Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon pet mjeseci

Podnesen istražni zahtjev protiv dvojice pilota MiG-ova

Marijan Kudlik
Foto: VL
1/4
23.02.2011.
u 22:55

Kršeći pravilnik o letenju i izvodeći manevre suprotno dogovorenima, piloti su doveli u opasnost živote i imovinu

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu podnijelo je istražni zahtjev protiv dvojice pilota čiji su se avioni MiG-21 srušili u rujnu nedaleko Plaškog zbog sumnje da su počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, izvjestilo je ŽDO. Satnik Igor Trošelj i natporučnik Marijan Kudlik su, osnovano se sumnja, tijekom vježbe na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja upravljali avionima protivno Pravilniku o letenju zrakoplova i Pravila o letenju Oružanih snaga, čime su doveli u opasnost živote ljudi i imovinu.

"Prvoosumnjičenik (Trošelj, op.a.) je letio na način koji nije ranije dogovoren i nije javljao svoje manevre svojim pratiteljima, pa kako je istovremeno manevar bez izvješćivanja izvodio i drugoosumnjičenik, iako nije vidio vođu grupe, tako uslijed ovih manevara dolazi do sudara aviona i do lansiranja raketa iz lansera desnog krila drugoosumnjičenikova aviona", piše u priopćenju ŽDO-a.

Krhotine raketa na zemlji su teže ozlijedile Mariju Klipu (69), kojoj su ozlijeđeni glava, prsni koš, obje natkoljenice i donji dio trbuha te je zadobila otvoreni prijelom lijeve nadlaktice.

Kako je Večernji list već pisao, istražno povjerenstvo utvrdilo je kako je uzrok pada aviona 23. rujna kod Plaškog bio sudar u zraku, a da je do njega došlo zato što se piloti nisu pridržavali propisane procedure prilikom uvođenja i vađenja iz napada. Povjerenstvo je također utvrdilo kako piloti nisu dovoljno istrenirani jer imaju premali broj sati naleta.

Ministar obrane Davor Božinović prije tjedan dana najavio je kako će Glavnom stožeru dati nalog da osnuje novo povjerenstvo koje bi trebalo utvrditi konkretnu odgovornost te postoji li odgovornost u cjelokupnoj liniji zapovijedanja. Ozlijeđenoj Mariji Klipi MORH je najavio ponuditi odštetu.

Za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti zakonom je predviđena kazna od jedne do deset godina zatvora.

Komentara 21

Avatar netstoper
netstoper
23:14 23.02.2011.

Vidi se, koliko nam nedostaje \"GLAVNI INSPEKTOR\" Hrvatske Vojske -ANTE GOTOVINA...!!!

OB
-obrisani-
23:31 23.02.2011.

Nije li suvišno ovo suđenje pilotima, koji su jedva izvukli glavu - nije li dovoljno disciplinski postupak - kako se može ovdje išta dokazati ?

OB
-obrisani-
23:34 23.02.2011.

Obavezno tražiti od pilota TOPNIČKE DNEVNIKE I optužiti ih za PRETERANO GRANATIRANJE ŽENE.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije