Naslovnica Vijesti Hrvatska

Naredio miniranje brane Peruća: Bivši general JNA dobio 9 godina zatvora

Uhićen je 2015. godine u Crnoj Gori nakon čega je izručen Hrvatskoj.
23. studenoga 2018. u 13:46 47 komentara 3633 prikaza
Borislav Đukić
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Na splitskom Županijskom sudu u petak je zbog ratnog zločina nad civilima na devet godina zatvora osuđen umirovljeni generala bivše Jugoslavenske vojske (JNA) Borislav Đukić (70), koji je zapovjedio aktiviranje eksploziva kojim je urušena i oštećena brana Peruća.

DORH Pukovnik 'krajinske vojske' Dragan Harambašić pod istragom zbog ratnog zločina na drniškom području

Tijekom suđenja je dokazano da je 1993. godine kao zapovjednik 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa JNA i svih pograničnih jedinica srpske paravojske (tzv. milicije vojske SAO krajine), kao podređeni Ratku Mladiću i Mili Novakoviću, zapovjedio aktiviranje 30 tona eksploziva kojim je urušena i oštećena brana Peruća.

To je prouzročilo ukupnu štetu Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) od oko 130 milijuna kuna; naime izravna je šteta bila 90 milijuna kuna, dok je na sanaciju brane potrošeno 10 milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Slavka Lozine, obvezalo je Đukića da ako presuda od devet godina zatvora postane pravomoćna, u roku od četiri godine nadoknadi štetu.

Škabrnja-selo mladosti DOCUMENTA Srbijanska nevladina organizacija traži istragu o zločinima u Škabrnji i Nadinu

Brana Peruča je u eksploziji pretrpjela oštećenja, no izdržala je zbog velikih napora djelatnika HEP-a koji su nasipanjem spriječili nastajanje udarnog vala vode i poplavu područja nizvodno od Peruče, što bi ugrozilo živote najmanje 50 tisuća ljudi.

"Đukić je isplanirao i organizirao rušenje brane s ciljem potapanja područja Sinja, Trilja sve do Omiša na kojem prostoru živi oko 50 tisuća stanovnika. U temelje brane postavljeno je 30 tona eksploziva TNT, a kad je dobio zapovijed da minira, zapovjedio je svojim podčinjenima da aktiviraju eksploziv što su oni i učinili te je u tome teško oštećena brana, most, toranj i zgrada HEP-a. Rušenje brane i tragediju koja je prijetila potapanjem velikog područja spriječili su djelatnici HEP-a", rekao je sudac Stipe Lozina navodeći u obrazloženju.

Obljetnica u Škabrnji Obilježavanje stradanja Ratko Mladić nikad nije odgovarao za ratni zločin u Škabrnji

General JNA Đukić je u ovom slučaju bio optužen zajedno s Ratkom Mladićem, Milom Novakovićem i Brankom Koricom. Mladić je u zatvoru u Haagu, Đukić u splitskom, a Novaković i Korica su umrli.

Protiv Đukića je podignuta još jedna optužnica zbog ratnog zločina nad hrvatskim civilima, u kojoj ga se tereti da je kao zapovjedni kadar s još četiri pukovnika i jednim potpukovnikom JNA od kolovoza 1991. godine, pa sve do vojno-redarstvene operacije Oluje izdavao naredbe topništvu i pješaštvu za napade na civilna naselja na području Šibenika.

Umirovljeni general JNA Đukić je uhićen u Crnoj Gori u srpnju 2015. godine.

>> Pogledajte video o heroju Vukovara, legendarnom Blagi Zadri

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • Avatar navijač
  navijač:

  Šta drugo i zna srpski general osim rušenja brana , miniranja pruga , bombardiranja bolnica …….

 • NikoCro:

  Pokusaj ubojstva 50 000 ljudi, unistavanje imovine, ples ostalo, pa u USA bi dobio pet dozivotnih Eh moje Hrvatsko pravosudje, zasto ih i sudite kada ne sudite kako treba, sramotna presuda

 • Deleted user:

  Mala kazna kao da ga je brat sudio i osudio....trebalo ga je suditi i osuditi kao svakog terorista.....