Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Lovranu

Počelo 41. zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije

Marin Srakić
19.10.2010.
u 14:20

Na zasjedanju HBK okupljenima će se obratiti i Dominique Mamberti, nadbiskup i tajnik Svete Stolice za odnose s državama, koji će 21. listopada predvoditi euharistijsko slavlje u riječkoj katedrali sv. Vida.

U Domu pastoralnih susreta u Lovranu danas je započelo trodnevno 41. plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije pod predsjedanjem đakovačko-osječkog nadbiskupa Marina Srakića, predsjednika HBK. Na početku zasjedanja Srakić je pozdravio okupljene, kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa, riječkog nadbiskupa Ivana Devčića kao domaćina zasjedanja, sve biskupe HBK te goste mons. Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjskog kao predstavnika BK BiH, subotičkog biskupa mons. Ivana Penzesza, mons. Đuru Gašparovića, biskupa srijemskog, glavnog tajnika HBK mons. Enca Rodinisa i vlč. Fabijana Svalinu, zamjenika glavnog tajnika i v.d. ravnatelja Hrvatskog Caritasa.

Na 41. zasjedanju u Lovranu bavit će se mnogim pitanjima, među ostalima i prilogom dokumentu “Svećenička formacija”,  govorit će o pripravama za Dan obitelji te Katolički socijalni tjedan koji se planiraju za sljedeću godinu. Zasjedanje se biti prigoda i za razmatranje izvještaja pojedinih tijela HBK, gradnji nove zgrade Hrvatske biskupske konferencije, odabiru delegata HBK za zasjedanja drugih biskupskih konferencija u 2010. te određivanju mandata u pojedinim tijelima HBK za sljedeće razdoblje. Na zasjedanju HBK-e u Lovranu okupljenima će se obratiti i Dominique Mamberti, nadbiskup i tajnik Svete Stolice za odnose s državama, koji će 21. listopada predvoditi Euharistijsko slavlje u riječkoj katedrali sv. Vida. Nadbiskup riječki mons. Ivan Devčić izrazio je zahvalnost što se ovo zasjedanje HBK održava na području Riječke nadbiskupije, koja ovu godinu slavi svoju desetu obljetnicu pod imenom “riječka” i u granicama koje je dobila 25. svibnja 2000.godine, nakon podjele Riječko-senjske nadbiskupije na Riječku nadbiskupiju i Gospićko-senjsku nadbiskupiju.

- Ovu smo obljetnicu obilježili slavljenjem euharistijske godine koju smo završili euharitijskim kongresom 26. rujna i nadbiskupijskim hodočašćem u Rim, gdje smo se uspjeli susresti sa Svetim Ocem i potvrditi mu svoju vjernost i odanost. Neka bi Gospodin dao da duhovno ozračje koje je vladalo tijekom euharistijske godine potraje i da euharistijska godina nastavi donositi plodove u životu pojedinaca, obitelji i župa - kazao je u svom pozdravnom govoru mons. Devčić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije