Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŽAK TONU I POL

Pogledajte kako je izgledao križ koji je pao s tornja katedrale

23.03.2020.
u 19:23

Premda je križ bio obnovljen i postavljen prije sedam godina, južni toranj dobit će novi križ, jer je ovaj posve uništen u potresu.

U našoj smo arhivi, u fotografijama iz obnove Zagrebačke katedrale, pronašli i fotografije križa koji je pao u nedjelju s južnog tornja katedrale. Točnije, križ se, nakon udara, odlomio zajedno s desetak metara stupa na kojemu je staja.

Križ je popravljen i ponovno pozlaćen i vraćen na toranj za Uskrs 2013., a visok je 2,55 metara, širok 1,44 metra i teži 1.500 kilograma. Križ je izrađen u uglednoj zagrebačkoj radionici „A. Maruzzi“ 10. kolovoza 1898., a ponovno je uređen i pozlaćen 1. prosinca 1939. U posljednjoj obnovi sudjelovao je Ivan Pehnec, a pozlatu je napravio Franjo Mrnjec, nakon čega je križ postavljen na južni toranj. Inače, južni je toranj neznatno i golim okom nevidljivo niži od sjevernoga tornja. Točnije, sjeverni toranj visok je 108,20 metara, a južni 108,16 metara.

1/4

Sjeverni toranj Zagrebačke katedrale je obnovljen, a obnova traje na južnome tornju. Premda je križ bio obnovljen i postavljen prije sedam godina, južni toranj dobit će novi križ, jer je ovaj posve uništen u potresu.

VIDEO Potres teško oštetio Đorđićevu ulicu u Zagrebu

Ključne riječi

Komentara 41

MA
maestral
20:52 23.03.2020.

Križ je simbol. Pad križa pred vrata kardinala je također simbolično. Valjda će kardinal shvatiti poruku.

NE
neboiznadzagreba2
19:50 23.03.2020.

Križ je simbol pobjede nad smrću, života koji je vječan, kojeg se postiže ne odbacujući križ, brige, nedaće,bolesti, trpljenja i smrt koja dolazi svakome. Odbaciti križ znači odbaciti život, križ će se opet podići, život teći...

LE
Leonn
20:19 23.03.2020.

Vi zlobnici i mrzitelji kriza ne brinite,svoje krizeve popravit ce Oni koji znaju da je jedino u Križu spas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije