Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dragan Harambašić pod istragom zbog ratnog zločina na drniškom području

Protiv Harambašića je ranije zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva određen istražni zatvor s obzirom na to da se nalazi u bijegu, kao i zbog postojanja posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela
23. studenoga 2018. u 10:25 4 komentara 677 prikaza
DORH
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Zbog sumnje da nije spriječio zločine nad hrvatskim civilima koje su od prosinca 1992. do srpnja 1993. provodili njemu podređeni pripadnici vojske tzv. Republike Srpske Krajine Županijsko državno odvjetništvo u Splitu pokrenulo je istragu protiv pukovnika Dragana Harambašića (72), srbijanskog državljanina nedostupnog hrvatskom pravosuđu.

Škabrnja-selo mladosti DOCUMENTA Srbijanska nevladina organizacija traži istragu o zločinima u Škabrnji i Nadinu

Protiv pukovnika Dragana Harambašića (72), komandanta nekadašnje 75. drniške brigade Vojske takozvane Republike Srpske Krajine Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage zbog sumnje da je od prosinca 1992. do srpnja 1993. godine na širem području tada okupiranog Drniša, Općine Ružić i Promine, kao zapovjednik, znao da njegovi podređeni zlostavljaju stanovništvo i uništavaju njihovu imovinu, ali nije poduzeo nikakve mjere da se takvo ponašanje spriječi, priopćeno je iz Županijskog državnog odvjetništva u Splitu.

Tužiteljstvo sumnja da su pripadnici krajinske vojske stanovništvo hrvatske nacionalnosti sustavno ubijali, tukli, zlostavljali, mučili, silovali žene, rušili stambene i gospodarske objekte te katoličke crkve, minirali, palili i na druge načine uništavali, a 72-godišnji Harambašić nije ih u tome spriječio. DORH navodi da je Harambašić mogao i bio dužan takve nezakonite radnje svojih podređenih spriječiti, ali da nije poduzeo potrebne mjere i radnje da se takvo postupanje njegovih podređenih spriječi pa su pripadnici njegove brigade bili ohrabreni takvim njegovim držanjem i ponašanjem te su nastavili s činjenjem ratnih zločina.

Obljetnica u Škabrnji Obilježavanje stradanja Ratko Mladić nikad nije odgovarao za ratni zločin u Škabrnji

Nakon što su 3. veljače 1993. oko 19 sati u mjestu Prominski Bogatići, u zaseoku Popovići zarobili dvojicu hrvatskih branitelja, zaposlenika policije, Zorana Mrvicu i Šimu Mamuta koji su tada imali 24 i 26 godina tužiteljstvo navodi da su ih zlostavljali, tukli ih nogama, kundacima pušaka i drugim tvrdim predmetima do kojih su došli i na kraju u njih pucali iz vatrenog oružja. Zoran Mrvica zadobio je prijelom vratne kralježnice, prijelom nosnih kostiju i strijelnu ranu lijeve lopatice, uslijed čega je preminuo istog dana. Šime Mamut zadobio je krvni podljev kože desne šake, lijeve nadlaktice i stidnog područja, nagnječenje glave, strijelnu ranu glave s oštećenjem mozga, prijelom svoda lubanje, prijelom vratne kralježnice, podljeve oko očiju i otok testisa, te je preminuo sljedećeg dana od zadobivenih ozljeda.

Pad Škabrnje PAD ŠKABRNJE 'Tukli su neprestano, nije mogao preživjeti ni mrav. Sklanjali smo se među stijene'

Tijela Mrvice i Mamuta su pola godine nakon ubojstva razmijenjena u Otočcu posredstvom snaga Ujedinjenih naroda.

Protiv Harambašića je ranije zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva određen istražni zatvor s obzirom na to da se nalazi u bijegu, kao i zbog postojanja posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela.

>> Pogledajte kako je bilo na obuci kosovske vojske 

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu