Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pobuna 15.000 inženjera protiv Uhlira: tajnika prozivaju za mogući sukob interesa

Željko Uhlir ističe da nema nikakva pogodovanja “jednoj udruzi kada u Hrvatskoj djeluju brojne visokoškolske ustanove koje omogućavaju stjecanje uvjeta za obavljanje poslova voditelja projekta”
15. listopada 2019. u 13:13 11 komentara 4137 prikaza
Željko Uhlir
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Čak 15.000 inženjera građevine, arhitekture, strojarstva i elektrotehnike poslalo je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga upozoravaju na štetne izmjene dvaju zakona u sektoru graditeljstva.

Vlada - sjednica Odgovor na otvoreno pismo Vlada: Otvoreni smo za dijalog s predstavnicima svih sindikata

Inženjeri upozoravaju i da je jedan od ključnih kreatora tih izmjena HNS-ov državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir, koji je sedam puta prijavljen Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, ponovno u mogućem sukobu interesa. Naime, prijavljen je da koristi javnu dužnost za osobni probitak, odnosno da bi zaštitio interese privatne udruge – Hrvatske udruge za upravljanje projektima kojoj pogoduju navedena zakonska rješenja. I

stiču i da će predložene izmjene srozati Hrvatsku na Doing Business ljestvici u sektoru graditeljstva, i to u dijelu koji se tiče kvalitete gradnje.

Uhlir vezan za udrugu HUUP

Uhlir je, tvrdi se u prijavi Povjerenstvu, u Nadzornom odboru HUUP-a obnašao dužnost od 2015. do 2018. godine, a udruga je jedna od dvije institucije ovlaštene izdati licenciju međunarodno priznate ovjere osposobljenosti voditeljima projekata u graditeljstvu, bez koje ne mogu raditi. Te se licencije naplaćuju od 3750 kuna do 15 tisuća kuna, ovisno o razini složenosti poslova za koje se izdaje.

Dodatno se licencije svake četiri godine moraju produljivati uz niže troškove. Budući da je zakonom propisana obveza licenciranja, ta bi udruga ukidanjem te obveze izgubila svrhu postojanja, a time i novac koji ubire. Zato u inženjerskim krugovima tvrde da Uhlir štiti tu udrugu te je na drugim mjestima potražio prostor za rezanje administrativnih troškova u svom sektoru.

Izgradnja u Podbrežju | Autor : Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

Sam Uhlir odbacuje takve tvrdnje pa ističe da nema nikakva pogodovanja “jednoj udruzi kada u Hrvatskoj djeluju dvije međunarodno priznate i brojne visokoškolske ustanove koje omogućavaju edukaciju i stjecanje uvjeta za obavljanje poslova voditelja projekta”.

Cijela buna inženjera zapravo je potaknuta izmjenom zakona koji ide u zadnje čitanje u srijedu, a po kojoj voditelji građenja više ne bi morali biti članovi Hrvatske komore građevinskih inženjera. Time bi Komora izgubila oko 5500 članova koji su godišnje plaćali 1800 kuna članarine pa su u resornom ministarstvu isticali da ukidanjem te obveze rasterećuju gospodarstvo za 10 milijuna kuna, koje zapravo gubi Komora.

Kaos na gradilištima

U Komori pak mjesecima ističu da godišnjom članarinom voditelj građenja dobiva policu osiguranja na iznos od milijun kuna, a kako u zakonu ostaje i dalje odgovoran za projekt jer kao voditelj građenja potpisuje građevinski dnevnik, ta mu je polica itekako potrebna. Uz to, članarinom inženjeri dobivaju i pristup normama kojih je više od 30 tisuća. Ministarstvo pak odgovara da svi mogu biti dobrovoljni članovi Komore ako im se to isplati.

Milan Bandić BANDIĆ PRIJETI 'Ili će se povećati plaće učiteljima i nastavnicima za šest posto ili više neće biti ove Vlade'

Inženjeri upozoravaju i da će nastati kaos na gradilištima jer će konkurenciju ovlaštenim građevinarima na vođenju gradnje škola, vrtića, stambenih zgrada mostova, cesta, nebodera i drugih građevina raditi i prvostupnici građevine koji imaju tek dvije godine radnog iskustva. Ministarstvo pak odgovara da je nužno provesti reforme koje će značiti jednostavnije poslovanje. Ističu da Hrvatska ima čak 300 reguliranih zanimanja, a Europska unija samo 200

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
 • Dolinski:

  Smatram da treba smanjit birokraciju, Izmedu krajnosti da su ljudi nekada kupili livadu i poceli graditi obiteljsku kucu bez da su ikoga išta pitali (i dan danas te kuće stoje, nisu se srušile), i današnje krajnosti da za gradnju kuce ... prikaži još! trebaš ishodovat centimetre i centimetre papira, mislim da bi jedno kompromisno i razumno rješenje bilo da bi za gradenje / nadogradivanje privatne kuce trebao biti jedan A4 papir dovoljan na kojem se na milimetarskom papiru ucrtaju *samo* vanjski obrisi kuce, (da se vidi jeli preblizu ceste/susjeda/u visini) to službenik poštembilja i možeš odmah pocet graditi - kako ljude zadržati u državi?, pa tako da im omogućiš da jeftino dođu do vlastite nekretnine. Iz članka inače nije jasno koje stajalište g. Uhlir sada zastupa.

 • Avatar VinkoL
  VinkoL:

  Ništ čudo, zna se iz koje sektice drug dolazi.

 • Avatar Udruga_obrisanih
  Udruga_obrisanih:

  Može li biti gore od toga da osoba na vlasti prilagođava zakone sebi? Dno, dna