Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Počinje obnova Krčkog mosta: Radovi u četiri faze trajat će dvije godine

15. lipnja ukinuta je mostarina za Krčki most, a tada su potpisani i ugovori o obnovi i sanaciji mosta vrijedni 44,6 milijuna kuna
15. rujna 2020. u 10:14 1 komentara 382 prikaza
Krčki most
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Započinju opsežni radovi obnove Krčkog mosta, koji će se odvijati u četiri faze i trajati dvije godine, a u utorak započinju radovi na velikom luku zbog čega će se promet odvijati naizmjence, jednim kolničkim trakom, izvijestile su Hrvatske autoceste (HAC).  

Krčki most Napokon dočekali Uz pjenušac proslavili prestanak naplate mostarine na Krčkom mostu

U utorak, 15. rujna započinju opsežni radovi na državnoj cesti D102, odnosno na Krčkom mostu. Radovi uključuju sanaciju kolničke kolničke ploče uz zamjenu asfaltnog zastora i hidroizolacije, te dovršetak primarne sanacije i zaštite preostalih betonskih površina mosta od utjecaja agresivnog djelovanja klorida iz morske vode, navodi se u priopćenju. 

Inače, prije tri mjeseca, 15. lipnja ukinuta je mostarina za Krčki most, a tada su potpisani i ugovori o obnovi i sanaciji mosta vrijedni 44,6 milijuna kuna. Ugovor o sanaciji betonskih površina i kolničke ploče mosta tada su potpisali predstavnici ARZ-a i zajednice ponuditelja u kojoj su hrvatske tvrtke Sitolor, Spegra i Geotehnika, a predstavnici ARZ-a i Instituta IGH potpisali su ugovor o stručnom nadzoru i kontroli kvalitete radova. 

"Riječ je o složenim radovima, nužnim kako bi most 40 godina od puštanja u promet i nadalje bio siguran za prometovanje, te kako bi se jedinstvena betonska konstrukcija, svojevremeno najvećeg mosta u svijetu s armiranobetonskim lukom, zaštitila od nepovoljnih atmosferskih utjecaja", navodi HAC u današnjem priopćenju.

HAC-plakat Letci na osam jezika HAC pokrenuo kampanju za siguro putovanje u doba koronavirusa

Radi duljine ukupnog zahvata i uvjeta izvođenja radova, uz istovremeno sigurno i maksimalno protočno odvijanja prometa, radovi su podijeljeni u četiri faze s tim da će se svaka od te četiri faze radova odvijati na jednoj polovini kolnika jednog luka (veliki i mali luk mosta Krk).

Ukupno trajanje radova predviđeno je kroz dvije godine, pri čemu će se tijekom razdoblja pojačanog prometa u turističkoj sezoni omogućiti odvijanje prometa u punoj širini kolnika bez izvođenja radova, objašnjavaju iz HAC-a.

Danas prvo započinju radovi na velikom luku zbog čega će za promet biti zatvorena prometna traka na velikom luku u smjeru otoka, dok će se promet voditi naizmjence prometnim trakom u smjeru kopna. Privremena regulacija prometa biti će regulirana semaforima, a intervali će se prilagođavati u skladu s opterećenjem prometa, najavljuju iz HAC-a.

Zagreb mjesec dana nakon potresa Potres u zagrebu Pod krinkom obnove, najvrednijem urbanom tkivu prijeti val bespravne gradnje

Dodaju da će radovi trajati do sredine lipnja 2021. godine, a biti će obustavljeni u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana i praznika.

Iz HAC-a mole sve korisnike da poštuju regulaciju u zoni radova i pozivaju na strpljenje prilikom prometovanja u otežanim uvjetima, posebice nedjeljom u večernjim satima kada velik broj vikendaša prometuje u smjeru kopna.

Najavljuju i da će sve informacije o privremenim regulacijama na autocestama biti redovito objavljivane putem redovitih izvješća HAK-a u medijima i na web stranici Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) i HAC-a, dok se sve dodatne informacije mogu dobiti putem besplatnih info telefona 0800 0111 i 0800 0422.

Što je istina, a što mit?
Treba li nam baš 8 sati sna, 8 čaša vode ili 10.000 koraka dnevno? Evo što kažu stručnjaci
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
  • domolub:

    aha . a svemu je kao na fol povod da se opet uvede plaćanje mosta