Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Benghazi

Počela akcija Zapada protiv Gaddafija

libija (1)
Reuters/Pixsell
Autori: Stojan de Prato, Sergej Županić
19.03.2011.
u 21:14

Nicolas Sarkozy: Odlučili smo primijeniti sva sredstva protiv njega, posebno vojna

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy obavijestio je svjetsku javnost jučer u 15 sati da je počela vojna intervencija zbog zabrane letova nad Libijom, a već oko 18 francuski lovac uništio je prvi libijski tenk. Sarkozyjeva izjava uslijedila je odmah nakon sastanka predstavnika zapadnih i arapskih zemalja u Parizu.

- Zaključili smo da se mora provesti rezolucija UN-a (o zaštiti libijskih civila, op. a.). Sudionici sastanka jednoglasno su se složili da se moraju primijeniti sva potrebna sredstva, posebno vojna. Zračne snage spriječit će svaki Gaddafijev napad na civile - referirao je Sarkozy predstavnicima svjetskih medija.

U tim trenucima francuski su lovci već sat vremena nadlijetali Libiju, posebno Benghazi u čijim su se predgrađima vodile teške borbe. Netom nakon Sarkozyjeve objave, prema Libiji su se zaputili i britanski, kanadski te talijanski vojni avioni. Istog trenutka libijska TV postaja Al-Jamahiriyah počela je puštati patriotske pjesme uz prateći natpis na ekranu “mi se povinujemo samo Bogu”.

Pobunjenici u okruženju

Takav razvoj događaja najavljivao se još tijekom jutra, kada su svjetske agencije javljale o 30-ak mrtvih u još jednom napadu Gaddafijevih snaga na grad Misurata koji, iako u okruženju blizu Tripolija, nastavljaju kontrolirati pobunjenici. Na istoku Gaddafijeve trupe prodrle su do predgrađa Benghazija. Al Jazeera je izvijestila o artiljerijskom i raketnom napadu s juga, ali i s mora po svim četvrtima grada te o borbama oko nekih manjih gradova pod kontrolom pobunjenika. I dok je libijska vlada u svijet slala demantije o bilo kakvim svojim akcijama, CNN je prenio potvrdu veleposlanice SAD-a pri UN-u Susan Rice da Gaddafi krši prekid vatre. U Parizu je tada već trajao sastanak na kojem su sudjelovali ministrica vanjskih poslova SAD-a Hillary Clinton, šefica diplomacije EU-a Catherine Ashton, generalni tajnik Arapske lige, UN-ov generalni tajnik Ban Ki-moon i mnogi drugi, čak i Angela Merkel, iako je Njemačka odbila sudjelovati u vojnoj akciji. Naknadno je objavljeno da se raspravlja samo o strukturi zapovijedanja, što je značilo da je vojni udar na Gaddafija siguran. Njemački je Focus objavio da britanski komandosi već tjednima po Libiji označavaju strateške ciljeve za bombardere. Tijekom dana oglasio se i Barack Obama, rekavši da računa da će američke snage biti angažirane samo nekoliko dana, a ne tjedana. CNN je objavio i Gaddafijev odgovor po kojem će “Obama uvijek ostati njegov sin, makar i napao Libiju”.

Očekuje se slab otpor

I Sjevernoatlantsko vijeće sastalo se u Bruxellesu na razini veleposlanika kako bi “dovršilo planiranje” NATO-ova sudjelovanja u zaštiti libijskih civila. Od izvora sa sastanka Večernji list doznaje da “ima još nekoliko koraka” koje treba isplanirati prije nego što se NATO uključi. To ne znači da pojedine članice ne mogu samostalno odgovoriti na poziv Vijeća sigurnosti UN-a. NATO, dapače, ne želi da se na vojno djelovanje u Libiji gleda kao na NATO-ovu, nego na UN-ovu operaciju, u suradnji s Arapskom ligom. Njemačka i Turska svoje zrakoplove neće poslati, ali će vjerojatno pružati logističku potporu. Osim s nosača aviona u Sredozemlju, saveznički bi avioni polijetali iz Aviana, sa Sicilije, a vjerojatno i s Cipra te Krete. Očekuje se da bi se uključili i avioni članica Arapske lige. Zatreba li kopnena intervencija, nju bi izveli vojnici iz arapskih zemalja, najvjerojatnije egipatski. Saveznici ne očekuju ozbiljniji otpor libijskoga zrakoplovstva, koje čine zastarjeli suhoji 22, migovi 21, 23 i 25, te jugoslavenski jastrebi. Oko 200 dalekometnih protuzračnih lansera staro je 40-ak godina. Veću opasnost predstavlja oko 500 protuzrakoplovnih topova, te prijenosne protuzračne rakete kratkoga dometa.

Ključne riječi

Komentara 18

UN
unbekant
21:48 19.03.2011.

kako su ovi zapadni kolonijalisti i osvajaci brzo donjeli rezoluciju o napadu na Libijsku aktuelnu vlast,a kako nikad nisu donjeli rezoluciju o napadu na Izrael,prije dvije godine,zbog napada i ubijanja vise stotina tisuca Palestinca,i zbog napada Amerike na suverni Irak,fuj gamad jedna

OB
-obrisani-
21:50 19.03.2011.

AL JAZEERA se jedina od svjetskih medija prisjetila kako je 19. ožujka 2003. godine započeo napad na Irak. \"Ne sugeriramo da se radi o teoriji urote, ali 19.3.2003. godine američke vojne snage započele su operaciju u Iraku\", napisao je njihov novinar. Podsjetimo, Bijela kuća je u srijedu navečer, 19. ožujka 2003. godine u 21:35 h po lokalnom vremenu (3:35 h u četvrtak po srednjoeuropskom vremenu) objavila da je počeo napad na Irak. Prvo bombardiranje počelo je nekoliko minuta nakon što su se u Bagdadu oglasile sirene za zračnu uzbunu oko 05:35 sati po lokalnom (03:35 CET) vremenu, u vrijeme kada je nad gradom počelo svitati. Prvi napad sastojao se od dva vala preciznog bombardiranja objekata iračke vlade u Bagdadu.

MM
Mladen Miletić
22:43 19.03.2011.

Predsjednik libijskog parlamenta: \"Umjesto da nam šalju mirovne promatrače oni nama šalju projektile\"¨i ubijaju nam dijecu ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije