Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zločinačko udruženje

USKOK objavio za što tereti Pripuza i još 12 okrivljenika

Petar Pripuz
Foto: Dalibor Urukalović/PD/PIXSELL
01.06.2017.
u 15:19

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnio prijedlog za donošenje rješenja o određivanju privremenih mjera protiv okrivljenika

Nakon jučerašnjeg uhićenja vlasnika CIOS-a Petra Pripuza, USKOK je danas objavio priopćenje s više detalja o slučaju, iako se ne navode imena okrivljenika.

U priopćenju se navodi kako je nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje je PNUSKOK proveo u koordinaciji s USKOK-om i Samostalnim sektorom za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija (SSOPP), a na temelju kaznenih prijava PNUSKOK-a i SSOPP-a, USKOK donio rješenje o provođenju istrage protiv 13 hrvatskih državljana ( rođenih 1957., 1981., 1981., 1970., 1971., 1965., 1960., 1955., 1979., 1974., 1970., 1956., te 1960. godine) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju te pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

Petar Pripuz
1/7

"Osnovano se sumnja da je I. okr., kao predsjednik Uprave jednog trgovačkog društva, a potom kao predsjednik Nadzornog odbora istog društva i stvarni voditelj poslovanja tog društva, od početka 2012. godine do svibnja 2017. godine, na području Hrvatske, radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge, i to izvlačenjem novčanih sredstava iz navedenog društva temeljem nevjerodostojnih računa, te neosnovanim umanjenjem osnovice za obračun poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit, ustrojio zločinačko udruženje povezavši u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike kao odgovorne osobe u više trgovačkih društava. U cilju realizacije plana, I. okr. je, zajedno s II. okr., prvo kao članom Uprave a potom i kao formalnim predsjednikom Uprave istog društva, organizirao nabavu metalnog otpada, time da je prema njihovim nalozima u poslovnim knjigama društva izvršeno evidentiranje nevjerodostojnih računa i druge knjigovodstvene dokumentacije kojom je neistinito prikazana isporuka robe od strane više društava čije su odgovorne osobe sastavljale nevjerodostojnu dokumentaciju i izdavale fiktivne račune za navodno isporučeni metalni otpad, koji ta društva nisu nabavila niti isporučila društvu I. okrivljenog", stoji u priopćenju USKOK-a.

"Nakon što je u poslovnim knjigama društva I. okr. neistinito prikazan ulaz metalnog otpada, I. i II. okr. su, u cilju prikrivanja i neistinitog evidentiranja nastalih viškova metalnog otpada kao nove robe u cilju izvlačenja novca iz društva, nalagali plaćanje fiktivnih računa društvima koja su, sukladno dogovoru takve račune ispostavila, iako su znali da se radi o fiktivnim računima te da ta društva nisu isporučila navedeni metalni otpad. Nakon plaćanja izvršenih temeljem fiktivnih računa koje je sačinjavala i knjižila VIII. okr., na račune četiriju društava, III., IV., V., VI. i VII. okr. su osigurali daljnje transfere i izvlačenje novčanih sredstava s računa tih društava. Sukladno njihovim uputama, tako uplaćeni novac su u gotovini podizali IV. okr., te X. okr., XI. okr., XII. i XIII. okrivljeni. Ukupni iznos podignutog novca okrivljenici su podijelili s I. i II. okr. te su na opisani način pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 98.000.000,00 kuna dok su neosnovanim umanjenjem osnovice za obračun poreza društvu I. okr. omogućili manje plaćanje obveze poreza na dobit i poreza na dodanu vrijednost u ukupnom iznosu od najmanje 22.000.000,00 kuna. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnio prijedlog za donošenje rješenja o određivanju privremenih mjera protiv okrivljenika radi osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi", objavio je USKOK.

Komentara 14

DU
Deleted user
15:57 01.06.2017.

ha..ha..zavrsio u bolnici..jer mu je neko iz uskoka dojavio..pa se sad mislite..covik je bolestan..kucajte kad ulazite u sobu.

Avatar komentatorx
komentatorx
18:32 01.06.2017.

Zanimljivo kako svi koji trebaju na sud ili kakvu istragu ekspres završe u bolnici. Pripuzov prijatelj Bandić naglo završi na operaciji hernije a drugi dan već na nogama u Vukovaru. Sprdnja od države.

BU
Bubalamala
17:48 01.06.2017.

Koje godište je Miki ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije