Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Podravska republika i partizansko osvajanje Koprivnice

VP
VL
PR
Autor
PR članak
29.10.2013.
u 16:56

U temi iz Prvog svjetskog rata pisali smo opsadi Ligea 1914. godine i razvoju artiljerijskog naoružanja.

U novom broju Vojne povijesti saznajte sve o Podravskoj republici i kako su partizani osvojili Koprivnicu prije 70 godina. Pad i kapitulacija Italije 8. rujna 1943. prouzročili su novi razmještaj ustaško-domobranskih i njemačkih postrojbi. I iz same Podravine upućene su vojne snage na područje NDH koje je do tada bilo pod protektoratom Italije. Izravna posljedica tog razmještaja bila je slabljenje vojne moći ostatka vojnih snaga NDH u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Partizani su osjetili prigodu za akciju, napose nakon što im se povećao i priljev ljudstva. Do tada su već zauzeli Varaždinske Toplice, Ludbreg i druga manja mjesta. Koprivnica je ostala sve izoliranija od ostalog dijela države. sve izoliranija od ostalog dijela države. Zapovjedništvo Prvog zbornog područja u Zagrebu izvijestilo je još 4. listopada Glavni stožer oružanih snaga NDH da postoji stvarna opasnost od partizanskog napad na Koprivnicu. Partizanima je u prilog išlo i opće raspoloženje naroda.

U temi iz Prvog svjetskog rata pisali smo opsadi Ligea 1914. godine i razvoju artiljerijskog naoružanja. Prvi svjetski rat bio je, bez ikakve sumnje, rat artiljerije - ili još preciznije, rat teške artiljerije. Austrija i Njemačka bile su osobito efikasne u razvoju haubica i merzera teške kategorije. Uostalom, Njemačka je uvijek imala dodatni adut u svojem rukavu - nenadmašive Kruppove inženjere, kojima je uostalom još od 1890-tih naloženo da otvore program divovskih haubica posebno razvijenih za uništavanje čvrstih utvrda Belgije i Francuske. I tako je na prijelazu s 1913. na 1914. godinu, upravo na vrijeme za predstojeći rat, nastala haubica službene oznake „42cm M-Gerät L/14“, a koju će i njemački i neprijateljski vojnici uskoro jednostavno prozvati „Debela Berta“. Haubica je nadimak dobila prema Kruppovoj kćeri (koja, uzgred budi rečeno, uopće nije bila debela).

Donosimo i priču vezanu za rat u Bosni i Hercegovini u kojoj opisujemo osnivanje i ratni put Hrvatskog vijeća obrane Gruda. Rat u Hrvatskoj bjesni, Vukovar pada, mnogi hrvatski gradovi u plamenu,a agresija na Bosnu i Hercegovinu se priprema. Napadom JNA na hrvatsko selo Ravno u Trebinju počinje rat u BIH, a izjava Alije Izetbegovića da \"To nije naš rat\" dala je do znanja da Hrvati neće imati nikakve pomoći od muslimana i da će se morati sami organizirati. Dana 18. studenoga 1991. u Grudama se organizira Hrvatska zajednica Herceg-Bosna kao otpor velikosrpskoj agresiji, ali u Grudama priprema za obranu počela je mnogo prije.

U dijelu o Domovinskom ratu donosimo ratnu priču Poljaka Trzezbora Piekutowskog, dragovoljca Domovinskog rata. No njegova priča posebna je spram priča drugih stranih dragovoljaca. Piekutowski nije bio kratkotrajni avanturist, pristupio je u jesen 1991. i ostao je aktivan vojnik sve do 1996. godine. Nadalje, nije se vratio u Poljsku, Hrvatska je njegov dom. Štoviše, socijalnom angažiranošću Piekutowski nadmašuje aktivnosti većine prosječnih državljana Hrvatske, dočim je Poljakovo znanje hrvatskog jezika iznadprosječno.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?