Naslovnica Vijesti Hrvatska

Počinje privatizacija tvrtke HAC-ONC

Dug HAC-a i ARZ-a iznosi više od 4 milijarde eura, a Vlada od privatizacije očekuje 1,5 milijardi eura
11. lipnja 2015. u 07:00 16 komentara 807 prikaza
autocesta A3
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Vlada će danas napraviti prvi korak u procesu privatizacije HAC-ONC-a, dat će suglasnost za pokretanje postupka razduživanja strateških društava HAC i ARZ privatizacijom tvrtke HAC - Održavanje i naplata cestarine putem inicijalne javne ponude (IPO model).

Navedeni postupak razduživanja uredit će se posebnim zakonom, a svoju odluku o privatizaciji HAC-ONC-a Vlada obrazlaže činjenicom da HAC i ARZ od prihoda od cestarine nisu u stanju vraćati kredite već samo kamate, te da refinanciranje kredita više nije moguće jer bi se državna jamstva za osiguranje kredita tretirala kao nedopuštena državna potpora.

Ukupni dug HAC-a i ARZ-a trenutačno iznosi više od četiri milijarde eura, a Vlada od IPO-a očekuje prihod od 1,5 milijardi eura.

>> Čačić: HAC vode ljudi bez referencija u gradnji autocesta

>> Ipak koncesija? Državi 0,5%
 od cestarina

HGK
HGK
Do ključnih poslovnih informacija u samo par klikova mišem

A1 izdvaja za Vas

  • petrolio:

    ma kakva privatizacija HAC-a?!? sve čega se ova vlada dohvati u startu je osuđeno na neuspjeh i propast! odlazite više i spasite nas!!!!

  • zeze12:

    privatizacija i ova vlada su 2 pojma koja ne mogu skupa u istu rečenicu. drugim riječima, slijedi neviđen fjasko ove privatizacije

  • BANZO:

    Tko vrača uplate za radno mjesto? ''predstavnici'' HAC-ONC-a ili nadležno ministarstvo?