Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U listopadu

Počinje skupljanje potpisa za referendum o monetizaciji cesta

'27.03.2011., Zagreb - Gosti emisije Nedjeljom ujutro uzivo uz 24sata TV bili su Vesna Balenovic, predsjednica Udruge Zvizdac, te Mijat Stanic predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata. Mijat Stanic
'Davor Puklavec/PIXSELL'
21.06.2013.
u 22:00

Nezavisni cestarski sindikat protivi se namjeri Vlade RH o monetizaciji prometnica

 

Nezavisni cestarski sindikat (NCS) pokrenut će proceduru za raspisivanje referenduma o davanju autocesta u koncesiju. Vlada namjerava naime do 15. srpnja donijeti odluku o raspisivanju međunarodnog natječaja za koncesionara već izgrađenih autocesta, a očekuje se da bi za 50 godina koncesijskog razdoblja država dobila tri milijarde eura.

No NCS se oštro protivi toj ideji jer smatra da su autoceste u vlasništvu svih građana te da su građene kao razvojni, a ne komercijalni projekt sredstvima poreznih obveznika. Mijat Stanić, predsjednik NCS-a, kaže da će prvo uputiti pismo Vladi u kojem će tražiti da odustane od davanja autocesta u koncesiju. Ako Vlada to ne učini do 15. srpnja, Nezavisni hrvatski sindikat, čiji je NCS član, kreće u organiziranje skupljanja potpisa za raspisivanje referenduma. Početak akcije bio bi u listopadu ove godine. A referendumsko pitanje glasilo bi: Jeste li za to da Vlada bez suglasnosti građana putem referenduma ne može prodavati, davati pod koncesiju i monetizirati stratešku državnu imovinu (autoceste, plovne putove, vode, šume...)?

Stanić očekuje da će se organizaciji prikupljanja potpisa priključiti i druge sindikalne središnjice i da im neće biti problem skupiti minimalni potreban broj potpisa za raspisivanje referenduma, oko 450.000.

– Ankete pokazuju da je oko 70 posto građana protiv davanja autocesta u koncesiju, stoga smatram da ćemo lako skupiti i više nego što je potrebno potpisa. Skupljanje potpisa organizirat ćemo u svim gradovima – kaže Stanić. Dodaje da će im se u tome priključiti i brojni drugi aktivisti i nevladine udruge koje se također protive rasprodaji državne imovine. U NCS-u smatraju da će koncesionar povisiti cijenu cestarine, a da se problem zaduženosti tvrtki koje su gradile autoceste može riješiti reprogramiranjem kredita.

 

>>EKSKLUZIVNO Autoceste idu u koncesiju na 50 god. za 3 mlrd. €

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije