Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Pohvalio se da mu je pas stradao u lovu, ali se brzo i predomislio

Hrvatski lovački savez potvrđuje da je A.K. iz Kistanja lovac, ali kažu da toga dana, kako nije bio lovni dan, u niti jednom lovištu nije bilo lova
21. prosinca 2017. u 21:53 6 komentara 7147 prikaza
Foto: Facebook
Pogledajte galeriju 1/5

Kad je volonterki udruge Kninske njuškice-udruga Berta veterinar javio da je lovac upravo u ambulanti ostavio svog ranjenog psa da ga eutanazira, nije ni tren razmišljala.

– Bile su mu slomljene obje prednje noge, a na prsima je imao duboku ranu, vepar mu je tu zabio kljovu. Veterinar nam nije znao reći koliko je teška rana pa smo odmah krenuli u Šibenik, no nekoliko kilometara prije grada psa smo izgubili, uginuo je – ispričala nam je volonterka.

Pas je imao 11 godina i nije bio ni čipiran. Sumnju volontera da je nastradao u krivolovu potvrdile su i objave na Facebook profilu A.K. iz Kistanja, koji se pohvalio da je njegov pas dao sve od sebe i zadnji put odradio sve što treba. Objavljene su i slike ranjenog psa. Da je vlasnik na vrijeme potražio pomoć, možda bi sve drukčije završilo, misli volonterka.

Kako je i gdje pas nastradao, je li riječ o krivolovu i kakve će biti sankcije protiv vlasnika pokušali smo saznati u Hrvatskom lovačkom savezu, ali i u Ministarstvu poljoprivrede. U jednom od lovačkih udruga LS Šibensko-kninske županije rekli su nam da A.K. nije njihov član i da se kod njih lovi samo nedjeljom, a ovo se dogodilo u petak.

Sumnja opravdana

– Nesretni pas je nekakav mješanac, koje mi ne koristimo u lovu, a iznimno je mala mogućnost da se ovaj lov dogodio na području kojim mi gospodarimo. Smatram da je sumnja opravdana i da je krajnje vrijeme da se i šira društvena zajednica pozabavi problemom s kojim se i mi teško nosimo, a to je krivolov – stoji u odgovoru.

 | Autor : Facebook/ Naš potok Foto: Facebook/ Naš potok

 

Iz Lovačkog saveza Zadarske županije odgovorili su nam kako lovište na kojem je moguće bio lov nije pod njihovim upravljanjem i da stoga ne mogu provjeriti što se i kako dogodilo. Uputili su nas na Ministarstvo poljoprivrede, jednako kao i u Hrvatskom lovačkom savezu, u kojem su nam samo potvrdili da je A. K. lovac s položenim lovačkim ispitom. A kako nije član niti jedne lovačke udruge, u lovišta odlazi kao 'lovac gost'.

Iz Ministarstva poljoprivrede pak kažu nam da je lovni inspektor u Zadru pokrenuo inspekcijski nadzor vezano uz slučaj A. K. iz Kistanja te kontaktirao lovozakupnike lovišta kod kojih se potencijalno mogao dogoditi navedeni slučaj. Od svih je, kažu, dobio izjave da navedenog dana u njihovim lovištima nije bilo lova jer to nije lovni dan.

Nije lovni dan

– Jedino lovozakupnik državnog lovišta broj XV/9 Rape-Zrmanja poznaje A. K., bio je kod njega nekoliko puta u lovu bez psa, ali ne i 8. prosinca jer nije lovni dan – stoji u odgovoru Ministarstva.

Dodaju i kako je prema podacima Hrvatskog lovačkog saveza A. K. položio lovački ispit 20. travnja 2016., posjeduje lovačku iskaznicu, platio je članarinu i time ima status lovca. Navode i da mu HLS nije izdao uvjerenje o položenom ispitu prirođenih osobina za lovačkog psa te pas s fotografije nije priznata niti poznata lovačka pasmina.

– Lovni inspektor je kontaktirao i A. K., koji je izjavio da nije bio u lovu u lovištu već je psa pustio u privatnom ograđenom zemljištu (gater), koje nije lovište. U njemu se nalazio vepar koji je ranio psa križanca, inače njegovog kućnog ljubimca. Odveo ga je kod veterinara, ali su mu rekli da ga se ne može spasiti – objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede te dodaju da je dogovoren i zajednički odlazak u navedeni gater radi provjere, kad će inspektor razgovarati i s vlasnikom gatera.

Ističu u Ministarstvu kako je cijeli postupak još uvijek u tijeku. A mi očekujemo odgovore i nakon njegova završetka. Posebno na pitanje što je kućni ljubimac tražio u gateru, u prijevodu – lovačkom prostoru. Jednako tako, čekamo i odgovor veterinarske inspekcije što će poduzeti jer pas nije bio čipiran.

akcija Lovci štapovima tjeraju divlje svinje iz dvorišta Markuševčana Kuda idu divlje svinje? Don Vitu su divlje svinje u dvorištu rastrgale Prijedlog izmjena lovostaja Pobili bi ženke divljih svinja, a mladunce ostavili da uginu od gladi

Od lovišta do lovnog prostora

Imao je 11 godina i prema riječima njegova vlasnika bio je "pas koji je dao sve od sebe zadnji put i odradio sve što treba". Tako se pohvalio se na Facebooku A. K. iz Kistanja, a uz to je objavio i sliku ozlijeđenog psa i mrtve divlje svinje. Komentirali su neki od njegovih prijatelja kako ode još jedan ekstra svinjar, da je šteta psa ali je i vepar izgleda platio glavom. Poznato je i gdje se sve dogodilo.

Unatoč tome, svi tvrde da tog dana lova nije bilo. Ako se dogodio, onda je to bio krivolov. Vlasnik nesretnog psa pak tvrdi kako mu je veterinar rekao da psu nema pomoći, ali je isti veterinar obavijestio volontere koji su mu pokušali pomoći. No, tada je već bilo prekasno. Koliko je vremena prošlo, zašto nije psa odmah vodio veterinaru umjesto što se slikao za Facebook. I nakon svega kaže - bio je to njegov kućni ljubimac. Kojeg, između ostalog, nije ni čipirao.

Kaže vlasnik da nije bio u lovu, da je svog kućnog ljubimca pustio u gater, što je po definiciji lovni prostor ograđen jakim plotom ili rešetkama. U njemu je bila divlja svinja, znači li to da je ljubimcu svjesno ugrozio život? Ako to nije lovište, što ističe, kako je onda smio ubiti divlju svinju? Odgovore i na ova pitanja čekamo.

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • ObrenM:

    "Pohvalio se na da mu je u lovu stradao pas".Ovakova gramatika vec prelazi u kretenizam.

  • madox:

    kako bi ja u lov išao ali ne na životinje....šta je ta životinja rasla da bi se ti zabavljao ....više vridi ta divlja svinja nego mnogi ljudi kako se meni ćini .

  • Tihi:

    Lovcima, braniteljima zabraniti što to ? jučer sretnem jednoga ideš na zečeve ne na srne i jelene !!!