Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Počasti za marinca Cenu

Desetogodišnji labrador Cena, koji je obolio od karcinoma kostiju, imao je posljednji ispraćaj poput svakog drugog vojnika
30. srpnja 2017. u 18:39 3 komentara 1254 prikaza
Pas Cena
Foto: Screenshot/YouTube

Desetogodišnji crni labrador Cena, vojnik koji je odslužio tri runde dužnosti u Afganistanu, dobio je posljednji ispraćaj kao i svaki drugi američki marinac. Hrabri pas, kojem je specijalnost bila pronalaženje eksploziva, obolio je od agresivnog karcinoma kostiju i nije mu bilo spasa.

Tim za spašavanje Vatrogasci dobili pojačanje – staforda Dragona i hrvatsku ovčarku Didi

Na posljednjem putovanju pratio ga je njegov vjerni čovjek, također vojnik i veteran Jeff DeYoung (27). Njih dvojica zajedno su služili u Afganistanu i bili su godinama nerazdvojni. Jeff je u nekoliko navrata svog ljubimca zaklonio vlastitim tijelom kako ne bi nastradao, a on ga je tješio kada je u samo tri tjedna poginulo pet njegovih suboraca. Kada su ga marinci umirovili prije tri godine, Jeff ga je udomio. Kako je patio od posttraumatskog stresnog poremećaja, Cena je postao njegov terapijski pas.

Ispraćaj njegova Cene, za kojeg kaže da je najbolji dio njegova života, bio je zaista veličanstven i pravi vojnički. Jeff je i sebi i Ceni obukao svečanu uniforme, a po njih je došao otvoreni vojni džip kako bi ih odvezao do vojnog broda muzeja koji se nalazi u Muskegonu u Michiganu. Okupljeni marinci odali su Ceni posljednju počast, a na brodu je primio injekcije za eutanaziju. Njegovo su tijelo smjestili u kovčeg i prekrili ga američkom zastavom. Cena je pokopan, a Jeff skuplja novac za njegov nadgrobni spomenik.    

  Psić TUŽNO Na aerodromu pronašli psića i poruku koja će vas rasplakati Napušteni pas RASPLAKALI SE Njihov udomljeni pas noću nije spavao. Skrivao je tužnu priču... pas Electra Tuga u očima Kujica shvatila da su je napustili, a njezin pogled slomio je mnoge
Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu