Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Pojesti cijelo jaje za arterije je opasno poput pušenja?

U studiji objavljenoj u časopisu Atherosclerois mjerili su debljinu stijenke karotida, glavnog ukazivača na rizik od bolesti srca. Pokazalo se da pušenje duhana i jedenje žumanjaka povećava debljinu stijenke karotide na sličan način
15. kolovoza 2012. u 10:25 14 komentara 206 prikaza
jaja (1)
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Kod ljudi iznad 40 godina broj žumanjaka koje konzimuraju tjedno ubrzava zadebljanje arterija gotovo jednako ozbiljno kao i pušenje, piše Los Angeles Times.

To je pokazala studija objavljena u utorak u časopisu Atherosclerois. U njoj su kod 1231 pacijenta koji su upućeni u kliniku za prevenciju vaskularnih bolesti mjerili debljinu stijenke karotida, glavnog ukazivača na rizik od bolesti srca. Svakog od pacijenata su upitali da detaljno opiše širok spektar svojih zdravstvenih navika, od pušenja i vježbanja do konzumirana žumanjaka.  Subjekti u studiji upućeni su u kliniku nakon što su pretrpjeli moždani udar zbog ugruška ili tranzitorni ishemijski napad. Konzumaciju žumanjaka računali su kao broj žumanjaka koji se tjedno konzumiraju puta broj godina konzumacije.

Pušenje duhana i jedenje žumanjaka povećalo je debljinu stijenke karotide na sličan način. Stopa rasta zadebljanja arterija ubrzavala se proporcionalno s povećanjem pušenja cigareta ili konzumacije žumanjaka. Nasuprot tome, kod onih koji nisu pušili ili koji su rijetko konzumirali žumanjak, debljina stjenke karotide povećala nakon 40. godine, ali je rasla sporijom stopom rasta.

Posljednjih godina nutricionisti su se složili da su kokošja jaja, koja su jeftinija i puna proteina, stekla lošu reputacija kao opasni izvor kolesterola. Neke studije pokazale su da jaja mogu povećati HDL ili ''dobar kolesterol'' koji štiti srce od bolesti, iako doprinosi stvaranju LDL kolesterola koji može začepiti arterije.

Oni koji redovito jedu jaja mogu formirati veće čestice lipoproteina koji pomažu očistiti krv od masnih čestica te koji će se manje vjerojatno nastaniti u stijenkama arterija.

 

 

 

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
  • james49:

    Treba poubijati sve kokoši i perad uopče dok smo još uvijek živi da ne bi bilo prekasno! Mudrijaši!

  • racider:

    Neke studije pokazale su da jaja mogu povećati HDL ili ''dobar kolesterol'' koji štiti srce od bolesti, iako doprinosi stvaranju LDL kolesterola koji može začepiti arterije. Oni koji redovito jedu jaja mogu formirati veće čestice lipoproteina koji pomažu očistiti krv ... prikaži još!v od masnih čestica te koji će se manje vjerojatno nastaniti u stijenkama arterija. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jesam li ja lud ili u prvoj rečenici opisuju kako je jaje štetno po arterije, a već u drugoj poručuju da se redovitom konzumacijom jaja krv čisti od masnih čestica a samim tim i arterije ...????????????????????!

  • tambora:

    jutros maznuh 4 pečena jaja sa šunkom, uz paradajz s bučinim uljem, vjerovatno bi prema uvaženoj studiji trebalo jest pahuljice by ne.tle ili neko drugo zapadnjačko smeće