Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLIZU KRAJ RATA

Počinje povratak u Siriju

Foto: Reuters
1/3
28.08.2017.
u 08:32

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu kazao je kako je građanski rat u Siriji zapravo gotov, a SAD i EU poručili da Assad može ostati na čelu države

Hoće li se prognoza sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, kako će rat završiti do kraja ove godine, što mi je rekao prilikom intervjua za Večernji list u travnju, pokazati točnom? Naime, u zadnjih nekoliko mjeseci došlo je do velikih promjena, kako na vojnom tako i na političkom planu. Niti SAD niti EU, koje su prije, kao uvjet za mir u Siriji, tražile odlazak Bashar al-Assada s vlasti, danas su drukčijeg mišljenja.

Umjerena oporba ne postoji

Nakon niza terorističkih napada koji su potresli europske zemlje, europski čelnici postali su svjesni kako bi Assadov odlazak s vlasti doveo do potpunog kolapsa u Siriji te još više ojačao islamističke terorističke skupine koje bi mogle dodatno ugroziti Europu s obzirom na to da umjerena oporba više ne postoji. Zbog svega toga, čelnici EU i predsjednik Trump, obavijestili su Tursku, Saudijsku Arabiju i Katar, zemlje koje najviše financiraju sirijske pobunjenike, kako moraju objasniti ljudima na terenu da Assad ne samo da mora opstati na vlasti već se može i ponovno kandidirati na predsjedničkim izborima. Da u Siriji više ne postoji umjerena oporba, mišljenja je i Rusija. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je kako je implementacija deeskalacijskih zona u Siriji omogućila intenziviranje borbe protiv terorizma, čime je efektivno okončan građanski rat u Siriji.

– Sada se vode borbe između terorista i nas sve do njihova iskorjenjenja – kazao je Šojgu podsjetivši kako će zahvaljujući upravo ruskoj intervenciji u Siriji ISIL biti poražen, istaknuvši da je Rusija, od početka vojne intervencije 2015. godine, izvršila 90 tisuća zračnih udara na položaje terorista Islamske države.

Uz nastavak vojnih operacija sirijske vojske te kurdskih postrojbi unutar „Sirijskih demokratskih snaga“ (SDF) koje uživaju potporu SAD-a, protiv ISIL-a i drugih ekstremističkih organizacija, nastavlja se i pregovarački proces i uspostava zona deeskalacije, što otvara niz pitanja jer su njime prvi put od početka sirijskog sukoba na vidiku političke i vojne platforme koja bi mogla dovesti do dugo iščekivanog mira. Početkom kolovoza profunkcionirala je i treća od ukupno dogovorene četiri zone deeskalacije, sjeverno od grada Homsa, nakon što su već prije uspostavljene dvije takve zone na jugozapadu Sirije, u dijelovima regija Daraa, Sweida i Quneitra i predgrađu glavnog grada Damaska, Istočnoj Guti.

Iako je bilo govora da će i provincija Idlib biti jedna od zona deeskalacije, do toga neće doći s obzirom na to da je Idlib postao glavno uporište terorista te će morati biti riješeno vojno. Naime, u Siriji je osnovan savez terorističkih grupa Hayat Tahrir Al-Sham (odbor za oslobađanje Šama), koji sada ima više od 25 tisuća boraca. Samo Fronta al-Nusra, ogranak Al-Qa’ide u Siriji, koji vodi koaliciju, raspolaže s 9000 terorista u pokrajini Idlib i namjerava preuzeti nadzor nad cijelom pokrajinom.

– Trenutačno se udružilo više od 70 terorističkih skupina, uključujući i one koje se smatraju ”oporbenima” i koje su se ranije definirale kao “umjerene”, kazao je čelnik glavnog odjela ruskog Glavnog stožera, general Igor Korobov.

Rat koji je odnio više od 500 tisuća života, a raselio 11 milijuna ljudi, mogao bi konačno završiti. Mnogi izbjegli Sirijci iz Libanona i Jordana te Turske vraćaju se u svoje domove nakon što je sirijska vojska ta područja oslobodila od ISIL-a. Tako se očekuje i rapidan pad broja sirijskih izbjeglica u zemljama regije, a više se ne očekuje ni val sirijskih izbjeglica koje bi krenule prema Europi.

Povratak iz Turske i Libanona

Zbog normalizacije stanja u Siriji, Njemačka, Francuska, Nizozemska i druge države članice EU uskoro planiraju vraćati azilante u Grčku kao državu članicu u kojoj su prvu stupili u EU, odakle će biti poslani u Tursku koja će ih deportirati u Siriju. Tako se očekuje povratak više od 200 tisuća migranata iz Njemačke koji su imali boravište u područjima koja su danas ponovno pod kontrolom sirijske vlasti. Isto tako, i ostale zemlje članice EU slijedit će primjer Njemačke i izbjeglice vraćati na oslobođeni teritorij u Siriju.

– Iako rat u Siriji nije završio, mnogi Sirijci napuštaju Tursku i vraćaju se u svoju zemlju – kazao je za Večernji list turski novinar Hassan Tahrawi ističući kako je većina njih koji su bili u Turskoj došla iz provincije Alep koja je danas slobodna te se izbjeglice polako vraćaju svojim kućama te kazavši kako se, prema procjenama, više od 50 tisuća Sirijaca iz Turske u zadnjih nekoliko mjeseci vratilo svojim kućama na oslobođeni teritorij. Gotovo svi analitičari uvjereni su da, zbog novonastale situacije u Siriji, iz te zemlje više neće dolaziti izbjeglice i migranti, već će sada biti samo povratnika iz europskih zemalja, a balkanska ruta zauvijek je zatvorena.     

Komentara 33

DU
Deleted user
07:30 28.08.2017.

jel se još tko sjeća onih naslova u ovim soroševskim novinama..."režimske snage diktatora Asada" ....LOL

GV
golub Vaso
07:37 28.08.2017.

je li idu kod demokratske prozapadne opozicije koju je Hrvatska priznala kao jedine legitimne predstavnike Sirije? tzv. prijatelji Sirije Vesne Pusić po nalogu Buzina

GD
Gospon Drug
07:55 28.08.2017.

Konačno dobre vijesti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije