Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽIVO: POTRESI U SIRIJI I TURSKOJ

Čudo u Turskoj: Iz ruševina spašena 17-godišnjakinja, bila je tamo čak 248 sati

Aftermath of a deadly earthquake in Adiyaman
Foto: THAIER AL-SUDANI/REUTERS
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
16.02.2023.
u 15:43

U nizu potresa koji su prošlog tjedna pogodili Tursku i Siriju poginulo je više od 42.000 osoba. Prema navodima turskih vlasti tamo je poginulo 36,187 osoba. U Siriji se broj popeo na 5,800. Spasioci i dalje traže za osobama koje su čudom preživjele. Ukupna šteta nastala uslijed potresa procjenjuje se na 23,5 milijardi eura

U potresima pogođenim područjima sve je manje nade za one koji su i dalje ispod ruševina, a spasioci očajnički nastoje izvući svakoga tko je sve do sad uspio preživjeti. Broj poginulih popeo se na 41 tisuću. NATO namjerava poslati više desetaka tisuća šatora za smještaj osoba zahvaćenih potresom

Tijek događaja: 

15:40Aleyna Ölmez, čije prezime na turskome znači "ona koja ne umire", jedna je od rijetkih preživjelih koji su pronađeni ispod ruševina unatoč hladnoći nakon potresa koji je 6. veljače u Turskoj ubio više od 36.000 ljudi. Djevojka je bila zatrpana ispod ruševina svoje stambene zgrade u Kahramanmarasu na jugu Turske čak 248 sati. U trenutku spašavanja bila je pri svijesti i uspijevala je, prema uputama liječnika, zatvoriti i otvoriti oči, rekao je AFP-u jedan od spasilaca. Njezin stric je u suzama grlio jednog po jednog volontera koji su je izvlačili iz ruševina.

"Bili smo tako sretni. Vidjeti radost obitelji ni s čim se ne može usporediti", rekao je spasilac Ismail. Volonteri, koje čine uglavnom rudari iz različitih dijelova zemlje, još uvijek nastoje pronaći preživjele pod ruševinama.

"Svi će vam rudari reći istu stvar. Došli smo ovdje u nadi da ćemo locirati zvuk koji dolazi od nekoga tko je preživio", rekao je rudar Ali Akdogan. "Čak i ako je zvuk koji lociramo zvuk koji stiže od zatrpane mačke, pokušat ćemo je spasiti."


14:26 - Više od 100 UN-ovih kamiona pomoći ušlo je u Siriju. Njima su u potresom pogođenu zemlju dostavljeni šatori za smještaj osoba koje su ostale bez domova, grijalice i testovi na koleru. Prema izjavi UN-a, organizacija nastavlja povećavati svoju akciju pomoći i namjerava osigurati neprekidnu opskrbu pomoći sjeverozapadnoj Siriji. Trenutno stanovništvo tog područja ima najveću potrebu za skloništima. Iz UN-a su dodali da bi broj poginulih, koji trenutno iznosi 5,8 tisuća u cijeloj zemlji, odnosno 4,4 tisuće u sjeverozapadnom dijelu, mogao dramatično narasti kako se ulice raščišćavaju od ostataka porušenih zgrada.

Iz Crvenog Križa upozoravaju da bi u Siriji moglo doći do izbijanja raznovrsnih bolesti ukoliko stotine tisuća osoba bez domova ne dobiju trajnija skloništa. Jagan Chapagain, glavni tajnik Internacionalne organizacije Crvenog Križa također je upozorio na tu mogućnost s obzirom da cijele obitelji žive u improviziranim smještajima s neadekvatnim grijanjem. "Žive u iznimno skromnim uvjetima unutar vrlo hladnih prostorija škola i ako se tako nastavi, zdravstvene posljedice na stanovništvo bit će vrlo ozbiljne" rekao je Chapagain. Dodaje kako je Aleppo, najveći grad Sirije, krajem 2022. bio pogođen epidemijom kolere te bi se zbog uvjeta u potresom pogođenim područjima takav slučaj mogao i tamo pogoditi što bi imalo iznimno štetne posljedice za psihičko stanje stanovništva.


13:23 - Prema procjenama multinacionalne kompanije za financijske usluge JPMorgan izravne štete nastale uslijed potresa u Turskoj iznose oko 23,5 milijardi eura, što je jednako 2,5 BDP-a zemlje. Uz više 41 tisuću mrtvih, preostaju milijuni onih kojima je potrebna humanitarna pomoć jer su usred zime ostali bez svojih domova. Turski ekonomist Fatih Akcelik rekao je kako bi ovi potresi mogli imati "značajne ekonomske implikacije."


