Naslovnica Vijesti Hrvatska

"Podcjenjuju naše značenje i našu ulogu u ratu u gradu"

– Iako pobjednici pišu povijest, kod nas se to baš ne događa – prigovara Goran Mihalić
17. ožujka 2011. u 08:34 2 komentara 207 prikaza
specijalci (1)
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Maskirani specijalci s oružjem u rukama u srijedu su okružili Gradsku sportsku dvoranu na Dravi. No, nisu bili u protuterorističkoj akciji nego na pokaznoj vježbi u prigodi 20. obljetnice osnutka specijalne jedinice policije Policijske uprave varaždinske Roda.

– Rode su osnovane 18. ožujka 1991. godine. Temeljem naloga tadašnjeg ministra unutarnjih poslova, sve policijske uprave dobile su zadaću da osnuju posebne jedinice policije, koje su poslije promijenile naziv u specijalne jedinice policije. To je u tom vremenu nalagala društveno-politička situacija. Moglo se zaključiti po reakcijama srpskog stanovništva i dijela JNA da će biti sukoba. S obzirom na to da Hrvatska tada još nije imala vojsku, u sklopu policijskih uprava oformljene su elitne postrojbe specijalne jedinice policije, koje su bile spremne pružiti otpor svakom neprijatelju. U početku to su bile borbe protiv terorističkih grupa, koje su poslije prerasle u otvorene, frontalne sukobe - prisjećaju se predsjednik i tajnik Udruge specijalne jedinice policije Roda Goran Mihalić i Ivo Loborec. Rode su imale veliku ulogu u oslobođenju Varaždina, no o tome se baš i ne govori.

– Iako pobjednici pišu povijest, kod nas se to baš ne događa, pa se podcjenjuje povijesna istina o našoj ulozi u varaždinskim danima rata.

Prekretnica u Varaždinu osim pregovora, koje nitko ne podcjenjuje, bilo je i zauzimanje vojarne Jalkovečkih žrtava. To je bila prva pobjeda pripadnika specijalne jedinice policije Roda. Time smo poručili protivnicima da smo jaki i da imamo snage, da se moraju predati, što su pregovarači iskoristili - kaže Mihalić. Rode su bile na svim hrvatskim ratištima, a tijekom Domovinskog rata život je izgubilo 11 pripadnika.

Obljetnicu će proslaviti sutra svečanom akademijom u dvorani na Dravi, kada će biti predstavljena i fotomonografija. Pokaznu vježbu izvest će antiteroristička jedinica MUP-a, a očekuje se i dolazak premijerke J. Kosor.

Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

  • GP66:

    Bas ste specijalci,ponavljaci specijalne skolice potpisujem valeka

  • valek000:

    Ne podcjenjujući Vašu ulogu u Domovinskom ratu, pitam se za Vašu ulogu u mirnim danima? Jasno mi je da je Vaš zadatak štititi ustavni i pravni poredak RH. No, pitam se štitite li Vladu ili narod? Na mirnom prosvjedu u ... prikaži još! Vž policije je bilo na svakom metru dok je kolona prosvjednika prolazila i izražavala svoje nezadovoljstvo stanjem u državi. Iz tog tužnog primjera jasno je vidljivo (kao i u ostalim državama) da policija i vojska ne podržavaju narod nego vlast. Jasno mi je i da od njih dobivate plaću...Ali, zar vojski i policiji nije mjesto uz narod?