Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tako MALO TRAŽI

Pobjegao je od oca zlostavljača, a sada je sa samo 18 godina beskućnik

Ilustracija
Foto: Getty Images
28.01.2020.
u 12:38

pava na kolodvorima gdje je u ovom trenutku koliko toliko toplo, a odatle ga stalno tjera policija. Trenirka, jakna i duboke tenisice jedina su imovina koju posjeduje

Ponekad prosim za hranu, iako ne volim primati milostinju, ali nemam izbora ako želim preživjeti. Najviše bih volio kada bih se zaposlio, imao plaću, toplu sobicu i za pojesti svaki dan - ispričao je Vukašin Slanček, 18-godišnjak koji samo želi malo mira u životu nakon godina i godina zlostavljanja.Vukašinu je majka preminula kada je imao samo tri godine te su tada on i sestra ostali sami s ocem, a kasnije i maćehom koja nije skrivala da ih ne podnosi.

Svoju tešku životnu priču kakvu ne zaslužuje niti jedno dijete priča dok luta ulicama kao beskućnik, proseći po Vinkovcima, Zagrebu, Rijeci i Beogradu da bi se prehranio. Spava na kolodvorima gdje je u ovom trenutku koliko toliko toplo, a odatle ga stalno tjera policija. Trenirka, jakna i duboke tenisice jedina su imovina koju posjeduje, piše Glas Slavonije.

- Sestru i mene socijalne službe 2011. oduzele su ocu i smjestili su nas u udomiteljsku obitelj u Vukovar. Nakon dvije i pol godine našao sam se u Domu za odgoj djece i mladeži u Osijeku - kazao je Vukašin kojeg su s 15 godina preselili u Centar za odgoj i obrazovanje Lug gdje su ga vršnjaci svakodnevno zlostavljali. Bilo mu je grozno, svakog dana su mu prijetili da će ga premlatiti te su mu govorili da je Srbin. 

Nakon toga mladić je vraćen ocu u Banovce, a stare traume ponovno su isplivale na površinu.  Kaže kako je mnoge noći proplakao, često i gladan.

- Jednom za večerom, posegnuo sam uzeti nešto za jelo, a otac me šakom udario po leđima da sam mislio da mi je slomio kičmu, toliko je boljelo. Kada sam se požalio da me boli i upitao zašto me stalno tuče, udario me još jednom govoreći: "A, a, boli, boli...", kao da je uživao što patim - prisjetio se za Glas Slavonije. Otac ga je također tjerao da prosi, a ako bi donio premalo dobio bi batine. Da izbjegne takav ishod često je po ulici skupljao staro željezo, bakrene žice i plastiku.

Sada mu je jedina nada Centar za socijalnu skrb u koji se prijavio.

- Ako nema nikakve prihode i prijavljen je na Zavodu za zapošljavanje, ima pravo na zajamčenu minimalnu naknadu. Naravno, pomoć može dobiti tek nakon što provjerimo ispunjava li sve uvjete - poručili su iz Centra.

 

Komentara 5

ZN
znamistinu
13:08 28.01.2020.

sto radi ova drzava?gdje su stanovi za beskucnike? ovdje na zapadu postoje socijalni stanovi i ne razumijem zasto se ne pocnu vec jendom graditi u RH. Novca ima, krade se na sve strane...pogledajte samo nase svekolike ministre. Plenkovicu sto mislis po pítanju beskucnika napraviti? tvoji ministri su toliko pokrlai da su se mogli napraviti mnogi centri za ovakve ljude. Kuda idemo kao drustvo? Ajmo poslodavci neka mu netko da posao!

ON
OnajMali
18:18 28.01.2020.

Vidim da je Glas Slavonije pobrisao komentare Vinkovcima o gospodinovoj navikama...

DU
Deleted user
17:51 28.01.2020.

sve dok ti uhljebi iz socijalne skrbi ne prestanu dobijati svoje plaće, ako ne rijese ovakve slučajeve u roku 24 sata, nema normalne drzave..smjestaj, hrana odmah, pa ti provjeravaj 24 sata...ako ne uspjes provjeriti, nema place za uhljebe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije