Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opasan žumanjak
Povratak na članak

Pojesti cijelo jaje za arterije je opasno poput pušenja?

U studiji objavljenoj u časopisu Atherosclerois mjerili su debljinu stijenke karotida, glavnog ukazivača na rizik od bolesti srca. Pokazalo se da pušenje duhana i jedenje žumanjaka povećava debljinu stijenke karotide na sličan način

Komentari 12

TA
tambora
11:15 15.08.2012.

jutros maznuh 4 pečena jaja sa šunkom, uz paradajz s bučinim uljem, vjerovatno bi prema uvaženoj studiji trebalo jest pahuljice by ne.tle ili neko drugo zapadnjačko smeće

VL
JA
james49
11:19 15.08.2012.

Treba poubijati sve kokoši i perad uopče dok smo još uvijek živi da ne bi bilo prekasno! Mudrijaši!

VL
RA
racider
11:20 15.08.2012.

Neke studije pokazale su da jaja mogu povećati HDL ili ''dobar kolesterol'' koji štiti srce od bolesti, iako doprinosi stvaranju LDL kolesterola koji može začepiti arterije. Oni koji redovito jedu jaja mogu formirati veće čestice lipoproteina koji pomažu očistiti krvv od masnih čestica te koji će se manje vjerojatno nastaniti u stijenkama arterija. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jesam li ja lud ili u prvoj rečenici opisuju kako je jaje štetno po arterije, a već u drugoj poručuju da se redovitom konzumacijom jaja krv čisti od masnih čestica a samim tim i arterije ...????????????????????!

VL
RE
reason
11:31 15.08.2012.

Jučer sam gledao "Let iznad kukavičjeg gnijezda".. ekipa iz filma bi napisala smisleniji članak.

VL
MY
mycropht
11:35 15.08.2012.

Ima samo jedna korektno odrađena stvar u ovom člankoidu, a to je link na izvorni tekst.

VL
MO
modovisisajteMaraschino
12:04 15.08.2012.

jedino dobro i zdravo jaje je od koke koja seta dvoristem a nagazi je pijevac... sva ostala jaja sa farmi su cista kemija i umjetne smjese kojima se hrani i naravno da onda jaje moze stetiti zdravlju...

VL
BU
BubyZG
12:32 15.08.2012.

Ma sad će uskoro izmisliti "LGG-super-bio" uzgojena kokošja jaja koja će biti 30% skuplja od običnih. A farmaceuti će izbaciti na tržište "Jajomen" i" Jajowomen" za obranu od loših kokošjih jaja. Bitno da se lova vrti !!

VL
Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
18:16 15.08.2012.

Sve je zdravo ako se jede u umjerenim količinama i uz redovnu tjelesnu aktivnost.Naravno tamo gdje se kokoši hrane u prirodnom okolišu (slobodni pašnjaci) gdje jedu sjemenke, travu,gliste, kukce pa čak i miševe.To jaje je drugačije kvalitete i boje od one koke s farme u kavezu,koja se hrani kompletnim krmnim smjesama,daju se hormoni i antibiotici jer postoji mogućnost zaraze u skučenom prostoru. Međutim za proizvođače jaja, 'slobodni pašnjaci' znače nešto sasvim drugo - kokoši nisu u kavezima već su zatvorene u prepune šupe što opet ne govori o kvaliteti života tih životinja i da li životinje uopće izlaze u prirodu.Time dižu cijenu jaja jer ih prodaju pod domaća.

VL
LA
Lavica7
22:04 15.08.2012.

Naravno da je stetno pojesti cijeloo tvrdo kuhano jaje...Mozes se ugusit. Ako ga razreses...nema frke.

VL
DT
dturina
23:08 15.08.2012.

Te "znanstvene" studije su čisto šarlatanstvo koje služi samo povlačenju novaca iz različitih fondova, a rezultati su potpuno proizvoljni, odnosno studija se koncentrira na jedan element uz ignoriranje svih ostalih, pa je onda jasno da svakih mjesec dana izlaze nove studije s rezultatom koji proturiječi prethodnima. U stvarnosti je sve to najbolje ignorirati i složiti si neki oblik prehrane koji tradicionalno provjereno funkcionira, a izbjegavati sve "znanstvene" ideje.

VL
DU
Deleted user
10:22 17.08.2012.

... ima jedna studija koja objasnjava mnoge stavari sto se tice tog kolesterola koji stvara aterosklerozu i time rizik srcanog infarkta, mozdjanog udara i td. Ne samo jaja vece i druga hrana podrzava tu reakciju. Znastvenici su dosli do zakljucka, nakon sto su ispitali jednog medvjeda prilokom zimskog sna, kako on to moze prezivjeti! O cemu se radi. Prilokom medvjedjeg zimskog sna njogova razina kolesterola u krvi se toliko povisi da, kada bi covijek tu vrijednost imao odmah bi umro, ali medvjedu nista! Kako je to moguce? Medvjedja jetra proizvodi, dnevno, 20 gr C vitamina, a C vitamin sluzi u zilama poput teflona u tavi za przenje. Sto to znaci. Medvjedje zile su zasticene i tako se taj kolesterin ne moze zadrzati na jednom mjestu zbog svoje gustoce vec ta krv i ako je vrlo gusta ona ima svoj krvotok.

VL
DU
Deleted user
10:22 17.08.2012.

Nasa moderna prehrana sadrzava premalo vitamina C. Tako dolazi do povreda stjenke u zilama i nasa jetra pocinje proizvoditi LP-a kolesterol kako bi te povrede popravili (zaljepili). Znaci, taj kolesterin lijeci nase zile, ali istovremeno stavara aterosklerozu sto je uzrok mnogih bolesti. Rijesenje svega toga lezi u C vitaminu. Svaki covijek treba povisiti svoju dnevnu dozu C vitamina kako bi na taj nacin zastitio svoje zile i mnogi zdrastveni problemi mogu se tom prevencijom izbjeci. C vitamin je jedan od najvaznijih vitamina u nasem organizmu, jer nedostatak vitamina C je uzrok skorbuta, a skorbut dovodi do smrti covijeka.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.