Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukupno 396 kandidata

Počela službena kampanja za EU izbore. DIP: Molimo fer i korektnu promidžbu

izbori
Tomislav Miletic/PIXSELL/Ilustracija
10.04.2019.
u 14:23

Liste nezavisnih kandidata imale su dovoljan broj potpisa, potpisi su uredni i ispravni i liste su prihvaćene. Od 33 liste, dvije su liste grupe birača za koje je bilo potrebno pet tisuća potpisa i 31 lista političkih stranaka - kazala je Ana Lovrin, potpredsjednica DIP-a

Državno izborno povjerenstvo danas je utvrdilo i prihvatilo pravovaljane liste koje su u 13 sati objavljene na mrežnim stranicama DIP-a, čime je i službeno počela kampanja za izbor zastupnika u Europski parlament. Nakon toga ide, sukladno zakonu, slijedi i objava u svim dnevnim listovima te na HRT-u.

- Liste nezavisnih kandidata imale su dovoljan broj potpisa, potpisi su uredni i ispravni i liste su prihvaćene. Od 33 liste, dvije su liste grupe birača za koje je bilo potrebno pet tisuća potpisa i 31 lista političkih stranaka - kazala je Ana Lovrin, potpredsjednica DIP-a. 

Od dana objave lista kreće kampanja i izborna promidžba, a počinje i nadzor računa za izbornu promidžbu, medijskih troškova i svega onoga što ide po Zakonu o financiranju političkih stranaka, pojasnila je. 

- Bit će nadzirani i troškovi oglašavanja na društvenim mrežama, ne po odredbi koja tretira medije jer one po hrvatskim zakonima nisu mediji, ali će biti nadzirani kroz tzv. opće troškove. Dakle, svi ugovori gdje su bilo kakvi plaćeni oglasi bit će pod nadzorom - tvrdi Lovrin.

 Član DIP-a Slaven Hojski kazao je kako će na izborima biti ukupno 396 kandidata, što je u odnosu na zadnje izbore iz 2014 godine 121 kandidat više. 

- Ne samo da je osam lista više nego morate računati da je sada 12 kandidata na listi, a bilo ih je prije 11. - kaže Hojski. 

Listić će opet biti velik, pa moli građane da se pripreme da će biti puno imena, da u medijima prouče liste kandidata koje ih zanimaju kako ih ne bi prestrašila ta velika količina imena i prezimena na sam izborni dan. Moli i mlađe birače u kućama i obiteljima da starijim biračima pomognu da se pripreme za tako veliki listić. 

-  Molimo fer i korektnu izbornu promidžbu i što manje prigovora i žalbi, što više korektnosti u medijima i molimo medije da poprave svu ovu promidžbu kako bi popravili izlaznost, da nismo pri dnu izlaznosti EU na ljestvici 25 posto. Nadamo se da ćemo prijeći 30 posto i da barem uđemo u ovaj srednji krug država s izlaznošću preko 30 posto - ustvrdio je Hojski. 

Video: Mislav Kolakušić predao kandidacijske liste za EU izbore

Ključne riječi

Komentara 2

AN
antipoganin
14:34 10.04.2019.

Samo desno.Poštivsnje Božjih zapovjedi.Ne krasti lagati i ubijati.Za kršitelje otvoriti kamenolome zbog edukacije u realnim uvjetima.NZH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije