Naslovnica Vijesti Svijet

Počeo projekt čišćenja oceana koji je osmislio nizozemski Hrvat

Bit će to prvi pokušaj čišćenja gomile smeća u kojoj se prema procjenama nalazi čak 1,8 trilijuna komada plastičnog otpada, kaže 24-godišnji Nizozemac hrvatskog porijekla, utemeljitelj i direktor Ocean Cleanupa
09. rujna 2018. u 17:32 18 komentara 3187 prikaza
Foto: theoceancleanup.com
Pogledajte galeriju 1/4

Brod koji za sobom vuče duge plastične cijevi ispunjene zrakom čija je svrha počistiti oceane od plastičnog smeća, isplovio je u subotu iz San Francisca u pokusnu vožnju prije nego što nastavi plovidbu prema velikoj nakupini otpada (GPGP) u Tihome oceanu koja se prostire na gotovo milijun četvornih kilometara. 

The Ocean Cleanup Nevjerojatan pothvat Hrvat je smislio i vodi projekt za spas oceana od plastike

Cilj ambicioznog projekta koji se odvija pod nadzorom nizozemske neprofitne organizacije Ocean Cleanup je u predstojećih pet godina isprazniti polovinu GPGP-a (The Great Pacific Garbage Patch) ili oko 40.000 tona. 

Oceanograf i voditelj projekta Laurent Lebreton potvrđuje da se u gomili pacifičkog otpada nalazi oko 80.000 tona smeća. 

Nakon petogodišnjih priprema i obavljenih pokusa "stigao je vrhunac naših napora", rekao je uzbuđeno 24-godišnji Boyan Slat, Nizozemac hrvatskog porijekla koji je osmislio sustav za čišćenje. On je utemeljitelj i direktor Ocean Cleanupa. 

Kazao je da će to biti prvi pokušaj čišćenja gomile smeća otkrivene 1997. u kojoj se prema procjenama nalazi čak 1,8 trilijuna komada plastičnog otpada. Većinom je riječ o otpadu koji u more stiže iz rijeka, ali i ribarskoj i nautičkoj opremi poput dijelova mreža i užadi. 

 | Autor : The Ocean Cleanup Foto: The Ocean Cleanup

Nakupine smeća se, kaže Lebreton, ondje nakupljaju još od pedesetih godina prošlog stoljeća. 

Kako sustav funkcionira?

Brod Maersk Launcher za sobom vuče goleme plutajuće cijevi ispunjene zrakom i duge oko 600 metara, koje čine najveću dosad napravljenu barijeru na moru nazvanu System 001.

Zmijolika barijera će se formirati u obliku potkove i slobodno plutati nošena morskim strujama i vjetrovima. Na cijevi se u dubinu nastavlja pregrada duga oko tri metra pa će se otpad zadržavati unutar "potkove", a ribe i ostale morske životinje moći će nesmetano plivati oceanom. 

 

plastika STOP ONEĆIŠĆENJU EK objavila rat plastici: Žele zabraniti plastične tanjure, čaše, vrećice...

Pošto se otpad 'zgusne' u kompaktnu masu po njega će stići brod koji će ga prikupiti i odvesti na reciklažu. Brodovi bi prikupljeni otpad trebali odvoziti svakih šest do osam tjedana. 

U svjetska mora godišnje se baci 8 milijuna tona plastike

Plastični predmeti godišnje ubiju i do 100.000 kitova, dupina i tuljana koji ih progutaju misleći da je hrana. U posljednje vrijeme pronalazi se i sve više uginulih ptica čiji su želuci ispunjeni plastikom.

Sjedište Enija u Rimu 'Epohalna' najava Talijanska naftna tvrtka: Poslovat ćemo ugljično neutralno

Morska stvorenja i ptice često jedu odbačenu plastiku no na koncu umru od gladi jer zapravo nisu siti. Drugi se zapetljaju u mreže iz kojih ne mogu pobjeći pa se često uguše. Svake godine u svjetska se mora baci oko 8 milijuna tona plastike.

"Želimo se uvjeriti u to da sve ovo funkcionira i za nekoliko mjeseci ugledati prve komade plastičnog otpada u luci, što će značiti da je tehnologija ispravna", kazao je Slat za AFP. 

 | Autor : theoceancleanup.com Foto: theoceancleanup.com

Dodaje kako će uspjeh pokusnog isplovljavanja značiti da će se u dogledno vrijeme u čišćenje oceana moći poslati čitava flota sa šezdesetak sustava za čišćenje.

 

>> Pogledajte maketa prve hrvatske podmornice koja će se uskoro graditi

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Maro:

  Držim fige da uspije iako nije ideja da čistimo stalno svoja sr*a već da ga ne stvaramo...jednostavno sve što se proizvede na svijetu od plastike treba biti biorazgradivo u nekom razumnom roku

 • Avatar Mica Trofrtaljka
  Mica Trofrtaljka:

  Trebali su to moji sredit em se razume u smeće em su dobri u vodi i bazenima ?

 • rightside:

  a ko bi nego hrvat..)) nece valjda neki srbin.. oni se oslanjaju na "pravilo sluzbe" jer tamo je jna sve napisala,,a ako ne pise nevazno je za drzavu,,)))))