Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počeo štrajk u CA

Počeli pregovori sindikata i uprave Croatia Airlinesa

štrajk, croatia airlines (1)
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/10
09.07.2010.
u 08:47

Pet sindikalnih središnjica (NHS, HUS, SSSH, Matica hrvatskih sindikata i URSH) podržava štrajk Sindikata kabinskog osoblja.

Štrajk u Croatia Airlinesu Županijski sud u Zagrebu proglasio je legalnim. Popusti li uprava, može biti prekinut, u protivnom će se u nedjelju pridružiti i piloti. Predstavnici Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova i Uprave navečer su sjeli za pregovarački stol, a pregovori još traju.

Pristali na manje plaće

– Tražili smo nastavak pregovora s upravom kako bi šteta bila što manja. Nadamo se da će imati sluha kako bi štrajk mogao završiti i prije utorka – rekla je Suzana Artuković, predsjednica Sindikata kabinskog osoblja.

Štrajk je podržalo svih pet sindikalnih središnjica i Međunarodna konfederacija sindikata.

“Vežite se, (pro)padamo”, “Leti, leti, leti – uprava”, “Kako na zemlji, tako i na nebu”, “Prizemljite upravu da bi avioni letjeli”... poručivali su s transparenata u obliku oblaka kojima su stujardese okružile ulaz u zgradu uprave CA u Buzinu.

– Ne štrajkamo radi veće plaće, nego želimo da uprava poštuje Zakon o radu. Čak smo prije pola godine pristali na smanjene plaće, no sad tražimo promjene u rasporedu rada – kaže Hrvoje Humek, dopredsjednik sindikata. Štrajka više od 150 stujardesa i njihovih kolega, a 30 ih radi jer tako nalaže zakon. No, kažu, i kolege na nebu misle kao i one.

– Tijekom leta dobijemo obavijest da moramo ići na drugi let. Tražimo da se raspored radi na mjesečnoj bazi, a ne da ne znamo kada i koliko radimo – kaže stujardesa Tanja Milić. Otkazano je nekoliko letova za Beč, Podgoricu, Prištinu, Zadar i Pulu, a avioni CA iz Splita i Dubrovnika jučer su kasnili po nekoliko sati.

– Zbog štrajka čekam let za Split koji će kasniti više od dva sata. Naučio sam ja na kašnjenja zbog štrajkova jer živim u Švedskoj – kaže Ivan Bijeliš.

Inat baš u srcu sezone

Dubrovački turizam ovaj štrajk najviše pogađa.

– Dio turista nema čime doći, drugi ne znaju kako otići iz Dubrovnika. Šalje se loša poruka o destinaciji – kaže direktor TZ-a Dubrovačko-neretvanske županije Vlado Bakić. – Sezona je u zamahu, a Dubrovnik je domaćin Croatia summita i gosti, državni dužnosnici, dolaze avionima svojih vlada, a diplomatsko osoblje letovima CA – kaže direktor Zračne luke Čilipi Roko Tolić.

Avionima stiže pet posto turista, ali ministar turizma nije sretan.

– CA su krila hrvatskog turizma i štrajk remeti naše planove o više aviogostiju. Pojačali smo potpore avioprijevoznicima, uz naše poticaje lani nam je došlo 380.000 turista, a ove godine će ih biti čak 650.000. Imamo dosta novih aviokompanija, oni s kojima radimo povećali su broj letova, no i dalje se hrvatski turizma oslanja na domaćeg avioprijevoznika – kaže ministar.

>>Croatia Airlines zbog štrajka otkazuje trećinu letova

>>Zbog štrajka otkazani letovi iz Splita u Zürich i London

Komentara 97

10
101lakeoswego
10:58 09.07.2010.

samuel-kaj je tebi strajkat imaju pravo iskljucivo komunjare u hrvatskoj, nek mi neko da primjer samo jedne privatne kompoanije gdje su vlasnici komunjare ili ostatak ostatka-smije strajkat, u hrvatskoj iskljucivo strajkaju oni na sukorovim jaslama: ucitelji, drzavni paraziti, ovi iz aviona heheheheheheheheehe

AN
Antiflašist
12:31 09.07.2010.

Samo jos jedan strajk drzavnih sluzbenika, odn, onih kjima drzava daje placu i pokriva dugove, stoga f.o.

TA
tania
09:23 09.07.2010.

Izbacite te parazite, školujte nove, ljubazne i educirane osobe. Ugledajte se na osoblje Austriana ili čak na low cost Germanwings osoblje. mislim da CA ima daleko najlosije govornike stranih jezika u kabini. Kad slušam kako osoblje drugih kompanija izrecitira naa tečnom stranom jeziku dobrodošlicu dok ove glupače još čitaju, zamuckuju, zastajkuju, kao da im je to prvi let.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije