Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Četvrt stoljeća od akcije Maslenica

Gotovina: Rat nije bio naš izbor, a pobijedili smo za sve koji tu žive

Obilježavanje 25. obljetnice operacije Maslenica '93
Foto: Dino Stanin/Pixsell
1/14
22.01.2018.
u 19:00

Hrvatska je bila presječena popola, od Zagreba do Splita putovalo se i 20 sati, a do Zadra išlo preko Paga. Akcija Gusar bila je prekretnica

Koliko je operacija Maslenica bila značajna za opstanak Hrvatske tog siječnja 1993. moglo se dobro osjetiti i 25 godina poslije, na svečanoj obljetnici i akademiji u Zadru, gdje se okupio državni i vojni vrh zemlje.

Za brojne sudionike tih zbivanja i sama su sjećanja bila dirljiva. Za sve koji to pamte, dovoljno je bilo sjetiti se tih godinu i pol dana koliko je Hrvatska bila i doslovce presječena popola, kada se od Zagreba do Splita znalo putovati i dvadesetak sati, a do Zadra dolazilo preko Paga i polurazrušenog Paškog mosta. Zadar je sve to vrijeme bio bez vode, struje, a svakodnevno granatiran i na nišanu pobunjenih Srba koji su ga nadzirali i vidjeli “kao na dlanu”. U tu vojnu operaciju, koju često nazivaju i prvom napadnom akcijom Hrvatske vojske (manjeg obujma bile su one u zapadnoj Slavoniji), HV je ušao nakon dovršenog posla oslobađanja juga Hrvatske.

Najkrvavija operacija

No, operacija Gusar, kako glasi vojno ime operacije, pokazalo se, bila je prva sudbonosno važna vojna operacija HV-a, a do kraja rata nije bilo niti krvavije. U borbi su sudjelovale, u nizu napada i protunapada, uz lokalne postrojbe i tadašnje najelitnije postrojbe s obje strane. Nije išlo glatko, a položaji su oslobađani, branjeni, gubljeni, pa ponovno zauzimani uz velike žrtve. Samo je s hrvatske strane bilo blizu 300 poginulih i ranjenih, sa strane pobunjenih Srba oko tisuću. No, Maslenica je operacija u kojoj se čeličio i hrvatski vojno-zapovjedni vrh i vojnik za operacije koje su, dvije i dvije i pol godine poslije, poput Bljeska i Oluje napokon oslobodile Hrvatsku do kraja. Maslenica je značila prekretnicu u ratu.

Značaj ove operacije mogao se osjetiti i u govoru hrvatske predsjednice, Kolinde Grabar-Kitarović, kada je poručila da “zajedništvo i junaštvo postrojbi iz svih krajeva Hrvatske, koje su udruženim junaštvom oslobodile zadarsko zaleđe i prije 25 godina spojile hrvatski sjever i jug, danas mogu i trebaju biti putokaz i uzor u djelovanju za dobrobit Hrvatske”. Govoreći o domoljublju, hrabrosti i moralnim vrlinama hrvatskog čovjeka, predsjednica je kazala da nas to podsjeća “da za Hrvatsku nema nepremostivih zapreka kada smo zajedno i kada imamo jasno određene ciljeve, kada, kao našu junaci Maslenice, neumorno, unatoč žrtvama, uporno svakim danom težimo napretku naše domovine”. Stanovnicima Zadra čestitala je i zahvalila što su ostankom u gradu i u najtežim danima opsade pružili najučinkovitiji odgovor agresoru.

– Kao što ste onda vjerovali u Hrvatsku i u snagu naših branitelja, ista nam je vjera potrebna i danas u borbi da ostanemo i opstanemo na ovoj dragoj hrvatskoj grudi – rekla je.

Pljesak za Gotovinu

Na svečanoj akademiji govorio je i ratni zapovjednik operacije, general Ante Gotovina. U svom nedugom govoru, burno pozdravljen od uzvanika, poručio je kako se ne smije zaboraviti da je uzrok rata bila agresija na Hrvatsku.

– Narav svakog rata podrazumijeva žrtvu. Zato rat nije bio naš izbor, nego potreba, a pobjedom u Domovinskom ratu ostvarili smo samostalnost, sigurnost i slobodu za sve ljude koji tu žive, neovisno o narodnosti ili vjeroispovijesti. Zato je Domovinski rat temelj hrvatske državnosti – kazao je. Upozorio je da nam i dalje ostaje briga za čuvanje slobode.

Oružane snage jedan su od najvažnijih čimbenika pri tome. Sigurnost i sloboda pretpostavke su za to da se možemo usredotočiti na gospodarski razvoj RH i na tom putu želim nam uspjeh – rekao je.

Obilježavanje 25. obljetnice operacije Maslenica '93
1/9

Gotovinu je bio najavio njegov suborac, ministar obrane Damir Krstičević. Izaslanik premijera zahvalio je svim braniteljima na sudjelovanju u operaciji koja je bila prekretnica jer je ponovno spojila sjever i jug Hrvatske, pokazala da je HV organizacijski dosegnula razinu koja je omogućavala izvođenje složenih vojnih operacija. – Također, strateški, pokazali smo svijetu da sami možemo osloboditi okupirani teritorij, a našem političkom vodstvu, s prvim predsjednikom F. Tuđmanom, dali smo snažnu polugu za jačanje političkih pozicija na međunarodnoj sceni, a braniteljima i cijelom hrvatskom narodu osnažili smo vjeru u pobjednički karakter hrvatske policije i vojske – kazao je Krstičević.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Milijan Brkić, uz posebnu zahvalu zapovjedniku specijalnih snaga MUP-a Mladenu Markaču, kazao je kako je VRO Maslenica pokazala kolika je snaga onih koji se bore za slobodu. Brkić kaže da se i danas ta borba nastavlja, i neka nam žrtve budu poticaj da gradimo bolju i prosperitetniju Hrvatsku s ciljem snažnijeg ekonomskog oporavka i napretka. – Da nam se što više djece rađa u Hrvatskoj, da nam naši mladi i mlade obitelji ostaju u Hrvatskoj u kojoj ćemo svi zajedno moći ostvariti svoje snove – završio je.

Komentara 172

Avatar JEDNONOGIBRAVAR
JEDNONOGIBRAVAR
12:03 22.01.2018.

Svim braniteljima hvala!

IK
Iz_kamena
12:09 22.01.2018.

Normalno da ćemo obilježiti jednu od mnogih časnih pobjeda nad velikosrpskim agresorom.

DA
DalmatinskiGaleb
11:54 22.01.2018.

Sjećam se tog dana kao da je bilo jučer. Bio je prekrasan zimski dan, umjereno prohladan, ali sunčan i vedar. Sve nas je probudila glasna sirena koja je označila kraj mirnog razdoblja, koje je bilo sve samo ne to - mirno. Prije toga, gledali smo Srbende kako se grupiraju na području od Zadra do Biograda, pale kuće, pljačkaju, provociraju... Ali, Hrvatska je de facto bila odsječena na dva dijela. U Zagreb smo dijelom morali i trajektom preko Paga, pa onda dalje preko Gorskog Kotara. Ta linija je često bila zatvorena zbog bure, a put, ako bi i bio prohodan, trajao je barem jedan dan. Maslenica nam je donijala ogromno olakšanje i nagovještaj da rat kreće u drugom smjeru, sve do konačnog prestanka sna o Velikoj Srbiji na tlu Hrvatske u "Oluji".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije