Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADO KOŠIĆ:

'Poklanjanje udžbenika pokušaj je odnarođivanja Bunjevaca'

Vlado Košić
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
22.09.2014.
u 11:27

Zbog toga se očekuje da se hrvatske vlasti zauzmu da Hrvati u Srbiji imaju sva ljudska i manjinska prava kao Srbi u Republici Hrvatskoj, poručuje Košić

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax pozvala je hrvatske vlasti da se zauzmu da Hrvati u Srbiji imaju sva ljudska i manjinska prava kao Srbi u Hrvatskoj. Postupak predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je Bunjevcima darovao udžbenike na ćirilici, nazvali su pokušajem asimilacije i odnarođivanja.

"Bolna je činjenica da se hrvatska manjina u Vojvodini politički podijelila na Hrvate i Bunjevce. Nedopustivo je, međutim, da predsjednik Srbije proglašava Bunjevce ''autohtonim narodom koji nisu ni Hrvati ni Srbi'', pa im poklanja udžbenike na ćirilici. To je očito pokušaj asimilacije i odnarođivanja Bunjevaca koju je više desetljeća provodila velikosrpska politika. Zbog toga se očekuje da se hrvatske vlasti zauzmu da Hrvati u Srbiji imaju sva ljudska i manjinska prava kao Srbi u Republici Hrvatskoj. Ljudska su prava, naime, univerzalna pa je dužnost i obveza nositelja vlasti brinuti se za njihovo poštivanje i ostvarenje. Tu obvezu napose imaju hrvatske vlasti gledom na Hrvate izvan domovine", stoji u danas objavljenom priopćenju koje potpisuje predsjednik komisije Vlado Košić (na slici).

Komisija se izjasnila i o referendumu o preferencijalnom glasovanju, o kojemu se već ranije pozitivno očitovao HBK te pozvala vjernike i građane da se dobro informiraju te postupe prema vlastitoj savjesti. Komisija je odbacila mogućnost stavljanja moratorija na referendume jer bi to značilo "suspenziju demokratskog političkog uređenja, a to je protivno Ustavu Republike Hrvatske".

Komisija je na kraju ustvrdila da su u posljednje vrijeme primjetni pritisci i miješanje pojedinaca i institucija u slobodu medija.

"Zabrinjavajuće je kad takvi pritisci dolaze iz ureda visokih dužnosnika Republike Hrvatske", navodi se u priopćenju.

>> HAZU: Bunjevci pripadaju hrvatskom nacionalnom korpusu

>> U Vojvodini postoje obitelji u kojima se jedan brat izjašnjava kao Hrvat, a drugi kao Bunjevac

Komentara 17

NI
nicolatesla
13:32 22.09.2014.

Ovo je onaj sto je rekao da je Dario Kordic duhovna velicina, i da se trebamo svi ugledati na njega.

ZR
Zrakomlat
14:14 22.09.2014.

ako bunjevci imaju problem, nek se zale, koj ste vi moj da ih ubedjujete da su hrvati? knjige su na ikavici i na cirilici, sluzbenom pismu, samo za prvi razred jerbo se latinsko pismo uci tek u drugom razredu... umetnost glupiranja, znaju bunjevci ko su.

Avatar obrezani-hassan
obrezani-hassan
11:59 22.09.2014.

ja bih pitao ovog biskupa,a sto su on i njegovi poklonili Bunjevcima u proteklih 20 i nesto godina?nista,nula.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije