Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Počeo veliki EU projekt očuvanja riječne kornjače na jugu Hrvatske

Riječna kornjača spada među najugroženije gmazove u ovom dijelu Europe. U Hrvatskoj, gdje je strogo zaštićena vrsta, rasprostranjenost joj je ograničena na južni dio zemlje.
21. listopada 2022. u 20:15 1 komentara 184 prikaza
Foto: Zoološki vrt Zagreb
Pogledajte galeriju 1/2

Počeo je veliki projekt očuvanja riječne kornjače na jugu Hrvatske, vrijedan je 2.131.407 eura od čega 60 posto sufinancira EU kroz program LIFE te s 267.731 eura Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a provodit će se do listopada 2026. godine.

Cilj projekta "LIFE for Mauremys - Riječna kornjača - očuvanje krovne vrste sredozemnih vlažnih staništa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji" je očuvanje riječne kornjače unutar područja Natura 2000 na jugu Hrvatske, priopćio je u petak zagrebački Zoološki vrt.

Riječna kornjača spada među najugroženije gmazove u ovom dijelu Europe. U Hrvatskoj, gdje je strogo zaštićena vrsta, rasprostranjenost joj je ograničena na južni dio zemlje. Tamo obitavaju njezine četiri izolirane populacije koje predstavljaju sjeverozapadni rub areala vrste. Iako riječna kornjača nastanjuje širok raspon slatkovodnih staništa, nedavnim je istraživanjima zabilježen drastičan pad brojnosti populacija u usporedbi s podacima iz 80-ih godina prošlog stoljeća.

U sklopu projekta poboljšat će se kvaliteta staništa riječne kornjače na lokacijama: delta Neretve, Gornji Majkovi, selo Prljevići, Konavosko polje te jugoistočni dio poluotoka Pelješca, to jest Stonsko polje.

U zagrebačkom Zoološkom vrtu uspostavit će se i provoditi ex-situ uzgojni program. Izgradit će se i urediti poseban prostor te napraviti potrebni protokoli, a izleženi mladunci bit će pušteni u obnovljeno i osigurano stanište riječne kornjače u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Predviđeno je da se u prirodu pusti 40 mladunaca.

Tijekom projekta iz staništa riječne kornjače uklanjat će se invazivne strane biljne i životinjske vrste, gnjezdilišta će se osiguravati od predatora, razvit će se novi tipovi mreža kako bi se smanjila smrtnost riječne kornjače prilikom usputnog lova, a u suradnji sa zemljoposjednicima reducirat će se invazivna poljoprivredna praksa.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

NOVA REZOLUCIJA ZEMLJA PASICA | Autor :

SVI ČLANOVI UKLJUČENI Obitelj iz Vukovara u svom dvorištu ima pravo životinjsko carstvo: 'Jako je važno znati njihove potrebe' horor u slavoniji Stravično: 'Ušli smo u kuću i zatekli sedam mrtvih pasa' Hrvatska obala za 80 godina zabrinjavajuće Međunarodni panel za klimatske promjene UN-a tvrdi: Ovako će hrvatska obala izgledati za 80 godina
Pneumatici automobila
SIGURNA VOŽNJA
Znate li voziti po bljuzgi: Ove znakove upozorenja ne smijete zanemariti
CVH
ZIMSKA VOŽNJA
Ovo svi zaboravljaju: Nije ni čudno da da će vas automobil izdati
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Rubi
    Rubi:

    Selo Majkovi. Dubrovačko primorje. Tri lokve.