Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pokrenuta inicijativa za obnovu groba Josipa Runjanina, skladatelja himne Lijepa naša Domovino

Prema riječima predsjednika Instituta Damira Rimca, grobno mjesto Josipa Runjanina, s nadgrobnim spomenikom, zbog nebrige je u lošem stanju
25. ožujka 2021. u 11:43 1 komentara 627 prikaza
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/2

Povodom 200. obljetnice rođenja skladatelja Josipa Runjanina i 130. obljetnice od izbora hrvatske himne „Lijepa naša domovino“ Institut za razvoj odnosa Hrvatske i Srbije iz Vinkovaca pokrenuo je postupak trajnog rješenja sanacije i budućeg održavanja grobnog mjesta i nadgrobnog spomenika Josipa Runjanina. Iz Instituta podsjećaju kako je Runjanin rođen 8. prosinca 1821. godine u Vinkovcima, a da je pokopan 1878. godine u Novom Sadu. Runjanin je 1848. godine skladao melodiju na Mihanovićevu pjesmu  "Horvatska domovina" koja je izabrana za hrvatsku himnu.

ZA GRADONAČELNIKA VINKOVACA Domovinski pokret predstavio kandidata: Davor Raić želi da Cibalia ponovno postane prvoligaš

Prema riječima predsjednika Instituta Damira Rimca grobno mjesto Josipa Runjanina, s nadgrobnim spomenikom, zbog nebrige je u lošem stanju ali je i zaštićeno Rješenjem Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu.

- Institut za razvoj odnosa Hrvatske i Srbije već je stupio u kontakt s nadležnim tijelima u Novom Sadu i u postupku je pribavljanje dokumentacije potrebne za sanaciju. Hrvatski časnik s velikim vojnim zaslugama pod zapovjedništvom bana Josipa Jelačića, saborski zastupnik u vrijeme bana Josipa Šokčevića, veliki poštovatelj Antuna Mihanovića i ostalih ilirskih rodoljuba, te skladatelj hrvatske himne to je svakako zaslužio. Na žalost, Josip Runjanin nije dočekao proglašenje hrvatske himne jer je nakon umirovljenja preminuo 13 godina ranije (1878.) te je danas zaboravljen od svih, ističe Rimac.

Vinkovci: U oružanoj pljački ranjena žena, počinitelj uhićen Policajac zapucao u krajnjoj nuždi Detalji napada u Vinkovcima: Pijani muškarac pokušao ubiti ženu i policajca van službe

Dodaje i ako se Runjanina prisjetimo barem prilikom intoniranja himne u svečanim trenucima ili prilikom sportskih uspjeha da si moramo priznati kako do sada nismo učinili dovoljno da na primjeren način brinemo o posljednjem počivalištu jednog od velikana hrvatske povijesti.

- Ovo je prilika da to promijenimo. Institut smatra da je dužnost, prvenstveno Grada Vinkovaca kao rodnog grada Josipa Runjanina, Vukovarsko-srijemske županije, ali i institucija iz područja kulture, da se aktivno uključe u rješavanje ovog problema. U tom smjeru krenulo se s ostvarivanjem kontakata s istima u nadi da će prepoznati vrijednost ove akcije i da će se istoj odazvati, rekao je Rimac.

Prema informacijama Petra Pifata, predsjednika Hrvatskog prosvjetnog društva Jelačić iz Petrovaradina, spomenik Josipu Runjaninu napravljen milodarima i Srba i Hrvata, a na samoj ceremoniji otkivanja (1924.) koju je radio pravoslavni episkop Irinej Ćirić, sudjelovalo je i Hrvatsko pjevačko društvo „Neven“, mnogi Zagrepčani, reformatorsko-kalvinistrički zbor, njemački i židovski zbor.

Vinkovci: U oružanoj pljački ranjena žena, počinitelj uhićen PLJAČKAŠ UHIĆEN Susjedi o pucnjavi u Vinkovcima: 'Moja žena je čula samo lom i pucnjavu, uplašila se'

Podsjećaju i kako je 2002. godine Uspensko groblje u Novom Sadu,  gdje je pokopan Runjanin, posjetio i tadašnji veleposlanik Hrvatske u Srbiji Davor Božinović. On je tada informiran o situaciji s brigom za grob ali unatoč tome Republika Hrvatska nije učinila ništa.

 

Cijepili su se Plenković, Beroš i Jandroković AstraZenecom: "Svaki cijepljeni pojedinac pridonosi zaštiti populacije"

dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja
  • sisavac:

    ček malo, cincar, pravoslavac, uglazbio lijepu našu... samo nam je to trebalo, još će nam i himna biti od srba... sad je malo jasnije zašto smo mi hrvati par puta pokretali stvaranje jugoslavije. to taj mali srbin u nama radi... :)