Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Hipokrat

Počinje suđenje za aferu koja je brojila čak 365 optuženih

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
05.06.2017.
u 19:23

Na optuženičkoj klupi sjest će samo 41 osoba jer su ostali, uključujući Farmal, priznali krivnju i nagodili se s USKOK-om. Dražen Dedi prvooptužen je, a zanimljivo je da će mu se suditi u postupcima na sudovima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

Četiri i pol godine nakon što je bio uhićen u akciji Hipokrat, Dražen Dedi, nekadašnji čelni čovjek Farmala, sjest će na optuženičku klupu.

Njemu 8. lipnja na zagrebačkom Županijskom sudu počinje suđenje u postupku koji se po mnogo čemu smatra ili se smatrao rekordnim. Jer, kada je Dedi uhićen u studenom 2012., bio je samo jedna od 364 osobe koje su se tog dana našle na udaru USKOK-a i policije. Radilo se mahom o liječnicima i ljekarnicima te djelatnicima Farmala, farmaceutske tvrtke koja se i sama našla na udaru istražitelja. Sve njih sumnjičilo se za niz koruptivnih djela, odnosno za organiziranje dobro uhodanog lanca u kojem su liječnici i ljekarnici za darove i mito svojim pacijentima prepisivali Farmalove lijekove.

Događalo se to od 2009. do listopada 2012., a istraga koje je pokrenuta u studenom 2012., s obzirom na velik broj osumnjičenih liječnika, zaprijetila je čak i urušavanjem sustava primarne zdravstvene zaštite. Akcija Hipokrat postala je tako akcija s najvećim brojem osumnjičenika u Hrvatskoj, a neki novi rekordi porušeni su i koncem prosinca 2013. kada je hrvatsko pravosuđe dobilo najveću optužnicu ikada. USKOK je na 800 stranica obrazložio zašto tereti ukupno 364 fizičke te jednu pravnu osobu, a cijeli spis u tom je trenutku brojio 100.000 stranica. No od 365 optuženika na optuženičku klupu sada će sjeti samo 41 osoba budući da su svi ostali priznali krivnju te su se nagodili s USKOK-om.

Konkretno to znači da su krivnju priznala 323 osumnjičenika, a na taj se potez odlučio i Farmal, koji je priznanjem krivnje pristao i na novčanu kaznu od 2,5 milijuna kuna. Što se tiče preostala 323 osumnjičenika koja su priznala krivnju, oni su uglavnom osuđeni na uvjetne kazne, djelomične uvjetne kazne, rad za opće dobro te novčane kazne. Od akcije Hipokrat profitirao je i državni proračun jer se u njega slilo gotovo 10,5 milijuna kuna, koliko su prema podacima iz polovine 2016. na ime novčanih kazni te oduzete imovinske koristi morali platiti optužnici koji su se nagodili s USKOK-om. Što se tiče Dedija i 40 preostalih optuženika koji nisu priznali krivnju, odlukom izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda, njima će se suditi u četiri odvojena postupka, na četiri odvojena suda – u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Tako je odlučeno jer je riječ o velikom broju optuženika, a prilikom razdvajanja glomaznog spisa u četiri razdvojena postupka vodilo se računa o regionalnoj pripadnosti optuženika te mjestima gdje su djela za koja se terete počinjena. No odvojeni sudski postupci na četiri suda u zemlji imaju jednu poveznicu, a to je Dedi, kojem bi se trebalo suditi u sva četiri odvojena postupka jer se tereti za 15 slučajeva davanja mita, a prvo od tih suđenja počinje u Zagrebu.

Inače, liječnici koji su pravomoćno osuđeni u akciji Hipokrat našli su se i na udaru Hrvatske liječničke komore (HLK), koja je po pravomoćnosti presuda u kaznenom postupku pokrenula i one disciplinske. Liječnicima koji su proglašeni krivima privremeno su oduzete licencije s rokom kušnje, a uglavnom su im oduzimane na mjesec dana uz rok kušnje od šest mjeseci. Duljina roka kušnje ovisila je o okolnostima slučaja, a liječnici kojima su izrečene disciplinske mjere morali su nadoknaditi i troškove članovima Časnog suda HLK-a, koji su u prosjeku iznosili oko 6000 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije