Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pogledajte kako izgleda Ružica grad, jedan od najvećih sačuvanih utvrđenih gradova u Hrvatskoj

Najveći je to sačuvani utvrđeni grad u Slavoniji i jedan od najvećih u Hrvatskoj. Prvi out se spominje 1357. godine. Niz je legendi o Ružica gradu, a jedna od njih vezana je za lijepu i plemenitu kneginju...
09. travnja 2020. u 10:22 0 komentara 1635 prikaza
Foto: Kristijan Toplak
Pogledajte galeriju 1/14

Šibali su je oluje, snijeg i vjetrovi, rušili tirani, no iznad Orahovice i dalje stoji Ružica grad. Najveći je to sačuvani utvrđeni grad u Slavoniji i jedan od najvećih u Hrvatskoj. Prvi spomen Orahovice datira iz 1228. godine, a Ružice grada iz 1357. godine. 

Niz je legendi o Ružica gradu, a jedna od njih vezana je za lijepu i plemenitu kneginju Ružicu. Otac i braća poginuli su joj u borbi s Francima. Saznavši tu žalosnu vijest, staroj kneginji od tuge je prepuklo srce, a Ružica je ostala posve sama vladati gradom. Odlučila je supruga i budućeg branitelja svog naroda izabrati na viteškom turniru. Sve domaće natjecatelje pobijedio je misteriozni Crni vitez. Kada je proglašen pobjedniko, skinuo vizir i progovorio, postalo je jasno kako je riječ o - franačkom vitezu. Namjera mu je bila ženidbom osvojiti još jedan hrvatski grad. Kneginja na to nije mogla pristati pa se bacila s najviše gradske kule. Ubrzo su po cijelom kraju iznikli grmovi crvenih ruža, boje kenginjine krvi, a utvrda je dobila ime Ružica grad.

1 / 14
Zagreb: Atmosfera u centru grada
OBJAVILI I UVJETE
Prilika koja se ne propušta: Nude stan u Zagrebu, plaću do 15.000 kn, auto i mobitel
PBZ
I DALJE OPREZNO
Mjere su popustile, ali i dalje je važno biti odgovoran i brinuti o zdravlju
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.