12:26 - James Elder, glasnogovornik UNICEF-a upozorio je na potrebu pružanja pomoći stanovnicima sjeverozapadne Sirije. Kako kaže: "Djeci koja su prije 10 dana istračala iz urušavajućih zgrada na hladnoću potrebna je pomoć širokog opsega, od potrepština poput pitke vode, hrane, deka pa do psihološke pomoći." S obzirom na rat koji je preko desetljeća bjesnio u Siriji u izjavi za Al-Jazeeru naglasio je kako su ovi potresi dodatna trauma djeci na tome području, od kojih su svi mlađi od 12 godina svjedoci sukoba tijekom čitavog života.


11:15 - Spasilačke ekipe su iz ruševina u pokrajini Kahramanmaras izvukle 17-godišnju djevojčicu koja je ispod zgrade preživjela 248 sati nakon što je prvi potres pogodio to područje.


10:58 - Jens Stoltenberg rekao je na konferenciji s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom kako su prošlotjedni potresi u jugoistočnoj Turskoj najveća prirodna katastrofa koja se dogodila na području NATO saveza od njegovog osnutka 1949. Nakon toga otišao je u posjet najpogođenijim područjima. Nadodaje kako je u Tursku poslano više tisuća osoba obučenih za upravljanje kriznim situacijama, među kojima su doktori, spasilačke ekipe i seizmolozi. Također, avioni iz Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a koriste se za prijevoz paketa pomoći te su Albanija, Kanada i Njemačka pružile financijsku pomoć.

Tijekom predstojećih tjedana NATO namjerava poslati i desetke tisuća šatora za smještaj onih koji su ostali bez domova. Ministar Cavusoglu zahvalio se na potpori saveza te rekao kako će šatori prvo biti postavljeni u Iskenderunu i pokrajini Hatay.


10:27 - Turska nacionalna banka donirat će 1.5 milijardi eura pomoći potresom pogođenim područjima, a iznos će biti isplaćen iz dobitaka ostvarenih u prošloj godini. Njihov ukupan iznos još nije javno dostupan, ali ekonomisti ga prema trenutno dostupnim podacima, procjenjuju na 2 do 2.5 milijardi eura. U normalnim okolnostima banka bi svoj profit ostvaren prošle godine premjestila u riznicu ovoga travnja. Turska je pokrenula i kampanju donacija u kojoj je do sada skupljeno 5,8 milijardi eura.


9:54 - Majka i njenih dvoje djece spašeni su u gradu Antakya nakon 9 dana pod ruševinama. Prema izvješću spasioca premda dehidrirani, u stabilnom su stanju. Spasioc Mehmet Eryilmaz koji je majku, po imenu Ela, izvukao iz ruševina rekao je: "Najprije nas je tražila vode i pitala koliko je dana prošlo od potresa."  Eryilmaz je za tursku novinsku agenciju Andolu rekao: "Razgovarali smo i smirili ju. Nakon toga nastavili smo raditi. Vrlo smo sretni, to je peta osoba koju smo spasili." Nakon 228 sati pod ruševinama zgrade spašen je i 13-godišnji dječak imena Mustafa.


9:35 - Gotovo 1800 Sirijaca iz najpogođenijih područja Turske vraća se preko granice u Siriju. Mnogi od onih koji su se odlučili vratiti su izbjeglice, pobjegli od 11-godišnjeg rata koji je zahvatio zemlju. U Siriju, prema pisanju Al-Jazeere, uputili su se preko graničnog prijelaza zvanog Bab al-Hawa, koji vodi izravno u sjeverozapadni dio zemlje, koji nije pod kontrolom predsjednika Bashara al-Assada, nego pobunjeničkog pokreta.


01:00 - Američki šef diplomacije Antony Blinken otputovat će u nedjelju u Tursku, koja je kao i susjedna Sirija pogođena katastrofalnim potresom, kako bi se osvjedočio o humanitarnim naporima da se pomogne stradalom stanovništvu, najavio je u srijedu State Department. Blinken će ponajprije doći u zračnu bazu Incirlik na jugoistoku Turske odakle se otprema dio humanitarne pomoći za stanovništvo u zonama koje je pogodio razoran potres 6. veljače, a zatim će u Ankari razgovarati s turskim dužnosnicima u nedjelju i ponedjeljak, navodi se. 

SAD je poslao oko 200 ljudi za potrage i spašavanja u Tursku i deblokirao prvi dio od 85 milijuna dolara humanitarne pomoći, a poslao je i helikoptere Black Hawk i Chinook za prijevoz opreme. Pomoć Siriji odvija se preko lokalnih partnera jer Sjedinjene Države odbijaju svaki kontakt sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom Blinkenov posjet Turskoj bio je planiran prije potresa 6. veljače.

>> VIDEO: Video: Zastrašujuća snaga prirode: Nadzorna kamera snimila urušavanje zgrade

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije