Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Dokazat ću nedužnost'

Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora i urednika Varaždinskih vijesti

fišer
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
31.05.2014.
u 10:22

Ernesta Fišera sumnjiče za naplatu nepostojećih službenih putovanja sebi i sinu Sveboru, obnovu kuće na račun tvrtke, te za nepovoljniji aranžman za distribuciju tjedne novine, u dogovoru s voditeljem marketinga Davorom Mašićem

Tri godine nakon njihova privođenja 2. svibnja 2011. godine, Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podignulo je optužnice protiv Ernesta Fišera, bivšeg direktora i glavnog urednika tjednika Varaždinske vijesti, Davora Mašića, bivšeg voditelja marketinga, Svebora Fischera, zamjenika (i sina) direktora te protiv same tvrtke, ali i druge tvrtke Varaždinac plus kojoj je Mašić bio direktor.

Fišera starijeg, poznatog varaždinskog kulturnjaka, književnika pa čak i mecenu, terete da je tijekom proteklog desetljeća naložio da Varaždinske vijesti njemu i sinu isplate više od 374 tisuća kuna za nepostojeća službena putovanja, kao i pet računa za privatna putovanja vrijedna 32 tisuće kuna. Ujedno, sinu Sveboru je, optužuju ga, službeno vozilo dao za korištenje u privatne svrhe, ne plativši 210 tisuća kuna poreza na primitke u naravi. K tome, smatraju da je Svebor Fischer ispostavljao putne naloge u kojima je neosnovano naplaćivao i korištenje osobnog vozila u službene svrhe, što nije bilo točno jer je vozilo pripadalo tvrtki.

Jedna tvrtka koja je dugovala Varaždinskim vijestima određenu svotu pak je Ernestu Fischeru obnovila obiteljsku kuću. Uvjerio ih je da Varaždinske vijesti duguju njemu te će se to zatvoriti kompenzacijom od 110 tisuća kuna.

Zanimljiv je dio o suradnji Varaždinca s tvrtkom Varaždinac plus. U ljeto 2006. Ernest Fišer i Davor Mašić su, sumnja se, sklopili ugovor o poslovnoj suradnji, tj. distribuciji tjedne novine. Varaždinske vijesti svoj su proizvod tako prodavale Varaždincu plus, po cijeni od 3,50 kuna plus PDV za primjerak, s rokom plaćanja od 25 dana i rabatom od 50 posto. No odvjetništvo smatra da je taj ugovor nepovoljniji u odnosu na aranžman za distribuciju koji su Varaždinske vijesti već imale s trećom tvrtkom, tj. da su matičnu tvrtku Varaždinske vijesti zakidali za 70 lipa po primjerku. Dvije godine poslije Fišer i Mašić sklopili su još jedan ugovor, koji odvjetništvo smatra još nepovoljnijom. Kažu, Varaždinac plus na čelu s Mašićem time si je pribavio nepripadnu materijalnu korist veću od 220 tisuća kuna. Pridodali su tome i stav da je prodaja automobila Mašićevoj tvrtki bila podcijenjena, jer su Varaždinske vijesti dobile 73 tisuće kuna, dok odvjetništvo smatra da su trebale dobiti barem 30 tisuća kuna više.

Obje tvrtke su svim (ne)djelima svojih direktora ostvarila protupravnu imovinsku korist veću od 430 tisuća kuna, smatra odvjetništvo. Ernest Fišer za Večernji je list prokomentirao navode iz optužnice.
- U svakom slučaju ne osjećam se krivim. Nisam pristao na nagodbu, jer smatram da to nije nagodba. Mislim da ću u postupku dokazati svoju nedužnost. Osobno se u 20 godina uspješnog vođenja tvrtke nisam okoristio ni jednom kunom. Dva puta dobivali smo nagrade struke za najbolju lokalnu novinu - kaže Fišer i dodaje da smatra kako je cijeli proces montiran jer nekome nije bilo u interesu da ostane direktor. Kaže da danas piše pjesme za svoju novu knjigu te je relaksiran jer se konačno bavi svojim književnim radom, koji je zapustio zbog novinarske, uredničke i direktorske karijere.

Zanimljivo, dodaje da optužnicu nije dobio niti vidio te će nakon našeg poziva za komentar i sam otići pogledati navode iz nje na internetskim stranicama DORH-a.
- Inače osjećam se beskrajno prevarenim i ozlijeđenim od svojih najbližih suradnika - kaže.

>>Fišer dao ostavku na mjesto direktora Varaždinskih vijesti

Komentara 2

ĆA
ćaćaća
11:14 31.05.2014.

smijeh živi..a ovi koji milijune deru mirno spavaju..

NO
normalac
13:54 31.05.2014.

Taj Fišer je suučesnik u kriminalu Čehoka i ostalih lopova kojih je Varaždin pun. Njega bi se bez problema moglo doživotno zatvoriti samo za to. Svojim novinama pokrivao je kriminal i sam je činio kriminalne radnje. Šteta za to područje je nemjerljiva. USKOK i DORH bi morao pročešljati njegove napise i eto varaždinske kriminalne hobitnice. To su kriminalci par excellance i drže kompletno područje u šaci. Zamislite - glavni savjetnici kriminalaca bili su iz DORHa Varaždin. I nitko nije za ništa kriv!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije