u 10:14

"Ova fotografija je toliko dobra da je hrvatski umjetnik zaposlen za izradu novih kovanica zaradio 10 tisuća eura na vašoj fotografiji", napisano je na društvenoj mreži fotografu iz Velike Britanije

Na sjednici Nacionalnog vijeća za euro predstavljen je jučer dizajn kovanica eura i eurocenta. Premijer Andrej Plenković objavio je da će se na kovanicama nalaziti Nikola Tesla, geografska karta Republike Hrvatske, životinja kuna i pismo glagoljica, dok će šahovnica biti zajednička podloga. Nedugo nakon objave, pojavile su se usporedbe odabranog motiva kune i fotografije životinje jednog fotografa.

VIDEO Ovako izgledaju hrvatske kovanice eura

Autor najuspješnijeg dizajna kune za naličje eurokovanice od 1 eura jest Stjepan Pranjković koji je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer primijenjena umjetnost, modul slikarstvo, stekao je 2020. titulu magistra primijenjenih umjetnosti.

Za pobjednički dizajn osvojio je 70.000 kuna, a po 35 tisuća dobio je za dizajne geografske karte RH i glagoljice jer su oni izabrani kao drugi najbolji u tim kategorijama. Dakle, ukupno je za tri dizajna dobio 140.000 kuna i financijski je prošao najbolje među nagrađenima. Večernji list jučer je razgovarao s njima i doznao priču o nastanku Tesline kovanice, koja je odmah postala predmet rasprava u regiji.

Sada se raspravlja i o dizajnu kune na euru koji se na društvenim mrežama počeo uspoređivati s fotografijom koja među prvima osvane kada se na engleskom jeziku pretražuje životinja prikazana s bočne strane (engl. pine marten side view). - Bar se nadam da je kupljeno sa nekog stocka, pišu korisnici u raspravi na Twitteru. 

 

Foto: Screenshot/Google

Mnogi, naime, ističu koliko je dizan sličan spomenutoj fotografiji. 

Fotografija je izvorno objavljena na stranici fotografa Iaina H. Leacha iz Velike Britanije koji se bavi promatranjem i fotografiranjem ptica i divljih životinja. 

- Sve fotografije zaštićene su autorskim pravima i ne smiju se koristiti u bilo kojem obliku bez mog prethodnog dopuštenja. Drago mi je besplatno pružati fotografije fondovima za divlje životinje i zaštitu prirode i dobrotvornim organizacijama, ali naknade se plaćaju za svaku komercijalnu upotrebu - navedeno je na njegovoj stranici. 

Foto: iainleachphotography.com

Autoru je i na Pinterestu ostavljen komentar na engleskom jeziku u kojemu stoji: "Ova fotografija je toliko dobra da je hrvatski umjetnik zaposlen za izradu novih kovanica (uvodimo euro umjesto svoje valute) zaradio 10 tisuća eura na vašoj fotografiji". 

Foto: Screenshot/Pinterest

Sva ostala rješenja motiva za kovanice eura i centa možete pogledati ovdje.

> POGLEDAJTE I EMISIJU IZ STUDIJA Hrvat koji je citatom Miloševića ponizio bošnjačke političare: Tko je ovdje lud da opet ide u rat? Stanje u BiH je bolje nego u nadrealistima 


Ključne riječi

Komentara 17

DU
Deleted user
11:56 05.02.2022.

Ajd ne prtljajte, znam da Vam teško pada kuna u bilo kakvom obliku, ali probajte se malo suzdržati dok god radite u državi Hrvatskoj.

Avatar Apsalar
Apsalar
10:31 05.02.2022.

A eto, kuna (životinja) je inače u 1000 poza prepoznatljiva i svaka poza je "autorsko djelo" 😏 ... pa nisu vam to Nina i Severina 🤨

ET
etika
11:27 05.02.2022.

Burna rasprava na temelju 14 komentara?? Onda ovi komentari s večernjeg najmanje ruše sunčev sustav ako ne i cijeu zvjezdanu stazu... Mr. Spock u najboljem svjetlu: "Insufficient facts always invite danger."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije